Изкуственият интелект вече има и своите ползи в ежедневието

Вече много се говори за изкуствения интелект (ИИ) и неговото развитие. Проектите са стотици и в най-различни сфери. Умни алгоритми има за всичко, включително и такива, които създават други, по-добри версии на себе си. Противно на представите от повечето филми, изкуственият интелект няма да „тръгне“ изведнъж като някаква нова платформа или услуга, която ще е универсална и ще стане масов хит.

Вместо това той ще продължи да се развива както досега – множество различни проекти, които са специализирани в конкретна цел. Те ще се развиват с различно темпо, но като цяло то ще е все по-бързо. И вече има доста проекти, които се използват в ежедневието. Те ясно показват какво предстои и как изкуственият интелект може да е от голяма полза, когато се използва правилно. Ето и някои от тях.

По-добро здравеопазване

Един от най-известните проекти в това отношение е IBM Watson Health. Това е част от суперкомпютъра Watson на IBM, която беше специално доразвита да помага на лекари да поставят по-точни диагнози за специфични заболявания. Платформата комбинира cloud, данни и умни алгоритми на едно място. Вече е постигнала доста успехи, като дори може да поставя диагнози на определени ракови заболявания в реално време.

Разбира се, не всичко е идеално и Watson Health нямаше претенцията да заменя лекарите. В последствие IBM сви мащаба на проекта в самостоятелна фирма, която беше продадена. И все пак, тя показа ясно, че изкуственият интелект има огромен потенциал в здравеопазването. Други проекти вече активно помагат за ускоряване на разработката на нови лекарства и лечения. Вариантите, както и с всичко останало, с което ИИ има общо, са безкрайни.

Още по-добра навигация

Друга потенциална полза от умните алгоритми е в приложенията за навигация. Waze и Google Maps и в момента разчитат на такива разработки, за да избират най-подходящия маршрут на базата на множество фактори. Те могат и да се адаптират в реално време според наличната информация.

Подобни алгоритми имат и други ползи. Например по-умно и ефективно маршрутизиране на камиони за смет или при доставки. Така се спестява не само гориво и време, но и се осигурява по-бързо и качествено обслужване на адресите. Системите за управление на трафика и светофарите също са от по-добре известните проекти, които тепърва ще развихрят своя потенциал, както и всякакви форми на умен транспорт и логистика.

Изкуствен интелект Изкуственият интелект вече има и своите ползи в ежедневието А1 Блог

По-добри услуги

ИТ гигантите вече използват умни или адаптиращи се алгоритми за огромна част от услугите си. Google Lens, самата търсачка и дори Gmail разчитат на ИИ, за да оптимизират поведението си спрямо потребителя. Microsoft наскоро също обяви, че ще интегрира умните алгоритми на OpenAI (компанията зад нашумелите платформи ChatGPT и DALL-E 2) във всички свои услуги. Амбициите на всички компании са да предлагат функции и платформи, които дори могат да предвиждат нуждите и действията на потребителя и да предлагат значително по-персонализирани и детайлни възможности, които да са уникални за всеки.

По-добро банкиране

Управлението на личните финанси си е сложна задача. Тя изисква известни познания, както и време и желание. За мнозина обаче е просто объркващо и неприятно задължение. Същевременно не липсват и множество опити за измами и злоупотреби. Изкуственият интелект ще може да помага и затова. От една страна той може да помогне на хората по-ефективно да управляват разходите си. Той също така би бил полезен съветник и да предупреждава, ако има риск от измама или някоя оферта е „твърде добра“. ИИ ще е от полза и за самите финансови институции, като ще им помогне по-бързо да обработват трансакции, да следи за различни опити за измами и злоупотреби и да се адаптира в реално време към променящите се условия на пазарите.

Още по-уютен дом

От много време се говори и за умните домове. Макар напредъкът в тази сфера да е значителен, истински умните домове все още са доста скъпа и сложна рядкост. С напредването на развитието на умни алгоритми, както и сензорите и устройствата от Интернета на нещата, домовете могат да станат както по-интелигентни, така и по-уютни. Те ще могат да се адаптират автоматично според предпочитанията и нуждите на своите жители, както и дори да комуникират с тях като с човек и да им напомнят какви продукти да купят (или пък направо сами да ги поръчат след разрешение), да им подготвят климатика, печката и всичко останало.

Изкуствен интелект Изкуственият интелект вече има и своите ползи в ежедневието А1 Блог

Обслужване на клиенти

Все повече компании започват да развиват собствени чатботове, базирани на ИИ, които да обслужват клиенти. Това спестява много време на потребителите в чакане да се освободи агент и позволява обслужването на теоретично неограничен брой клиенти по едно и също време. Пример за подобно решение в България е АВА – чатботът на А1. Той използва ИИ, за да разбира и общува с потребителите свободно на български език. АВА се подобрява благодарение на потребителите – колкото повече хора си пишат с чатбота, толкова по-правилно отговаря, а в момента може да обслужва клиенти на телекома по над 200 теми.

По-бърза обработка на данни

Модерни технологии генерират огромно количество данни. За да може то да бъде максимално полезно обаче, трябва да може да бъде анализирано бързо и адекватно. А и самите алгоритми се нуждаят от големи информационни масиви, за да могат да се обучават по-добре. Получава се ситуация, в която алгоритми обучават алгоритми с данни, които най-често се събират от хора. Това обаче е необходимо, за да може да се провери, че всичко е наред с информацията и че потенциални отклонения в алгоритмите ще бъдат адресирани навреме.

А това ще е особено важно, когато те започнат сами да събират данните, да ги обработват, анализират и да ги използват както, за да взимат реални решения, така и да се самообучават и адаптират спрямо новостите. Всичко това вече се случва, макар и в ограничени мащаби, но е неизбежният развой на технологиите занапред.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*