StepUp с А1: пътят до старши специалист „Управление на системи за бизнес анализ“ със Симона Бенкова

Симона Бенкова е от хората, които са приключение сами по себе си. Тя не се страхува да направи първата крачка, още повече, в напълно ново направление.

Срещнахме се, за да ни разкаже малко повече за пътя си от финансите до IT сферата, как е решила да направи промяната и какво я кара да се чувства истински щастлива. Симона заема настоящата си позиция от 11 месеца и вярва, че е на правилното място. Защо? Разберете от нея:

Разкажи ни малко повече за себе си.

Средното си образование завърших в езикова гимназия с испански и английски език.  Придобих бакалавърската си степен със специалност „Бизнес администрация“.

Първите си стъпки в областта на телекомуникациите направих през 2008 г., когато започнах работа в Евроком Кабел Мениджмънт (по-късно blizoo) като билинг специалист. В края на 2015 г., след като компанията стана част от А1, продължих работа като специалист в екип „Билинг контрол“, направление „Финанси“. С течение на времето станах старши специалист „Билинг контрол и обезпечаване на приходите“.

Успях да науча много от мениджърите и колегите си, от комуникацията с корпоративните клиенти и всички други хора, с които имах възможността да общувам. Вникването в детайла беше от огромно значение във връзка с верифицирането на фактури. За това, както и за всеки един процес, изключително важно е общуването, а в моя случай активната комуникация с колегите от отделните звена спомагаше за бързото и правилно разрешаване на различните казуси, които възникваха.

Новото начало за мен започна с идването на 2022 г., когато започнах работа като старши специалист „Управление на системи за бизнес анализ“ в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“.

Защо реши да смениш позицията си?

Винаги съм имала афинитет към новите технологии. Година след като се върнах от второто си майчинство осъзнах, че е време за промяна и кандидатствах за текущата си позиция. За нея разбрах от вътрешните ни обяви. Подобно решение не се взема никак лесно, особено когато си бил част от страхотен екип и то в продължение на 6 години.

Ако трябва да бъда наистина честна, човек трудно излиза от зоната си на комфорт. И на мен в самото начало ми беше трудно, но с много упоритост, труд и желание можем да постигнем всичко, за което мечтаем.

Симона Бенкова StepUp с А1: пътят до старши специалист „Управление на системи за бизнес анализ“ със Симона Бенкова А1 Блог

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

Интересно е как човек постоянно търси своето място. Смея да твърдя, че аз открих своето в А1 България. Тук се чувствам добре, имам много приятели, работата ми е предизвикателна и интересна. Но най-вече, в компанията има изключително много възможности за развитие – стига човек да има желание за промяна.

Какво те привлече в новата позиция?

При постъпването на настоящата ми позиция трябваше да премина през различни обучителни курсове, за да мога да изпълнявам задълженията си по най-добрия начин.

Динамиката, разнообразието, предизвикателствата и ежедневната комуникация с колегите от Австрия, Сърбия и Македония правят работния процес още по-интересен. Работим с различни ETL инструменти, бази данни, отговаряме за файлови трансфери, автоматизиране на процеси. Ако си зададохте въпроса какво значи „ETL инструмент“, то нека ви кажа. Те позволяват на компаниите да събират данни от множество източници и да ги консолидират на едно централизирано място. ETL (extract, transform, load) инструментите правят възможно мигрирането на данни между различни източници, дестинации и инструменти за анализ.

След 11 месеца, очакванията оправдаха ли се?

Мога спокойно да кажа, че очакванията ми са напълно оправдани. Колкото и клиширано да звучи, ще повторя – всяко начало е трудно. Първоначално започнах плахо и неуверено. Не съм човек, който обича промените, но смятам, че успях бързо да навляза в работния процес. Екипът е страхотен. Всички колеги са силно мотивирани да постигаме все по-добри резултати за компанията.

Разбира се, IT сферата е необятна и ежедневно се учат нови неща. Харесва ми, че е предизвикателна и динамична. Другото предимство несъмнено е свързано със същността на работния процес, а именно – установяването на проблем, търсенето и намирането на неговото решение – всичко това развива аналитичното мислене.

Защо смяташ, че избраха теб измежду всички кандидати?

Предполагам, защото съм отговорен човек и вдъхвам доверие. Винаги гледам позитивно на нещата и се старая да извличам най-доброто от всяка ситуация.

Как си представяш кариерата си в бъдеще?

Все още имам много за учене. Бих искала да продължа да се развивам в тази посока, да повиша познанията си в областта, да придобия нови умения, за да бъда полезна на екипа с нови идеи и знания. Вярвам, че това ще се случи, защото и средата го позволява.

Нещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

Обожавам планината и планинските преходи. Изкачила съм по-високите върхове у нас – Мусала, Вихрен, Черни връх и най-красивия – Синаница, в Пирин планина, както и много други. Обожавам дивото къмпингуване и възможността да се докосна до природата такава каквато е.

Симона Бенкова StepUp с А1: пътят до старши специалист „Управление на системи за бизнес анализ“ със Симона Бенкова А1 Блог

Нещо, което всички твои колеги знаят за теб?

Сигурна съм, че колегите виждат усмивката ми, която винаги нося със себе си. Старая се да бъда един позитивен човек. Друго, което колегите знаят за мен, е колко много ценя времето със семейството си и колко много обичам да пътуваме всички заедно – това ме зарежда и определено помага за това да бъда един щастлив човек.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*