Какъв ще е смартфонът на бъдещето

В началото на април мобилният телефон навърши 50 години. Може да се каже, че това устройство вече е дало много голям принос за развитието на технологиите и на обществото. Благодарение на него днес милиарди хора имат връзка със света.

И докато първият мобилен телефон беше доста едричък, днес модерните смартфони са малки и леки, но въпреки това имат по-голяма изчислителна мощ дори от суперкомпютрите отпреди 50 години. Днес смартфоните са се превърнали в даденост за мнозина. Това са устройства, които са с и около хората постоянно и все по-трудно успяват да ги впечатлят.

Бъдещето на смартфоните Какъв ще е смартфонът на бъдещето А1 Блог

Сега накъде?

Същевременно, бъдещето им изглежда малко неясно. Ако преди няколко години смартфоните изглеждаха без алтернативи, сега ситуацията е доста по-различна. На хоризонта има множество технологии, които или искат да „изместят“ това устройство или сякаш са неподходящи за него.

Виртуална, добавена и смесена реалност, метавселени, изкуствен интелект, умни часовници, шлемове, очила и какво ли още не. Това са част от технологиите, които в момента се „борят“ да се превърнат в следващия голям хит, който ще поведе IT индустрията в нова ера на възход – за сметка на смартфона. Ако тези платформи и устройства постигнат желания успех, мобилният телефон е сякаш обречен да отиде в най-затънтения шкаф и то завинаги.

От една страна това ще е „заслужено възмездие“ за смартфона. Все пак и той прати в тъмния шкаф доста устройства. Сред тях са MP3 плейърите, любителските фотоапарати, личните органайзери, бележници и др.

Би било естествена следваща стъпка в еволюцията на технологиите и мобилния телефон в един момент да бъде изместен от други устройства. Той обаче няма да се „предаде“ толкова лесно. Производителите вече активно работят по разнообразни идеи и прототипи на смартфони, които да се впишат в следващата ера на технологиите. Умните телефони имат добър шанс да останат, тъй като предлагат доста разнообразни функции и практичност, която трудно може да бъде заменена.

Бъдещето на смартфоните Какъв ще е смартфонът на бъдещето А1 Блог

Смартфонът на бъдещето

Понякога неизвестното може да е и хубаво. В случая на смартфоните неизвестното бъдеще означава и много възможности. Пътят на умния телефон не е предначертан и има много възможности за развитие.

Някои от тях са очаквани. Например сгъваемите телефони. Няколко от водещите производители вече имат такива модели, като се очаква скоро и други големи имена да се присъединят към сегмента. Технологиите при сгъваемите телефони също имат още много възможности за развитие. Компаниите все още експериментират с различни идеи и тепърва имат да разгръщат своя потенциал и да предложат разнообразни сгъваеми модели.

Изкуственият интелект (AI) може да е важен помощник на мобилните телефони. Много от тях вече използват различни умни алгоритми, за да предлагат по-интерактивни функции. AI може да помогне и за самата разработка на смартфони в бъдеще.

И докато за метавселените се говори, че ще се нуждаят от умни очила и шлемове, за много голяма част от хората по света, именно смартфоните могат да се окажат първи и/или основен „вход“ към тях. Умни очила и шлемове ще са деликатни и скъпи устройства, като няколко години ще са достъпни за сравнително малко хора.

Но повечето потребители по света са в развиващи се държави и не разполагат с достатъчно средства за подобни скъпи устройства. Затова и смартфоните от среден клас се радват на такава популярност. Те имат достатъчно добър хардуер да се справят с базовите версии на метавселените, което ще им гарантира, че ще останат на пазара още известно време.

Бъдещето на смартфоните Какъв ще е смартфонът на бъдещето А1 Блог

Нужда от обновяване

Един от големите производители – Motorola тества различни идеи за бъдещите смартфони. Това включва промяна на дизайна и формата им. Например сгъваем дисплей, който се навива на руло. Компанията показа подобен прототип по време на Световния мобилен конгрес в Барселона по-рано тази година.

Motorola отбелязва, че концептуалните модели са едно, но реакциите на хората в реални условия често променят драстично идеите. Тя дава за пример, че потребителите действително са харесали споменатия прототип, но са обърнали внимание, че достъпът до предната камера е по-бавен и това ще наложи промени в устройството.

Друга идея на Motorola е, че в бъдещето смартфонът може да се превърне само в точка за достъп и управление на множеството други устройства и сензори, които потребителите ще носят и използват. Няма нужда всяко устройство да има хардуер и модем, а голяма част от обработката на данните ще се извършва на друго място. Концепцията какво е смартфон ще бъде обновена според развитието на технологиите и накъде ще се насочи интересът на потребителите. Едва тогава и бъдещето на това устройство ще може да има по-ясна посока.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*