Защо е вредно да оставяме своите устройства на студено?

На почти всеки му се е случвало – студена зимна вечер е, връщаш се от работа и паркираш колата пред дома си. Слизаш от нея, нарамваш покупките от магазина и се сещаш, че в багажника стои лаптопа ти. След кратък размисъл решаваш, че нищо няма да му стане за една вечер в колата, оставяш го в багажника и забравяш за него. Наистина ли е безвредно това обаче?

Факт е, че технологичните джаджи не работят добре на високи температури, затова и не е полезно да ги оставяме на слънце, например. Същото обаче се отнася за прекалено ниските температури навън. Според специалистите има няколко основни последици от това да оставиш някое от устройствата си на студено за по-дълго време.

Батерията

Първо и основно – батерията не вирее на студено. След няколко часа на студено батерията на твоето устройство вероятно ще се изтощи напълно и ще се наложи да си „вързан“ за някой контакт за определен период от време, преди да можеш отново да го използваш без кабел.

Екранът

Повечето лаптопи имат така наречения LCD екран. LCD всъщност значи „Liquid Crystal Display“, което в превод е „течнокристален дисплей“. Това е плосък екран с технология на основата на тънък слой от течен кристал, който при прилагането на напрежение променя оптичните си качества. Когато температурите паднат под 0°C, тези кристали замръзват, което може перманентно да увреди целия дисплей на лаптопа.

Кондензация

Третото, но може би най-опасно последствие от това да оставиш някое от устройствата си на студа, е кондензацията. Когато оставиш лаптопа си за една нощ на минусови температури и после го внесеш на топло, ще забележиш, че по повърхността му се образува тънък слой конденз. Опасността тук идва от нещо незабележимо за нас – този конденз се натрупва не само от външната страна на джаджите, където можем да го видим, но и отвътре, увреждайки техните вътрешни компоненти.

Колко студено е твърде студено?

Можем да се съгласим, че когато навън е -10°C, е хубаво всички деликатни и ценни за нас вещи да бъдат с нас – вътре, на топло. Какво правим обаче, когато не е съвсем ясно дали времето е чак толкова студено?

В този случай общото правило гласи, че ако навън е твърде студено за теб, значи е твърде студено и за твоите устройства. Ако джаджите ти бъдат изложени на температури под нулата, те със сигурност ще бъдат засегнати от студа. Затова следващия път, когато навън е студено, а ти се чудиш дали да качиш лаптопа си вкъщи, те съветваме да го направиш.

Какво да правим, ако вече сме оставили устройството си на студа?

Ако все пак оставиш лаптопа си на студено за няколко часа при минусови температури, задължително изчакай устройството постепенно да стигне до стайна температура, преди да го включиш. Ако видиш повреда или нередности в работата му, довери се на специалистите и ги остави да оценят щетите и да изберат правилния начин за тяхното отстраняване.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*