За още повече глътки чист въздух

IoT решението на А1 оптимизира разходите по сметосъбиране

Приложението на „Интернет на нещата“ (IoT) е най-ясно видимо в решенията, свързани с развитието на умни градове. А умното управление на събирането на отпадъци е една от най-прогресивните сфери в това отношение. Това не е изненадващо предвид факта, че всяко населено място е изправено пред проблемите на замърсяването. Ползите от прилагането на IoT технологии са видими и осезаеми за общинските администрации, сметосъбиращите фирми и гражданите.

Ползи за цялата екосистема

Технологичното решение на А1 Smart Waste осигурява по-високо ниво на качество и надеждност на предоставяната услуга по сметосъбиране. Това е важен фактор за постигането на по-чиста градска среда, тъй като намалява броя на препълнените контейнери, елиминира излишните курсове на камионите и отделяните от тях вредни газове.

Решението на A1 за умно управление на отпадъците е от полза за всички участници в екосистемата на градската среда – общините, сметосъбиращите компании и гражданите. Интелигентната платформа спестява време и средства на общинските власти и им предоставя възможност да определят по-справедливо размера на такса „Смет“ за домакинствата, обслужвани от даден контейнер, на база на обема на реално генерирания от тях отпадък.

Цялостна информация „като на длан“

Платформата предоставя сигнал в случай на преждевременно пълни контейнери, при възникване на пожар или неправомерно преместване. По този начин могат да се вземат навременни мерки за по-чиста среда и безопасност. Това става благодарение на сензорите, монтирани върху сметосъбиращите съдове и камиони, които идентифицират степента на запълване и количеството на извозваните отпадъци. Информацията се пренася по технологичния стандарт Narrowband IoT до централизираната система, която събира и съхранява данните.

На база на анализ в реално време клиентите на A1 Smart Waste получават „като на длан“ синтезирана информация, както и препоръки за оптимизиране на маршрута и навигацията на камионите и разположението на контейнерите. Те разполагат и с графични визуализации на данните в потребителски интерфейс, до който имат достъп и отдалечено. По този начин оторизираните лица могат да видят различни разрези на състоянието на дейностите по сметосъбиране. Сред тях са състоянието на всички контейнери при последното измерване, местоположение върху географската карта, както и преглед на всички налични устройства и тяхното настройване.

По-ниски разходи, по-високо качество

Общините, които използват решение за интелигентно сметосъбиране, постигат намаляване на замърсяването, трафика и оплакванията от граждани в допълнение към понижаването на разходите за тези дейности. От една страна, Те имат по-добър поглед върху работата на сметосъбиращите компании, а от друга – постигат намаляване на трафика и замърсяването на въздуха (причинявани от излишните курсове на сметосъбиращите машини). Умното решение предоставя оценка за количеството извозен отпадък за всеки курс, която е независима от измерването на теглото в камиона. По този начин се оптимизират маршрутите, а така могат да се понижат разходите за гориво, поддръжка и възнаграждения. Всички тези фактори водят до по-добро качество на услугата. С използването на A1 Smart Waste сметосъбиращите фирми имат възможност да намалят разходите за извършване на дейността и да подобрят организационните аспекти на работата си. В допълнение към оптимизацията на разположението и броя на контейнерите, те разполагат и с възможност за пълна инвентаризация и проследимост в реално време на местоположението на контейнерите.

Въпрос на технологичен стандарт

Важно значение има и начинът, по който е изградена инфраструктурата и как протича комуникацията между умните устройства. За тази цел А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT).

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дългият живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Важно преимущество е, че Технологията работи в лицензиран честотен диапазон, което осигурява защита на комуникацията от външни влияния.

Компанията усилено инвестира в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, за да помага на българския бизнес и публичните организации в оптимизацията на процеси, намаляването на разходи и повишаването на ефективността.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*