Apple може да е катализаторът на виртуалната реалност

Виртуалната реалност е технология, която съществува от вече доста години, но все още така и не се превръща в големия хит, който мнозина очакваха да е. Това не я спира да се развива и да има още разклонения, включително добавена и смесена реалност. Все още обаче липсва устройството, което да привлече масовия потребител към тези технологии. В тази ситуация Apple може отново да се окаже катализаторът, който да привлече вниманието към тях.

През последните седмици значително се засилиха слуховете, че от Apple вече са сериозно напреднали с работата по своите умни очила за смесена реалност и операционната система към тях. Според някои данни компанията дори може да представи устройството още следващата година.

Какво се знае за очилата дотук?

Според слуховете Apple работи по този проект вече между две и седем години. Изглежда, че компанията има интерес към технологията от доста време. Самият Тим Кук, главен изпълнителен директор на технологичния гигант, също неведнъж е казвал, че виртуалната реалност му е интересна и вижда бъдеще в нея.

Разбира се, той никога не е потвърждавал официално, че Apple работи по такова устройство. Самата компания никога не е коментирала плановете си, но анализатори и медии често публикуват информация от вътрешни източници. Има и неща, които Apple няма как да скрие, като подаването на документи за патентоване на различни технологии и търговски марки. Това често се случва през офшорни фирми, но проверки обикновено откриват връзки с Apple, макар и далечни.

Компанията вече има няколко софтуерни проекта в тази посока, които да положат основните на виртуалната и добавената реалност в Apple устройствата. Наскоро Bloomberg обяви, че според източници операционната система е почти готова и ще се казва xrOS. Същите тези източници твърдят, че самите очила все още нямат официално име, но името на платформата подсказва, че те ще са предназначени за смесена реалност, т.е. ще могат да работят както с виртуална, така и с добавена реалност.

Очаква се те да са самостоятелно устройство, което да не зависи от смартфон. Ще имат малки дисплеи с висока резолюция, няколко камери за стрийминг на средата около потребителя на екраните, както и мощен процесор, разработка на Apple. xrOS ще има и собствен магазин за приложения, отделен от този на iPhone.

Bloomberg посочва, че през лятото екипът е представил работещ прототип на очилата пред борда на директорите. Ако е истина, този ход е важен, защото обикновено се предприема само за устройства, за които компанията има сериозни намерения.

Ход, който може да задвижи цяла индустрия

И макар от Apple да не са потвърдили официално, че ще предложат свои очила за смесена реалност, индикациите в тази посока са все повече. А това може да е от полза не само за компанията, но и за цялата VR/AR индустрия.

Включването на Apple в този сегмент може да е „мотиваторът“, от който секторът се нуждае, за да привлече масовия потребител. Подобна беше ситуацията и със смарт часовниците. Такива имаше на пазара и преди Apple Watch, но едва след пускането на това устройство започва да се увеличава интересът към тази категория и днес умните часовници са един от най-динамичните пазари.

Може да се каже, че компанията направи същото и със смартфоните. Умни телефони имаше години преди появата на iPhone, но именно моделът на Apple предизвика огромния фурор и ги превърна в хит, за който хората дори се редяха на опашки.

Виртуалната реалност почти със сигурност няма да предизвика чак такава мания. Всъщност нито едно устройство няма да успее да постигне това, защото нагласите и очакванията на потребителите вече са други.

Предполага се, че очилата на Apple ще са едни от най-скъпите на пазара. Очаква се те да не са масов продукт, но самото участие на Apple в категорията може да е достатъчна причина за потребителите да ѝ обърнат внимание, а заедно с него ще дойдат и създателите на различно съдържание. Следващата година ще е ключова за бранша и ако Apple действително се присъедини към него, той ще стане много по-динамичен.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*