FSBO.bg и тяхната мисия да направят търсенето и предлагането на имоти бързо, лесно и сигурно

Не едно, не две, а цели 12 – толкова са местенията от едно в друго жилище през живота на средния американец. Това показват данни от националната статистика на САЩ. Според тях американецът средно сменя своя дом на всеки 6-7 години. В сравнение с нас (а и с повечето други държави), те сякаш непрестанно са в режим на търсене на най-добра покупка, пренасяне и подготовка на следващата сделка.

Има какво да се научи от един толкова динамичен имотен пазар. Най-малко една от 10 сделки в него е изцяло по системата FSBO (For Sale by the Owner – продажба директно от собственика), като според проучване на брокерската фирма Redfin цели 25% от продаващите жилища вземат нещата частично или изцяло в свои ръце.

Какво е FSBO днес?

Отвъд океана „Продажба директно от собственика“ от години не означава табела в двора на къщата, обява във вестника и мизерно ниска продажна цена (с която идват и куп скрити проблеми за този, който я плаща).

Навлизането на различни онлайн платформи вече дава възможност на собствениците да боравят с инструментариум, който е близък до този на професионалните посредници. Така обявата достига до достатъчно голяма аудитория, а според Националното бюро за икономически изследвания на САЩ постигнатите цени с и без брокер не се различават значително – заключение, базирано на 15 506 разгледани от изследователите сделки.

Сред плюсовете на FSBO е и по-бързото намиране на купувач. Професионалният брокер Джон Уейк посочва в своя статия във „Форбс“, че директните сделки са по-разпространени при по-достъпния клас жилища, особено извън големите градове. Факт е обаче, че така се продават и имоти за милиони – именно на такъв тип сделка се твърди, че е заложил Илон Мъск при разпродажба на цялото си недвижимо имущество.

Имотите у нас

Всеки, който някога е търсил или предлагал жилище под наем или за покупка, знае отлично какви са най-големите проблеми на българския имотен пазар. Фрустрацията е еднакво голяма както за купувачи, така и за продавачи.

Един от основните проблеми е огромният процент некоректни, неактуални или направо фалшиви обяви със свалени от интернет снимки – тяхната цел е само и единствено някой „шаран“ да се обади, за да влезе в базата данни и да започне да бъде бомбардиран с предложения за имоти, които не отговарят на нито едно от изискванията му.

На фона на това, твърде голям процент от брокерите не са хора със задълбочени познания в сферата на недвижимите имоти, а са по-скоро случайно пребиваващи в професията с единствена цел да вземат своята комисионна. Така често купувачите не получават реална информация за жилището, което гледат, а посредникът изнудва и тях, и продавача за условия, които всъщност удовлетворяват само него.

Не искате да имате нищо общо с такъв човек, нито при търсене на жилище, нито при предлагане на такова.

Има и друг начин

Новите платформа и приложение на FSBO.bg предлагат иновативно решение на проблема с търсенето и предлагането на имоти у нас. Първото голямо предимство е, че можеш да търсиш по карта, което ти дава възможността да преглеждаш в реално време имотите около теб или тези в друга точка от страната.

За собствениците публикуването на обяви е напълно безплатно, а информацията и снимките са защитени, като системата е направена по начин, който да отсее клиентите с реални намерения за сделка. Тези, които искат да купят или наемат, трябва да платят, за да получат данните за контакт, като срещу това получават гаранция, че обявите не са фалшиви или повтарящи се – всяка седмица се прави проверка и актуализация.

Помислено е и за инвеститорите, които са основна движеща машина в този отрасъл – създадена е специална секция, чрез която те бързо и лесно да могат да публикуват своите проекти.

При всяко положение, и двете страни по сделката спестяват от комисиони и такси за брокерски услуги.

Какво стои зад платформата?

Всъщност зад разработката на уеб сайта и мобилното приложение на FSBO.bg стоят експертите на A1. Компанията предлага множество разновидности от ICT услуги, които включват и направата на уеб сайт, както и мобилно приложение. За нас е удоволствие да работим с клиенти като FSBO.bg, за които основната цел е да дават добра и иновативна услуга за клиентите си – точно като нас.

„Избрахме А1 да изработи сайта и приложението ни FSBO.bg заради доказания им дългогодишен опит в работата с клиенти. Трудно беше, докато се спрем на кого да споделим нашата идея. Стигнахме до това решение, минавайки през различни компании, предлагащи разработване на сайтове и приложения. Доверихме се на А1 и те доказаха, че са специалисти в тази сфера. Експертите, с които работихме и ще продължаваме да работим и занапред, станаха част от нашия екип.“ споделят от FSBO.bg.

„Работата с А1 е комплексна – имаш човек за всичко, както се пее в една песен. Да създадеш сайт в днешно време не изглежда трудна задача, но да създадеш нещо като FSBO.bg далеч не е и лесна. За изпълнението бяха нужни много специалисти в различни сфери – дизайн, програмиране, киберсигурност, плащания, работа с Google и IOS за приложенията и много други. Трудно е да събереш такъв екип на едно място, благодарим на А1, че те успяха.“ казват още те.

Вижте повече за нашите дигитални бизнес решения ТУК.

Струва ли си?

Днес FSBO не означава да си сам срещу купувачите (или продавачите) в отчаян опит да достигнеш до някаква приемлива цена. Платформи като FSBO.bg дават възможност на всеки да види най-добрите практики и да ги приложи сред голяма аудитория, като във всеки един момент може да използва допълнителни услуги, които до неотдавна бяха достъпни само чрез брокер.

Да купиш или да продадеш жилище – това със сигурност е много голям житейски проект за повечето от нас. За добро или лошо, нямаме 12 шанса в живота си да постигнем добра сделка, затова и може би е по-добре да не оставяме прекалено много на случайността.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*