Мисията и технологиите, които правят разделното събиране по-достъпно за всички хора

Дигиталните решения имат все по-голяма роля в нашата дейност, казва Антония Спасова, прокурист в Еко Партнърс България. Организацията стартира във Велико Търново първия в областта на разделното събиране проект, който изцяло дигитализира неговите процеси. Това стана възможно чрез решението за интелигентно сметосъбиране на А1.

Антония Спасова е прокурист в организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки Еко Партнърс България. След като завършва юридическото си образование, кариерата ѝзапочва в държавната администрация. След това дълги години работи в сферата на консултантския бизнес преди да се присъедини към Еко Партнърс България още при основаването на дружеството през 2016 г.

разделно събиране Мисията и технологиите, които правят разделното събиране по-достъпно за всички хора А1 Блог

Еко Партнърс България е организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, чиято дейност е насочена основно към подобряване и разширяване на системите за разделно събиране, популяризиране на разделното събиране и повишаване на ефективността на този процес. Организацията е изградила системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 21 общини у нас. В тях обхванати над 908 000 жители, обслужвани от над 3900 броя съдове за разделно събиране с общ обем над 6 760 000 литра.

На какво ниво е разделното събиране у нас и какъв е подходът на Еко Партнърс за неговото популяризиране?

Разделното събиране категорично става все по-популярно в последните години и в България. Тенденцията е особено силна сред много представители на младото поколение, за които отговорното отношение към природата е не просто мода, а осъзнато поведение.

В същото време обаче нивото на разделното събиране на отпадъци в България е доста по-далеч от това, което виждаме в Европа. Тоест, имаме по какво да работим още.

Основният подход на Еко Партнърс е свързан на първо място с преодоляване и развенчаване на митовете, свързани с разделното събиране. Все още има едно недоверие, натрупано през годините, чието преборване е труден и бавен процес.

Еко Партнърс се отличава, като се опитва да прави разделното събиране по-модерно и по-достъпно за всички хора. Смятаме, че това е в основата на подобряването на отношението към този процес. В този контекст работим и изключително целенасочено върху информационни кампании, които непрекъснато да подобряват нагласата на хората към разделното събиране.

Как дигитализацията улеснява този процес? 

Мога да дам пример с проекта на Еко Партнърс във Велико Търново, който реализирахме чрез решението на А1 за интелигентно сметосъбиране.

Това е първият по рода си проект в областта на разделното събиране, който изцяло дигитализира процесите, улеснявайки контрола, начина на събиране и начина на отчитане.

На първо място, проектът ни осигурява много добра проследимост върху всички процеси в реално време. Имаме непрекъснато наблюдение върху запълняемостта на контейнерите, което е изключително важно за гражданите. Тяхната удовлетвореност в процеса на разделно събиране е изключително важна за нас.

разделно събиране Мисията и технологиите, които правят разделното събиране по-достъпно за всички хора А1 Блог

Какви резултати очаквате от този проект?

Една от очакваните ползи безспорно е финансовата целесъобразност. Очакваме аналитичните функции на системата на А1 да помогнат за минимизирането на празните курсове при събирането на отпадъците от контейнерите, както и за оптимизирането на маршрутите.

Друг изключително важен фактор, който следим, е отношението на хората. Ние работим с гражданите непрекъснато и обръщаме внимание на всички проблеми, за които те дават сигнал, особено по отношение на препълнените контейнери. Отчитаме значително подобрение по този показател откакто внедрихме решението на А1.

Вече можем да реагираме много по-ефективно, което намалява и сигналите от гражданите, свързани с препълнени контейнери.

Не на последно място са екологичните ползи от дигитализацията на процеса по разделно събиране. Те са в основата на нашата мисия.

Оптимизираните маршрути на камионите и оптимизираните графици за обслужване на контейнерите неминуемо водят и до намаляване на вредните емисии.

По какви критерии избрахте решението на А1?

Работим с А1 от самото създаване на Еко Партнърс и винаги сме били в много добри партньорски отношения. Когато решихме да реализираме този проект, естествено, проучихме възможностите на пазара и решението на А1 се оказа най-доброто за нас. На първо място, А1 успя да ни убеди в надеждността на връзката, която предлага. Също така възможностите на самата платформа и на самия софтуер отговаряха на всички наши изисквания. Те осигуряват множество аналитични функции, които ни подпомагат в цялостното планиране и контрол на всички процеси. Системата сама по себе си осигурява всички необходими функционалности, от които имаме нужда.

В процеса на работа по самия проект за нас беше важно да можем да работим оперативно, бързо да се реагира на изисквания от наша страна – в това отношение също получихме абсолютна подкрепа от екипа на А1.

разделно събиране Мисията и технологиите, които правят разделното събиране по-достъпно за всички хора А1 Блог

Можем ли да очакваме реализирането на подобни проекти и в други български градове?

Нашите намерения са такива. Необходимо ни е малко повече време, за да можем да оценим адекватно ползите от проекта и да направим наистина добър анализ, защото голяма част от функциите, основно аналитичните, изискват натрупването на база данни във времето, за да могат да сработят. След като успеем да оценим адекватно ползите, вярвам, че ще развием този проект и в останалите общини, с които имаме добро сътрудничество.

Каква е по-голямата картина, свързана с ролята на технологиите в сектора, в който Еко Партнърс оперира?

Технологиите имат все по-голяма роля в нашата дейност – виждаме това на все повече места в Европа. След умните автомобили, умните къщи, сега имаме и умни градове – всичко това е свързано с технологии, които улесняват живота на хората, подобряват градската среда и носят ползи за всички.

Специфичното при нас е оптимизацията на самото сметосъбиране. Нашите политики са насочени върху внедряването на различни технологични решения, които да повлияят положително на нагласата на българските граждани към разделното събиране.

Част от този процес е осигуряването на икономически стимули, свързани с въвеждането на т. нар. диференцирана такса смет. Това е работещо в Европа решение, което отчита индивидуалните количества отпадък и съответно – заплащане на такси на база на тези индивидуални данни.

За България това все още е твърде амбициозно. Ние обаче работим по наш проект, с който искаме да покажем ползата от подобно решение. Разработихме софтуер за индивидуално отчитане и стартирахме пилотен проект със съдействието на община Велико Търново, която осигурява отстъпки от Такса смет за определени количества разделно събрани отпадъци. Това е сфера с изключително голяма перспектива. Има още работа в чисто технологично отношение, но се надяваме някой ден тази система да заработи мащабно.

Статията е част от списанието А1 Бизнес, което можете да разгледате тук.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*