Какво да очакваме от MWC 2023

От 27-ми февруари до 2-ри март 2023 г. в Барселона отново ще се проведе Световния мобилен конгрес (MWC). Тази година той ще бъде с амбицията да бъде най-големият и посещаван откакто пандемията принуди да бъдат направени някои промени през миналите години.

Очакванията на организаторите от GSMA са конгресът да бъде посетен от над 80 000 души спрямо 61 000 миналата година. Вече са регистрирани и над 2000 изложители от почти всички държави и региони по света. „Вместо да броим числата, важното е да помним, че целта е да съберем хората“, коментират организаторите пред LightReading. Тази година MWC ще бъде присъствен, но както винаги ще има и излъчвания на живо по интернет на част от събитията.

Световния мобилен конгрес (MWC) 2023 Какво да очакваме от MWC 2023 А1 Блог

Водещите теми на Конгреса

Както винаги MWC ще изобилства от теми, свързани със света на мобилните технологии. Сред тях ще са множество дискусии и панели за инфраструктурата и технически детайли около мрежите. Разбира се, ще има и огромен фокус върху технологии, устройства и услуги, които са насочени към крайните потребители.

Много от водещите производители вече са заявили участие и ще имат не само изложбени площи, но ще представят и нови устройства. Част от тях планират и специални пресконференции, на които да покажат новите си проекти.

От гледна точка на водещи теми, за телекомите и фирмите ще са интересни дискусии в сферата на виртуализацията, частните мрежи, устойчивостта. И макар ерата на 5G мрежите тепърва да започва, браншът вече започва да полага и основите на 6G поколението.

Интернетът на нещата, демонстрации на възможностите на 5G мрежите за бизнеса и потребителите ще са други важни теми. От GSMA допълват, че ще има теми и изложители в сферата на финтех, производството, умните градове и домове.

По време на MWC 2023 ще бъдат направени и демонстрации от победителите на 5G Industry Challenge. Това е кампания, която GSMA започна миналата година с цел да мотивира телекоми и компании да разработят услуги, които се възползват от 5G, за да предоставят допълнителни ползи на бизнеса и крайните потребители.

За почитателите на смартфоните

Разбира се, хората най-често свързват MWC с дебюта на нови смартфони. И тази година те няма да бъдат разочаровани, като почти всички производители вече са загатнали за своите намерения.

Могат да се очакват смартфони във всички ценови класове. Внимание ще привлекат няколко нови сгъваеми модела, които засега не са потвърдени официално, но слуховете подсказват, че поне два-три от тях действително ще бъдат представени по време на MWC 2023.

Samsung и Huawei ще имат голямо участие по време на конгреса. Корейската компания вече представи част от устройствата си по-рано този месец, но въпреки това има очаквания за още новости от нея. А Huawei планира може би най-голямото си представяне от гледна точка на изложбени площи досега.

Realme също ще представи новия си флагман. Това ще направи и Xiaomi. Motorola и Nokia успяват засега да запазят плановете си в тайна. Очакванията са за поне един нов телефон от Motorola, докато Nokia вероятно ще се концентрира повече върху технологиите на бъдещето.

А бъдещето ще е интересно

Споменатите вече 6G мрежи са само малка част от интересните нови технологии, които предстоят. MWC 2023 ще обърне внимание и на разработки, които в момента изглеждат сякаш немислими. Например квантовите компютри и мрежи. Тяхната разработка напредва бавно, но устремено. И макар все още квантовите технологии да са възможни само в лабораторни условия, тяхното реализиране изглежда все по-постижимо.

А с това се увеличават и дебатите по темата. Ако квантовите компютри оправдаят очакванията, то те ще са толкова мощни, че дори и най-добрите системи за криптиране и защита ще биват преодолявани за минути или дори секунди от тях. Затова призивите, че е време още отсега да започне разработката на системи за защита, се увеличиха. Дискусиите по темата ще са част и от MWC 2023. Това ще е поредна стъпка в поредицата дебати, които през 2024 г. трябва да завършат с първите стандарти за защита на мрежите от квантовите компютри.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*