Уви, Apple не може без Китай

Много преди да влезе в джоба ни, той се появява във вид на множество фини, миниатюрни компоненти, които трябва да бъдат сглобени в едно цяло… Той е една от най-сложните джаджи в света. Продукт е на деликатна верига на доставки, където всяка връзка е закалена в огъня на конкуриращи се бизнеси и политически интереси. Той е iPhone.

А деликатната верига на доставки в последно време силно се тресе. Всеки iPhone в нашите ръце е сглобен в Китай. И това става все по-голям проблем.

Локдауни

Дългогодишната дружба между Apple, една от най-големите технологични компании в света, и Китай, най-многолюдната държава в света, в последно време започна да се нажежава. Голяма част от напрежението започна още с пандемията. Е, поне видимата част от него. Строгата политика за „нулев Covid“ в Китай доведе до безпощадни локдауни. В стремежа си да не прекъсва важните за западния свят производства на електроника, Китай разреши на някои заводи да продължат да работят, при условие, че работниците не напускат фабриките. Така се стигна до положението, в което работещите в заводите за сглобяване на iPhone и други видове електронни компоненти станаха крепостни обитатели на заводите – живеещи и работещи там постоянно.

iphone и китай Уви, Apple не може без Китай А1 Блог

Закономерно това положение бе изтърпяно доста дълго време. Навярно мнозина си спомнят, че в края на 2022 година в много от фабриките настанаха бунтове. Хиляди работници избягаха. Бяха назначени други. Но те не получиха обещаните тлъсти възнаграждения. Последваха още бунтове, сбивания, изпотрошени съоръжения.

Производството на iPhone не остана незасегнато. И макар че Apple успя да се справи с възникналата ситуация, стремежите на Китай да продължи политиките си за „нулев Covid” продължават да поддържат горещ стола на всеки шеф на западна компания, чиито продукти се сглобяват в азиатската страна.

Търговска война

Успоредно с проблемите заради локдауните пламна и друг източник на напрежение. Търговската война между САЩ и Китай е факт. Тя се разгаря вече няколко години. Всъщност датира отпреди пандемията. Продуктите на редица китайски компании бяха забранени в САЩ. Списъкът постоянно нараства. Беше забранен износът от САЩ на машини, които са важни за производствата на някои електронни компоненти.

Тази търговска война няма никакви изгледи да свърши скоро.

…и Тайван

И ако всичко това не е достатъчно, то напрежението между Пекин и Вашингтон тлее и в още една равнина – споровете относно Тайван. Островната република настоява, че е независима. Китай отдавна претендира, че това си е нейна територия. Америка следи отблизо случващото се в Тайван и апетитите на Китай. Все пак на острова се произвеждат твърде много компоненти, важни за бизнеса с електроника по цял свят.

Напрежението се изостри до краен предел покрай визитата на американския говорител на Камарата на представителите Нанси Пелоси през август миналата година. Това триене, от което хвърчат искри, касае редица производства и в частност няколко доставчика на Apple, сред които Foxconn, Pegatron и Wistron.

iphone и китай Уви, Apple не може без Китай А1 Блог

Неизбежно

Въпреки сложната и видимо неблагоприятна ситуация, експертите са на мнение, че няма вероятност скоро Apple да се раздели с Китай. Поне не и в обозримо бъдеще. Не е толкова лесно да намериш или построиш производствено съоръжение с 200 000 служители, които да сглобяват телефони, другаде по света. Подобен мащаб, дори да е постижим някъде, би струвал колосална сума на производителя. Освен това промяната би изисквала много време.

Но има и още нещо. Освен „родина“ на устройствата на Apple Китай е и най-големият пазар за телефоните на фирмата извън САЩ. Всъщност, според някои данни, четвърт от продажбите на Apple се реализират в Китай!

При това положение решението на компания като Apple дали да остане в Китай или да изтегли производството си оттам е въпрос и на политика, или може би най-вече на политика.

Кук като политик

Възходът на Тим Кук в Apple съвпада с периода на сближаването на компанията с азиатската държава. В светлината на събитията от последните години сега на Кук се налага да бъде не просто добър бизнес лидер, но и забележителен политик. Да правиш такъв международен бизнес в условията на разклатена верига на доставки и геополитическо напрежение, включително търговска война, изисква изящно майсторство.

iphone и китай Уви, Apple не може без Китай А1 Блог

През последните години шефът направи няколко показни визити в Китай, илюстрирайки важността на Китай за Apple. На многобройните въпроси дали няма да изтегли производството на iPhone в друга страна, например Виетнам или Индия, босът отговаря досущ като опитен политик: красиво и неконкретно. „Нашата верига на доставки е истински глобална, затова нашите продукти се произвеждат навсякъде,“ заяви Кук пред The Wall Street Journal в края на 2022 г. „Продължаваме да търсим начини за оптимизиране. Научаваме по нещо ново всеки ден и правим промени“.

Пазарните анализатори могат да си позволят да са малко по-конкретни. И те посочват, че Китай „е мястото, където се случва огромна част от растежа“. Следователно “Apple има твърде много причини да не клати лодката, в която се вози“.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*