2023 г.: умни технологии поемат грижа за здравето

През 2023 година смарт гривната ще започне да изглежда старомодно. Но тя няма да бъде изхвърлена от употреба, просто умните технологии за грижа за здравето ще добият нови форми, които правят грижата за собствения ни комфорт доста по-широкоспектърна.

Не беше толкова отдавна, когато мерехме пулса си с ръка на китката и поглед, съсредоточено взрян в часовника. Днес човек може мигновено да узнае пулса си от гривната на ръката, без усилие, без съсредоточено броене, без взиране в циферблат. Почти всички спортуващи хора имат такава гривна. На всеки етап от тренировката поглеждаме как се справя сърцето и колко калории са се стопили.

Имайки такава гривна, днес активните млади хора могат да спортуват по-ефективно и в домашни условия – под ръководството на опитни фитнес инструктори, без те да ни идват на гости. Пример за подобна услуга е допълнителният пакет „MAX видеотека“ на А1 Xplore TV предлагат възможност за качествени и професионално подготвени тренировки вкъщи. А фините устройства, които се грижат за здравето ни, стават все по-разнообразни, многобройни и лесни за ползване.

Смарт легла и матраци

Смарт гривната може да ни докладва параметрите на нощния сън, но много хора предпочитат да свалят бижутата и часовниците от себе си при лягане. Има друг начин да проследим качеството на нощния си сън. Технологичните легла могат да докладват колко часа сме спали, колко време е бил дълбокият сън, колко сме се въртели в кревата. Впечатляващ брой производители вече имат готови модели сензорни възглавници за следене на съня, сензорни матраци или най-малкото сензорни топ матраци.

грижа за здравето 2023 г.: умни технологии поемат грижа за здравето А1 Блог

Възглавницата и матракът могат да следят качеството на съня много по-добре от смарт-гривната.

Сензорни дрехи и аксесоари

Същата сензорна технология, която е вградена във фитнес-гривните, вече се интегрира в… чорапите. Такива модели вече има и те следят всичко, което би следил умният часовник: пулс, насищането на кислород в кръвта, кръвно налягане. Технологията е подходяща за малки деца. Все пак такъв чорап може да е предназначен и за много възрастни хора и такива с деменции. Ползата е по-скоро в облекчението за онези, които се грижат за деца или възрастни родители.

Има и за бебета – под формата на биберон. Това е много удобен начин родителите да следят здравето на бебето си, лесен и приятен за самото дете. Нещо повече, в биберона може да бъде вграден и термометър. Съответното смартфон-приложение може да записва данните, да показва графика и дори да алармира, ако бебето вдигне температура. Има и още нещо. В биберона може да се вгради слюнчен анализатор. Така заедно с температурата биберонът ще мери и други здравни показатели като киселинност на слюнката, микробиология в устата и др.

грижа за здравето 2023 г.: умни технологии поемат грижа за здравето А1 Блог

Не се смейте на костюмираните господа, ако чорапите им изглеждат нетрадиционно: възможно е да се окаже, че носят смарт-чорапи.

Изкуствен интелект за диагностика

Като става дума за алармиране, изкуственият интелект може да предупреждава и за далеч по-сложни неща от повишаването на телесна температура. Той, оказва се, е добър диагностик. Голямата част от изпитанията с изкуствен интелект за разчитане на образна диагностика сочат, че AI се справя отлично с разпознаването на бронхити, пневмонии и други белодробни състояния. Наскоро се оказа, че пак при четене на образна диагностика AI вече е по-добър диагностик от лекарите в разпознаването на определени видове рак.

2023 е годината, в която тези постижения ще се затвърдят. Това, разбира се, не значи, че ще ни преглеждат роботи в лекарския кабинет. По-скоро AI ще съветва лекаря, което ще направи по-малка вероятността от лекарска грешка.

3D печат

Едно от най-добрите приложения на 3D печата е в медицината. Тази година ще продължи да доближава постиженията на 3D печата към грижата за здравето. Защо? 3D печатът позволява изработването на елементи по строго индивидуален проект. Например направата на шина за навехната ръка на дете ще може да се изпълни с максимална прецизност, така че шината да прилегне точно на детската ръка, според конкретната й дължина към момента и индивидуалните особености.

Очаква се скоро 3D печатът и да влезе под кожата ни – буквално. Това значи, че той ще стане предпочитан метод за изработката на някои видове имплантируеми елементи, например пластини за укрепване на счупени кости и др.

грижа за здравето 2023 г.: умни технологии поемат грижа за здравето А1 Блог

Протезирането е първата област от медицината, която се възползва от възможностите на 3D печата.

AI за психология

Някои специалисти прогнозират, че през 2023 година изкуственият интелект ще навлезе и в психологията. Поне отчасти. След като AI може да разгадава успешно израза на лицето на човек и да определя неговите емоции, това може да е в помощ на лекарите – но не на психолозите. Изкуственият разум може да помага за разбиране на социалните и емоционални фактори, които играят роля в начина, по който вземаме решения за собственото си здраве. Всички знаем, че тези фактори са също толкова важни, колкото и клиничните показатели. Когато емоционално-когнитивен AI помага на лекаря да разбере индивидуалните психо-емоционални детерминанти за здравето у пациента, докторът ще е в състояние да откликне най-адекватно на очакванията и съображенията, за да постигне максимално добър ефект в лечението.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*