Алтернативите на Twitter, които искат да се възползват от проблемите му

Социалната мрежа Twitter е в решаващ период за своето съществуване. Откакто стана собственост на Илон Мъск в края на октомври 2022 г., Twitter е постоянен обект на скандали от най-различно естество. Според Илон Мъск обаче това не само не влияе негативно на интереса на потребителите, а напротив дори го увеличава.

И все пак, не всички одобряват действията на Мъск и това провокира ръст на търсенето на алтернативи на Twitter. Бързо се оформиха няколко основни платформи, които се борят за вниманието на недоволните потребители на Twitter. За сега нито една от тях не се доближава до мащабите на микроблога, но пък това не охлажда вниманието на инвеститорите.

Twitter Алтернативите на Twitter, които искат да се възползват от проблемите му А1 Блог

В търсене на нов Мастодон

Най-голямо внимание привлече платформата Mastodon. Тя бързо беше позиционирана като основна алтернатива на Twitter, макар и да не се доближава до броя потребители на конкурента си. Според Мъск Twitter има около 259 млн. активни потребители всеки ден. Mastodon има около 2.5 млн. месечно. Но това пак е доста, тъй като преди скандалите около Twitter, те бяха едва 300 000 на месец. Преобладаващата част от профилите в Mastodon реално не се използват редовно.

Но въпреки това платформата продължава да отчита стабилен ръст на новите регистрации. Тя смело акцентира и някои от основните си разлики спрямо Twitter. Най-голямата е, че Mastodon не е корпорация. Тя е регистрирана като неправителствена организация.

В края на декември 2022 г. Mastodon обяви, че е получила повече от 5 предложения за инвестиции. Основателят ѝЮджин Рочко потвърди, че Mastodon няма да става корпорация и ще запази сегашния си статут.

Mastodon всъщност не е нова платформа. Тя е базирана в Германия и съществува от 2016 г., но дълго време стоя в сянката на по-големите имена. Интересът към нея започна да расте още през пролетта на 2022 г., когато се появиха слуховете, че Мъск може да придобие Twitter. Тогава Mastodon обяви в платформата си, че „нашата визия не може да бъде купена или притежавана от който и да е милиардер“ и че „вашата възможност да комуникирате не трябва да бъде оставена на усмотрението на комерсиална компания“.

Няколко месеца по-късно Mastodon трябваше да докаже твърденията си и го направи, като отказа предложенията за инвестиции. Организацията не е коментирала какви са били предложените средства и от кого. Пред Financial Times Рочко казва единствено, че са били в размер на „стотици хиляди долари“.

Още алтернативи

Търсещите други социални мрежи вместо Twitter обикновено се насочват към по-малки платформи вместо Instagram или Facebook например. Причината е, че Twitter винаги е бил своеобразната алтернатива именно за хора, които не искат да използват услугите на Meta.

И макар да има десетки платформи, няколко се оформят като основни конкуренти за вниманието на търсещите ново място вместо Twitter. Една от тях е Clubhouse. Това е аудио социална мрежа, в която може да се участва само чрез говор или да се слушат различни дискусии. Няма снимки, видео или текст. Clubhouse предлага различни стаи с конкретна тематика. Потребителите също могат да си правят свои стаи и да канят приятели или да са отворени за всеки. Участниците могат да са от няколко души до няколко хиляди.

Twitter Алтернативите на Twitter, които искат да се възползват от проблемите му А1 Блог

Друга алтернатива е Discord. Това също не е ново приложение. То е популярно сред геймърите, но реално може да се използва за всякакви теми. Платформата поддържа създаване на „сървъри“ с множество канали за дискусии в тях. Може да се чати с текст, както и да се споделят клипове, снимки.

Трето име, което привлича интерес, е CounterSocial. Това е социална мрежа, която е насочена предимно към почитателите на новините. Тя е блокирала достъпа от някои държави с по-негативна репутация за качеството на информацията. Платформата претендира, че не позволява реклами, тролове, фалшиви новини или обиди.

Gab е платформа, която пък предпочита другата крайност – тя е с отворен код и децентрализирана. Няма реклами, не изисква регистрация и дава доста по-голяма свобода на публикациите. Съответно модерирането на съдържанието е по-малко и може да има повече обиди и полемика.

Вариантите са много, но далеч не е време да отписваме Twitter. Въпреки скандалите и отлива на рекламодатели, социалната мрежа продължава да е в центъра на вниманието. Сега тя ще се окаже поредният тест дали максимата „няма лоша реклама“ действително е валидна или не.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*