Step Up с А1: от старши инженер до разработчик на софтуер

Срещаме ви с Илиана Пърпърова, която от старши инженер в направление „Мрежа и услуги“ поема ролята на разработчик на софтуер в направление “Информационни технологии и дигитална трансформация” в А1 България. Тя е един от хората, които са неизчерпаем източник на енергия. Всяка нейна крачка е аргументирана, а движещата й сила е страстта, с която приема новите предизвикателства. Част от компанията е от 11 години, а началото на своята кариера поставя в стажантската ни програма.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Всичко започна със стажантската програма на компанията. По това време бях студент и имах нужда от практически опит. Него открих благодарение на стажа в А1, който дава много добри възможности да придобиеш реална представа за естеството на работата и културата на работното място. Едно от големите предимства е опознаването на средата и най-вече възможността да се насочиш правилно спрямо собствените си интереси и умения. Щастлива съм, че имах възможността да започна работа в голяма компания с утвърдена корпоративна култура, която си поставя високи цели.

През 2011 година, малко преди да завърша магистратурата си, започнах работа в А1 (тогава Мтел) като инженер в отдел „Архитектура и капацитет на мрежата“. Несъмнено беше голяма крачка за мен в моето професионално развитие. Радвам се, че имах възможността да работя и да се развивам с колеги с незаменим опит, които през цялото време ме караха да искам повече, да надграждам познанията и уменията си и най-вече да ми покажат какво значи да бъдеш истински професионалист.

Единадесет години се занимавах с планиране капацитета на радио и основната мрежа за достъп. Участвала съм в много ключови проекти, свързани с модернизацията на мобилната мрежа. Последно заемах позицията старши инженер в направление „Мрежа и услуги“, а днес съм разработчик на софтуер в отдел “Билинг и бизнес системи”.

Защо реши да смениш позицията си?

Провокирана бях от желанието си да усъвършенствам познанията си в релационните бази от данни и тяхното проектиране. Работата на предишната ми длъжност беше свързана с ежедневно писане на SQL заявки в рипортинг инструментите. Така се появи и желанието ми да кандидатствам за позицията разработчик на софтуер.

Получи се, вече съм част от екипа. Вярвам, че човек трябва да има цели, които да го карат да се вълнува, да се занимава с неща, които наистина харесва, и тогава нещата ще се получат. С тази нова възможност предизвиках себе си. Имах нуждата да изляза от зоната си на комфорт и да започна нещо ново. За мен „новото“ начало е това, което правех за удоволствие в свободното си време.

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

А1 е иновативна компания, която дава големи възможности на своите служители – както за кариерно развитие, така и за  обучение в новите тенденции на пазара. Важно за всеки служител е чувството за сигурност, което получава от страна на работодателя си. В това отношение А1 дава сигурност и подходяща атмосфера за работа. Показваме това, на което сме способни, като вземаме активно участие в разработката на актуални бизнес решения и услуги от всякакъв тип, стремим се да бъдем лидери не само в телеком бранша, но и в IT сферата.

Илиана Пърпърова Step Up с А1: от старши инженер до разработчик на софтуер А1 Блог

Какво те привлече в новата позиция?

Новата ми позиция е точно това, с което искам да се занимавам. Привлече ме основната част, а именно –  писането на заявки и процедури, което при мен досега беше нещо, което правех между другото, просто защото ми харесваше. Много е приятно, когато трябва да пишеш SQL код за нещо ново, което току-що ти е хрумнало, с което можеш да дадеш нова визия или план за някаква модернизация, било за мрежата, нужен бюджет или софтуерен ъпдейт.

След 7 месеца време на нея, очакванията оправдаха ли се?

Смело мога да потвърдя, че очакванията ми са напълно оправдани. Много се радвам, че направих тази крачка, чувствам се прекрасно и в същото време различно. Въпреки че съм част от компанията толкова години, когато поемеш нови отговорности, промениш ежедневните си работни навици и естеството на работата си, чувството е безценно. Приятно е, защото си надградил себе си и в твой двигател се превръщат новите ти цели.

Как протича един твой ден като разработчик на софтуер?

В повечето случаи, освен регулярните стандартни промени, с които се занимаваме, неочаквано изникват и нови искания и задачи, които ние трябва да моделираме ежедневно. Изпълняваме ги така, че да служат максимално добре на колегите, които се нуждаят от определен бизнес анализ. Както всички, така и ние трябва да сме търпеливи и да разбираме как да приложим знанията сиспрямо крайните очаквания към нас. Много е важно да можем да си представим как ще се изпълни дадения модел, така че да се използва по възможно най-подходящ начин и предназначение.

Защо смяташ, че избраха теб измежду всички кандидати?

Сигурна съм, че когато човек има желание наистина да се занимава с това, за което кандидатства, моментално си проличава. Мисля си, че водещо е било това, че съм човек, който умее да работи с желание и увереност. Също така познанията ми и опита в компанията са били взети под внимание.

Как си представяш кариерата си в бъдеще/каква е следващата стъпка?

Разбира се, нуждая се от още доста обучения. Планирам да се сертифицирам като Azure Data Engineer. След като натрупам достатъчно опит, ще дойде и момент за развитие в професионален план, а защо не и да заема ръководна функция по водещи проекти за компанията.

Ще поработим и ще видим… 😊

Нещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

Много неща, едно от тях е това колко целенасочена и целеустремена мога да бъда, когато каузата си заслужава.

Нещо, което всички твои колеги знаят за теб?

Предпочитам директната комуникация и съм позитивна личност. Не обичам скуката и монотонността, определям се като авантюристична натура. Когато прекалено дълго се занимавам с нещо, оставям го и захващам нещо ново, което да ме зареди с нови емоции, идеи и свежест. 😊

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*