Сигурност, ефективност и по-добро потребителско изживяване

Бизнес решенията на А1 за видеонаблюдение помагат на мениджърите не само да следят какво се случва в компаниите им в реално време, но и да анализират ключови потребителски тенденции

Да виждаш и да знаеш какво се случва през девет планини в десета е висша ценност в митологията на всички народи. Символът на Всевиждащото око се среща още от древни времена. И въпреки че произходът му остава неясен, случайно, или не, този символ е изобразен дори на банкнотите на щатския долар.

В днешни дни дигитализацията и облачните технологии далеч надхвърлят понятието „да виждаш и да знаеш“. С помощта на бизнес решенията за видеонаблюдение от A1 собствениците и мениджъри на компании от всички сектори могат да следят какво се случва в организациите им в реално време. Огромно предимство е, че те могат да „виждат“ от всяка точка по света през смартфон, таблет или компютър. Благодарение на аналитичните функции на високотехнологичните решения на А1, видеозаписите могат да бъдат използвани за повишаване на сигурността, оптимизиране на работния процес и подобряване на потребителското изживяване.

Сигурността винаги е на първо място

Функциите на решенията на А1 за видеонаблюдение позволяват търсене в записите по различни критерии и съответни настройки за нотификация при настъпване на определено събитие. Така ръководителите и отговорниците по сигурността могат да бъдат информирани в реално време за това какво се случва в магазина, хотела, завода или офиса.

В обектите, които доскоро се пазеха денонощно от човек от персонала, решенията за видеонаблюдение могат да помогнат и чрез т.нар. охрана на периметъра. Ефективността на технологичния подход е несъпоставимо по-висока, тъй като камерите не само засичат неправомерно навлязъл на територията на обекта човек, но и го проследяват и изпращат аларма към СОТ, без риск да пропуснат или да се „разсеят за секунда“. Това спестява и разходи на компаниите от поддържането на специален персонал за тази задача.

A1 Video Security е една от услугите за видеонаблюдение, предлагана на корпоративните клиенти на компанията. С нея всички записи от камерите са защитени от кражба и манипулация, тъй като се съхраняват на отдалечен сървър в сертифициран център за данни на А1. Клиентите могат да изберат и резервираност на услугата – всички видео изображения от камерите се предават едновременно към два независими един от друг центъра за данни на А1, на две различни географски локации. Това гарантира допълнителна сигурност и качество на услугата.

Само камерите не са достатъчни

Технологичното решение, което А1 предлага на бизнеса и публичните организации, далеч не се изчерпва с инсталиране на камери, които да записват какво се случва в обектите. Освен инсталиране на специализирани IP камери услугата включва и достъп до облачна платформа. Точно „Облакът“ и аналитичните функции на платформата дават възможност на бизнес клиентите да наблюдават видеото от камерите в реално време, независимо къде се намират. От друга страна, те могат да извличат и различни отчети, с които да анализират записите и на тази база да оптимизират бизнеса си.

Аналитичните възможности на платформата могат да различават служителите от посетителите в обектите. Това може да бъде много полезно за мениджърите, за да разпределят оптимално зоните, в които е необходимо да има представител на компанията в рамките на ръководените от тях обекти. Благодарение на модерните технологии такова решение може да е от полза също и за проследяване на рискови поведения или състояния на хората в обекта, за които да бъдат изпращани сигнали. В това число са например тичане, падане, или проявено насилие и др. Алармите достигат до отговарящите за безопасността служители на компанията или други оторизирани членове на екипа. Така те могат да вземат навременни мерки и да предотвратят нежелани ситуации.

В някои случаи аналитичните функции могат да предпазват хората и от самите тях – например в производствата, където рискът от трудови злополуки е по-висок. За тези сектори аналитичното видеонаблюдение би могло да сигнализира и за неспазване на правилата за безопасност – дали работниците са с каска и работно облекло. То може да спаси дори живота на служителите или да предотврати сериозни материални щети чрез стартиране на аларми при поява на дим или съмнения за възникнал пожар.

Видеонаблюдение Сигурност, ефективност и по-добро потребителско изживяване А1 Блог

Какво иска Н. В. клиентът?

С аналитичните функции на А1 Video Security мениджърите на хипермаркети могат да прозрат желанията и нуждите на посетителите на техните магазини.

Решението на А1 създава Heatmap – или карта на т.нар. „горещи точки“. Тя показва тенденции в предпочитанията на клиентите по отношение на подредбата на стоките. Показва кои са най-посещаваните зони, как хората се придвижват в района на магазина, къде прекарват най-много време и задържат вниманието си най-дълго. Технологията дори дава възможност да се прави филтриране на потока от потребители по различни критерии – пол, възраст, настроение.

Важно предимство за бизнесите с търговски обекти е да предразполагат посетителите, така че те да се радват на добро преживяване при пазаруването. Аналитичните функции на видеонаблюдението могат да са полезни и в тази сфера, чрез т.нар. управление на опашките пред касите. Анализът от кадрите от камерите се случва в реално време. Платформата отчита къде има струпване на повече хора, както и дали времето, което прекарват в чакане, надвишава предварително дефиниран лимит.

Така мениджърът на обекта получава сигнал от системата и може да вземе навременни мерки, като отварянето на още каси, за да оптимизира времето, в което клиентите чакат на опашка.

Аналитичните функции на услугите за видеонаблюдение на А1 дават на мениджърите на търговски обекти редица предимства по отношение на по-доброто потребителско изживяване.

На база на Heatmap анализите те могат да оптимизират разположението на щандовете и стоките. Изводите от аналитичното видеонаблюдение могат да са им от полза и при позициониране на рекламните и промоционални кътове на техни партньори на най-подходящите места с цел постигане на максимална ефективност.

Аналитичните функции в услугите за видеонаблюдение на А1 са още един „ключ“ към дигитализацията бизнеса. Те са неизменна част от стремежа на компаниите да реализират пълния си потенциал, повишавайки сигурността си, качеството на обслужване и ефективността.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*