StepUp с А1: стъпка по стъпка до „инженер по продажбите“

Георги Нончев е един от хората, които си задават въпроси, поставят си ясни цели и непримиримо следват пътя си. Той заема позицията инженер по продажбите в направление “Корпоративни продажби” от 10 месеца. Преди да поеме тази нова роля е бил техник и търговски консултант в екипа на А1 България.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Георги Нончев, на 28 години, роден съм в град Самоков. От малък ме влече всичко, свързано с телефони, компютри и всякакъв вид техника. Затова и образованието ми е такова – завършил съм СПГЕ „Джон Атанасов“ със специалност „Компютърни мрежи“.

Винаги съм знаел обаче, че предпочитам комуникацията с хората пред тази, ограничена само до компютъра и техниката. Поради тази причина предпочетох висшето ми образование да бъде с малко по-различна насоченост, а именно – специалност „Маркетинг“ в Университета за национално и световно стопанство. Смятам, че направих добра комбинация като образование, а и като професионален опит впоследствие.

В компанията започнах преди 5 години като техник в направление „Мрежа и услуги“. Така се запознах с практическата част – да видиш всичко в действителност, да го направиш с ръцете си. Това е изключително ценно и ти дава истинската техническа грамотност. Работата ми харесваше, но исках да се развивам, да покажа потенциала си. Продължавах да се интересувам от свободните позиции в компанията, кандидатствах и така бях избран за търговски консултант.

В магазините на А1 разгърнах способността си да общувам и да убеждавам хората. Бях част от изключително добър и амбициозен екип, с който постигнахме отлични резултати. Тук е моментът да благодаря на тогавашния си мениджър, а вече регионален мениджър – Гаро Хачерян. Той ме научи на основни принципи, които бях пропуснал някъде във времето, като например да говоря, само когато съм подготвен.

В момента съм инженер по продажбите в отдел “Корпоративни решения” на направление “Корпоративни продажби” и смело мога да кажа, че това е правилното място за мен.

Защо реши да смениш позицията си?

Възможността ми бе предоставена от Даниел Канев, който видя потенциал в мен и ме препоръча. Можем да кажем, че срещата беше печеливша случайност – на правилното място в правилното време. От него разбрах, че се търсят хора с моя профил и не се поколебах. Желанието ми за развитие, натрупания опит и придобивките в А1 ме подтикнаха да кандидатствам за новата позиция.

Началото ми изглеждаше стряскащо и непостижимо, но в същото време знаех, че мога да се справя и да получа тази позиция.

Георги Нончев StepUp с А1: стъпка по стъпка до „инженер по продажбите“ А1 Блог

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

А1 е сериозна, отговорна и бързо развиваща се компания. Телекомуникациите са актуални днес, но по-важното е, че те са бъдещето. Аз избрах заедно да вървим към него.

Какво те привлече с новата позиция?

Освен самото професионално израстване, привлекателна беше възможността да съчетая техническите си познания и натрупания търговски опит вече  в корпоративната среда. Преминах доста интересни и полезни обучения, например, “Търговска академия за акаунт мениджъри”, “Мрежови услуги” и „IoT услуги” с едни от най-добрите лектори в компанията.

А1 е компания, която дава много възможности за развитие и надграждане на познанията и интересите на служителите си.

След 10 месеца на новото място оправдаха ли се очакванията?

За тези 10 месеца на новата позиция очакванията ми напълно се оправдават, но и разбрах, че имам много още да уча. Работата е натоварена и отговорна, но това не ме плаши, а по-скоро ме амбицира и ми помага. Всеки ден е изпълнен с нови предизвикателства, които ме обогатяват и ме карат да се чувствам пълноценен.

Защо смяташ, че избраха теб измежду всички кандидати?

Избраха ме, защото имам познания и в двете области – техническа и търговска. Освен това съм показал търпение, постоянство и последователност в работата си, които мисля, че са изключително важни, за да мога да изпълнявам задълженията си по най-добрия начин.

Какво прави един „инженер по продажбите“?

Както казах и по-рано, техническата част на моето образование и опит в компанията са ми изключително полезни, като по никакъв начин не изключвам комуникацията с клиенти. Именно тук е и интересната част от работата – целта е да предоставим услугите ни на нашите корпоративни клиенти.

Денят преминава в срещи с клиенти, подготвяне на оферти, изготвяне на технически решения и предоставяне на договори.

Как си представяш кариерата си в бъдеще?

Продължавам по същия път, с упоритост и нови знания. Надявам се да се развия на настоящата си позиция, да ставам все по-добър, и както е много модерно да се казва – „да бъда най–добрата версия на себе си“.

Възможностите, които компанията ни предоставя за развитие, спокойно могат да те превърнат в успешен професионалист, стига да имаш желанието да учиш и да се развиваш.

Нещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

На пръв поглед нереално, но съм тренирал борба като малък. Също, ходя на фитнес сутрин в 6:30 часа, преди работа.

Нещо, което всички твои колeги знаят за теб?

Това, което знаят е, че съм изключително спокоен. Старая се да намирам решение на всеки проблем и избягвам излишните конфронтации.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*