Бъдещето на мобилния сектор – oт 5G до метавселената

След изпълненото с ентусиазъм откриване на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC), в първия и втория ден от събитието бяхме свидетели на редица интересни теми, премиери и събития в рамките на форума. С най-открояващите се нови смартфони ще ви запознаем в следващите дни, а сега поглеждаме към част от развитията в мобилната индустрия.

Генералният директор на GSMA, Матс Гранрид, заяви в откриващата си реч, че мобилната индустрия има възможността да поведе трансформацията в новата ера на виртуалния свят. Според него секторът дава тласък и въвежда иновации като Web 3.0, метавселената и смарт свързаност. Той добави, че за целта трябва да се прояви и смелост, което е нормално, имайки предвид сравнително бавния старт на сектора. Гранрид обаче припомни и постиженията от провеждането на първия GSM разговор през 1991 г., които са огромни за индустрията. Сега мобилният сектор свързва почти 70% от световното население.

MWC, Световния мобилен конгрес, 5G, метавселена Бъдещето на мобилния сектор – oт 5G до метавселената А1 Блог

Голям интерес предизвика изказването на главния изпълнителен директор на Lockheed Martin, Джим Тайкле, по отношение на Изкуствения интелект (ИИ). Той сподели, че няма опасност ИИ да измести например пилоти или други хора, управляващи подобен тип машини, като вместо това ще бъде заложено на добавена реалност. Според Тайкле хората винаги ще са включени в процеси, които изискват вземането на решения. Интересна разработка на компанията включва комбинация от ИИ и автономни технологии за предсказване на възможните местоположения за избухване на пожар. Така може предварително да бъдат подготвени съответните мерки.

Междувременно, преминавайки към развитието на 5G мрежите, нови данни на GSMA Intelligence показват, че се очаква 5G връзките да нараснат двойно през следващите две години, което ще е възможно чрез технологични иновации в над 30 страни. От нововъведените 5G мрежи, поне 15 ще са от тип Standalone. Всичко това ще доведе и до значителен период на ръст на мобилните абонати и навлизането на технологията в корпоративните среди. В България А1 още през октомври миналата година завършиха интеграцията на последно поколение самостоятелна 5G SA мрежа, която може да отговори на нарастващите нужди на бизнеса за сигурност, времезакъснение и ефективност. Интеграцията е завършена заедно с партньора на А1 за опорната мрежа Ericsson. 5G SA мрежата се състои от радиомрежа за достъп (RAN), изградена с оборудване на Nokia и опорна мрежа dual-mode 5G Core на Ericsson.

Миналата година потребителските връзки са надминали 1 млрд., като се очаква през 2023 г. да достигнат 1.5 млрд. и 2 млрд. през 2025 г. Така настоящото поколение мрежи се разгръща по-бързо от предходните 3G и 4G. Към януари 2023 г. са били достъпни над 700 смартфон модела с 5G свързаност, а в световен мащаб има 229 мрежи от ново поколение. Основният потребителски ръст в краткосрочен план ще бъде в страни като Бразилия, Индия и някои държави в Африка.

MWC, Световния мобилен конгрес, 5G, метавселена Бъдещето на мобилния сектор – oт 5G до метавселената А1 Блог

Завършваме с интересни данни от проучване на GSMA, което показва, че близо една четвърт от електроенергията, закупена от мобилната индустрия, вече е възобновяема. Това представлява значителен ръст спрямо 18% придобити от възобновяеми източници през 2021 г. и 14% през 2020 г. Междувременно през последните месеци редица оператори предприемат мерки за енергийна ефективност чрез прилагане на 5G технологии и изваждане от употреба на по-старо и енергоемко оборудване. Има също така инвестиции в електромобили.

В доклада Mobile Net Zero има още любопитна информация и за ключови компании от сектора, включително големи производители като Apple и Samsung, които полагат усилия за по-устойчиви вериги на доставки, използване на рециклирано съдържание, възобновяеми източници на енергия и удължаване на възможната експлоатация на устройствата си.

Същевременно 62 оператора, представляващи 61% от сектора по отношение на приходите и 46% от абонатите, са възприели цели за бързо намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. Всичко това означава, че секторът предприема активни мерки за ограничаване на потенциално негативно въздействие върху околната среда.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*