Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване

Най-вероятно от месеци наред броите дните до вашата зимна ваканция и възможността да се насладите на любимия спорт – карането на ски. Ето, че най-накрая дойде времето да започнете да се приготвяте. Представяме Ви един полезен списък със съвети, препоръки и информация относно как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване.

Как да подготвя тялото си за каране на ски?

Кардиото е съществена част от вашите упражнения преди да карате ски и спомага за намаляване на вероятността от нараняване и да подобри енергийните ви нива по пистите. Кардио упражненията, които са идеални за ски тренировка, включват бягане, колоездене и използване на кростренажор за около 20 -45 минути , за да ускорите сърдечната си честота.

Чести ски наранявания

При карането на ски понякога възникват наранявания. Травмите на коляното са много чести, особено в областта на предната кръстна връзка. Тъй като скиорите изпъват ръцете си при падане, често се получават наранявания на рамото – като изкълчвания и навяхвания. Счупванията около рамото и подбедрицата също се случват редовно. Нараняванията на главата при карането на ските могат да бъдат особено сериозни. Няколко метода могат да помогнат за предотвратяване на ски наранявания, затова ви предоставяме основните начини да се подготвите.

Правилна подготовка

Поддържайте физическа форма

Уверете се, че сте в добро физическо състояние, когато се готвите за ски почивка. Ако не сте във форма, избирайте внимателно ски пистите и постепенно се придвижете към по-предизвикателните. Много наранявания при каране на ски се случват в края на деня, когато хората се опитват да направят едно последно спускане. Повечето от тези наранявания могат лесно да бъдат предотвратени, ако се подготвите, като поддържате добро физическо състояние и спирате, когато сте уморени или изпитвате болка.

ски пампорово Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване А1 Блог

Загрявка

Проучванията показват, че студените мускули са по-податливи на нараняване. Загрейте със скачане, бягане или ходене на място от 3 до 5 минути. Направете няколко спускания по по-лесни ски писти, за да завършите загрявката си.

Хидратирайте се

Дори леките нива на дехидратация могат да повлияят на физическите способности и издръжливостта. Пийте много вода преди, по време и след каране на ски.

Запознайте се с правилата

Спазвайте всички правила на ски курорта, като например как да се сливате и да отстъпвате на други скиори.

Лифта

Научете как безопасно да се придвижвате със ски лифта и как правилно да се качвате и слизате от него.

ски пампорово Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване А1 Блог

Как мога да предотвратя ски нараняване?

Когато става въпрос за ски, подготовката е всичко. Колкото повече се подготвяте, толкова по-малко вероятно е да се нараните. Ето някои съвети за предотвратяване на наранявания.

Физическа форма

Карането на ски е физически натоварващ спорт, така че поддържането на добро физическо ниво е от съществено значение за намаляване на риска от нараняване. Изпълнението на упражнения, които спомагат за кондиционирането на тялото и основните мускули, ще подсигури, че сте в отлична форма.

Уроци по ски

Ако сте начинаещ или не сте карали ски от няколко сезона, не забравяйте да вземете професионални уроци по ски. Дори опитни скиори могат да се възползват от уроците. Те помагат за вашата увереност, както и за вашата техника, а също така могат да ви научат как да падате правилно, за да намалите риска от нараняване.

ски пампорово Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване А1 Блог

Карайте ски според възможностите си

Независимо дали сте нов в карането на ски или не, уверете се, че се придържате към най-безопасните писти които са в рамките на вашите възможности. Придвижвайте се нагоре само когато сте абсолютно уверени в това и сте добре подготвени.

Имайте подходящо оборудване

Ако наемате ски екипировка, уверете се, че пасва правилно и че ските ви са с правилната дължина за вас, вашето ниво на умения и за мястото, където възнамерявате да карате ски. Ако имате собствено оборудване, уверете се, че е добре поддържано. Носенето на пластове дрехи, предназначени да предпазват от вода и вятър, ще ви помогнат да се стоплите.

ски пампорово Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване А1 Блог

Използвайте защитно оборудване

Предмети като предпазители за китки, подложки за лактите и коленете могат да ви помогнат да защитите ставите си. Ски каската е добра идея за намаляване на риска от нараняване.

Не карайте ски, когато сте уморени

Вероятността от наранявания е по-голяма, ако не сте имали достатъчно почивка. Дехидратацията също може да причини умора, така че се уверете, че сте правилно хидратирани през целия ден.

Не пийте алкохол преди да карате ски

Не само има по-голяма вероятност да се дехидратирате и уморите по пистите, пиенето води до безразсъдство и злополуки, защото преценката ви се влошава и поемате повече рискове.

Спазвайте знаци и предупреждения

Придържайте се към зони, които са маркирани като безопасни и не се отклонявайте от пътя или на опасен терен. Препоръчително е да не карате ски сами и винаги да имате придружител.

ски пампорово Зимни ски ваканции: как да влезете във форма за каране на ски и да избегнете нараняване А1 Блог

Научете как да използвате ски лифтовете правилно

Запознайте се с лифтовете и не поемайте ненужни рискове.

Ако следвате тези съвети и препоръки, ще бъдете напълно готови за вашата зимна ваканции и ще сте подсигурите вашата безопасност докато се наслаждавате на любимата си дейност през този сезон, а именно карането на ски.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*