Защо светът толкова се вълнува какво ще направи Мъск с Twitter?

Решението на Илън Мъск да купи социалната мрежа Twitter вече месеци наред пълни новинарските емисии с горещи заглавия. Сделки, финансиране, съкращаване на служители – всяка стъпка на големия бос се следи отблизо. Е, добре, защо целият свят толкова се вълнува какво ще стане с Twitter?

Повечето технологични лидери в Силициевата долина правят такива неща – купуват някоя и друга фирма. Но нито един от тях не е наблюдаван толкова отблизо от медийния свят, колкото Мъск след придобиването на Twitter.

Можем да поспорим, но голямата цена на сделката не е основната причина. Причината е голямото очакване – голямата надежда. За нея има поне две основания: сегашният статус на социалните медии и цялостната история на бизнес начинанията на Мъск.

Twitter Мъск Защо светът толкова се вълнува какво ще направи Мъск с Twitter? А1 Блог

Социалните мрежи в задънена улица

Не можем да си кривим душата – социалните медии отидоха далеч от добрия си първоначален замисъл. Първоначалната им идея беше да свързват хората, да дадат трибуна на малките хора с големи и стойностни идеи. Развитието им обаче тръгна в друга посока.

Днес мнозина усещат, че пребиваването им в социалните мрежи „изяжда“ времето им безвъзвратно. Появиха се данни, че фирмите разработчици целенасочено развиват механизми за „пристрастяване“, за да карат посетителите да стоят колкото се може по-дълго в платформите. Тези механизми влияят пагубно на младежите и особено децата.

Свободата на словото даде микрофон на всеки да сподели мислите си. В мрежата се нароиха всевъзможни тези и твърдения. Много от тях са спорни, а някои – откровено неверни. Обществото се раздели на две по множество спорни въпроси. Така вместо да обменяме ценни идеи за градивност и напредък, осъмнахме в постоянни раздори, недоверие и цунами от яростни обвинения.

Мнозина усещат, че израждането на добрата първоначална идея е стигнало твърде далеч. Някои дори говорят за пълен рестарт на света на социалните мрежи.

На фона на това кибернетично тресавище Мъск е звезда-носител на ярко обещание.

Мъск като носител на промяна

Успешните начинания на Илън Мъск промениха света.

Tesla… Най-скъпата автомобилна компания в света! Продава само и единствено електрически коли. Само преди десетилетие всички големи автомобилни производители се кълняха, че тая работа с електромобилите няма да се случи толкова бързо и толкова лесно, колкото им се ще на ентусиастите. Обясняваха ни как двигателят с вътрешно горене е незаменим. Е, днес електрическите коли вече не се считат за технология на бъдещето.

Рециклируема космическа совалка… Кой би приел насериозно такава идея преди 10-15 години? Но совалката за многократна употреба полетя. Доставя стоки на Международната комическа станция. И даже вози екипажи.

Не по-малко скандална беше визията на Tesla за бъдещия дом със соларни керемиди и домашна батерия, с електормобил в гаража. Картинката обиколи света за ден!

Е, днес милиони хора по света търсят начини да направят своите домове приблизително такива. Слагат соларни панели, купуват инвертори, монтират батерии. Дискусиите за „направи-си-сам“, ремонти и за ВЕИ са пълни със запитвания как се изгражда подобна комбинация най-добре. Картинката на Tesla може да е забравена, но идеята бе посята и покълна в главите на безброй хора.

Колкото и да не харесваме Мъск, не можем да отречем, че той прави революции. Дръзките му идеи бързо преминават от фазата „хайде де, това е невъзможно“ до абсолютна реалност.

А Мъск обеща да промени Twitter из основи.

Twitter Мъск Защо светът толкова се вълнува какво ще направи Мъск с Twitter? А1 Блог

1 + 1 = ?

Е, предвид тинята в света на социалните мрежи и радикалните промени, които милиардерът прави в света, можем да очакваме нещо голямо. Но, за разлика от предишните революции, сега няма никакъв знак в каква посока да очакваме промяната.

Сега вече не е чак толкова странно, че целият свят е вперил поглед в Twitter. Каква ли нова идея се върти в главата на предприемчивия бизнесмен? Дали пак ще сбъдне някоя мечта, за която целият бизнес свят скептично настоява, че е невъзможна?

Със сигурност промяната е желана, макар и неизвестна. Технологичният свят е вече изморен, отегчен от технологиите, с които живее в последните години. Жаден е за иновация. Иска нещо ново, драстично различно.

И докато не го получи, навярно ще остане вторачен във всеки жест или мимика, която може да издаде, че милиардерът-революционер работи по ясна нова идея.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*