CES 2023 ни срещна с водещите технологии за 2023 г.

Най-голямото изложение за потребителска електроника в света – CES, спази традицията и започна новата технологична година в Лас Вегас. Това беше и най-голямото изложение на CES откакто започна пандемията, като по все още неофициални данни над 100 000 души са го посетители.

След като доста години изложението сякаш постепенно залязваше и променяше фокуса си в търсене на аудитория, CES 2023 се завърна към корените си – да представя огромно разнообразие от технологии, предимно в сферата на потребителската електроника, в комбинация с поглед към бъдещето.

CES 2023 CES 2023 ни срещна с водещите технологии за 2023 г. А1 Блог

Компютърна мощ от ново поколение

CES 2023 беше мястото, на което много от водещите ИТ компании представиха основната част от плановете си за новата година. Сред тях бяха Intel, AMD и Nvidia, които демонстрираха новите си чипове и разработки.

Intel представи 13-тото поколение процесори, включително i9-13980HX. Компанията казва, че това е първият 24-ядрен процесор за лаптоп и е най-бързият в света. Той ще достига 5.6GHz скорост в пиков режим, като предлага 49% по-добра работа с няколко задачи едновременно спрямо предишното поколение. Ядрата са разделени на 8 за висока производителност и 16 за ефикасност. Има и 32 нишки. Процесорът поддържа до 128GB RAM и предлага всички актуални технологии като Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio, Bluetooth 5.2, Thunderbolt 4 и др. Позволява и овърклок за по-смелите потребители.

CES 2023 CES 2023 ни срещна с водещите технологии за 2023 г. А1 Блог

Отговорът на AMD също дойде по време на CES 2023. Компанията също представи множество процесори, включително Ryzen 9 7950X3D. Той използва технологията 3D V-Cache, която предлага още по-голяма мощност, включително пикова честота от 5.7GHz. Процесорът ще е с 16 ядра, 32 нишки и 144МВ обща кеш памет. AMD е много уверена в чипа си, като твърди, че той ще надскочи най-мощното предложение на Intel с до 24% в някои игри. Моделите се очакват на пазара постепенно от февруари т.г., когато ще могат да се появят и първите бенчмарк тестове с тях, които да потвърдят или опровергаят това твърдение.

Завръщането на стар познайник

3D телевизорите така и не успяха да се превърнат в масовия хит, който производителите им искаха да наложат. Една от причините беше, че бяха нужни допълнителни очила, за да може да се види триизмерният ефект.

Години по-късно Asus смята, че 3D видеото си заслужава нов опит. Компанията ще предложи нов лаптоп, който ще предлага 3D видео, при това без да се налага да се носят очила. ProArt Studiobook 16 3D ще е и първият лаптоп с OLED дисплей, който предлага 3D видео. Той разчита на вградени камери за следене на погледа, за да адаптира изображението спрямо ъгъла на наблюдение от потребителя.

Самият OLED панел е по-подходящ за 3D, заради по-големия си контраст, по-добрите цветове и по-бързото време за реакция. Така съдържанието ще изглежда по-реалистично, казва Asus. Компанията обръща внимание, че е възможно на някои потребители да се завива свят, както се случваше и при старата технология, но и че това ще е рядкост. Затова Asus ще предлага предварителни демо тестове на потребителите, за да могат да проверят дали могат да използват технологията пълноценно.

Още и от познатото ново

Други технологии, които имаха централно място на CES 2023, също бяха добре известни – метавселени и изкуствен интелект. И двете са чудесни звучни думи, които в момента са лесен начин да се оправдаят множество инвестиции и проекти.

Някои от тях поне първоначално изглеждат с добър потенциал. Например джобно устройство, което анализира издишания въздух от човек и с помощта на приложение може да определи дали той е заразен с COVID-19. Или умен домашен дефибрилатор, който дава инструкции, за да се използва в спешен случай и от необучен човек.

Метавселената също имаше важна роля в CES 2023. Очаква се официалният брой посетители да е около 100 000 души, като те са видели и много нови технологии в сферата на метавселените. Например OVR Technology разработва шлем, чрез който потребителят не само ще „вижда“ метавселената, но и ще може да я помирише. Устройството може да пресъздава различни миризми, като ще може да се използва и за игри и в здравеопазването.

CES 2023 CES 2023 ни срещна с водещите технологии за 2023 г. А1 Блог

Сателитни връзки и за Android смартфони

Qualcomm обяви по време на CES 2023, че от тази година някои нови модели смартфони с Android ще могат да предлагат сателитна връзка за спешни случаи, както определени модели на Huawei и iPhone. Услугата Snapdragon Satellite ще използва сателити на Iridium, които вече предлагат глобално покритие.

Ще е нужен смартфон, който разполага с процесора Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 и модема X70. Функцията ще позволява изпращане и получаване на текстови съобщения по сателит при нужда от помощ. Компанията обаче ще предлага и допълнителна версия, която ще позволява и изпращане на съобщения до всеки. Тя ще е „премиум“, но засега не е ясна цената й. Много от факторите като цена и начин на имплементация ще зависят от самите производители на смартфоните.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*