Световният мобилен конгрес в Барселона се разраства отвъд мобилните си корени

И тази година, макар и в нетипични метеорологични условия, включително и със сняг, Барселона привлича десетки хиляди посетители от телеком бранша в рамките на Световния мобилен конгрес (MWC), като изложението постепенно се завръща към предпандемичните си години. Така например, няма ограничения за посещение, както и изискване за носене на маски, което улеснява присъствието на още повече участници. Определено се усеща вълнението, което е типично за събития от този мащаб.

MWC 2023 Световният мобилен конгрес в Барселона се разраства отвъд мобилните си корени А1 Блог

За пореден път посещавам форума, който е сцена на някои интересни премиери на устройства, което е и най-любопитно за мен, но и място за срещи на професионалисти от телеком бранша с теми като 6G, 5G, IoT, VR, автономни автомобили, облачни услуги и много други. Тази година обаче е малко по-различна, тъй като организаторите леко променят акцента от гледна точка на това, че телеком секторът е хоризонтална индустрия, която си партнира с всички вертикални сектори.

Отчита се ръст в участниците от сектори извън телеком индустрията, които миналата година са били 52% от всичките. Става дума за все повече представители от компании и организации, опериращи извън мобилната екосистема. Това включва ключови играчи в сферите на транспорта, финансите, професионалните услуги, медицина и логистика. От Airbus и Segway до Boston Consulting Group и Dow Jones, палитрата от участници е доста широка и интересна.

Заслужава си да откроя и по-интересните големи теми на Конгреса. Започваме с нещо, за което се говори от години. 5G мрежите вече са факт, предлагайки нов тип инфраструктура с повече възможности за всички играчи от екосистемата. Вече има милиони 5G устройства, а технологията постепенно се налага като доминиращо решение. Това поставя и въпроса за следващото поколение мрежи, а именно 6G, като събитието ще даде старт на първите по-сериозни разисквания по темата.

MWC 2023 Световният мобилен конгрес в Барселона се разраства отвъд мобилните си корени А1 Блог

Друга голяма тема e метавселената, както и свързаните с нея технологии и решения за виртуална и добавена реалност. Ключова роля за развитието тук отново играе 5G, с по-високите си скорости и по-ниска латентност. Сред ключовите въпроси, на които се търсят отговори са: Кои са новите потребителите в Web 3.0, Как виртуалният свят може да трансформира света?, Има ли нещо, което да не е свързано? и т.н.

Следва финтех секторът, който бележи значителен ръст, но има и множество предизвикателства по отношение на NFT и криптовалутите, които разчитат на блокчейн технологии. Интересен акцент тук са и финансовите средства в метавселената и тяхното приложение. Последната по-любопитна тема е свързана с дигитализацията, която постепенно обхваща всички сектори. Тук са засегнати системите и технологии за отдалечено управление и еволюцията към Индустрия 4.0.

Стартът на тазгодишното издание на Конгреса вече е факт, а ентусиазмът определено е голям. Несъмнено форумът остава най-голямото по мащабите си събитие в сектора за Европа и е доста вероятно това да не се промени през идните години. Очаквайте скоро и преглед на най-интересните премиери в рамките на събитието.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*