В преследване на суперинтелекта

Изкуственият интелект (AI) е най-горещата тема в света на технологиите в момента. Тя се обсъжда активно в множество посоки и очаквано провокира спорове, дебати, призиви за ограничения и регулации. Паралелно с всичко това продължава и реалната работа по развитието на AI и преследването на все по-амбициозни цели.

Една от тях е създаването на т.нар. „общ изкуствен интелект“. Това е умен алгоритъм, който отговаря на представите за изкуствен интелект, изградени от филмите – система, която е способна да говори като човек, но е много по-добра от него в практически всяка интелектуална задача. По-краткото название е „суперинтелект“.

От „обикновен“ интелект към „суперинтелект“

Концепцията за суперинтелект не е нова. Всъщност, тя е в основата за разработка на изкуствен интелект от самото начало. Но с времето IT браншът осъзна, че първо трябва да направи множество по-малки крачки преди да се насочи към основната си цел.

През последните няколко години работата по AI напредна значително. Умните алгоритми вече не са екзотика, а ежедневие. Те се прилагат във все повече дейности. Засега повечето от тях са разработени с конкретна цел. Пример за подобно приложение е чатботът на А1 АВА. Той използва изкуствен интелект, за да разбира и общува свободно на български език, а клиентите на телекома могат да го ползват по над 200 теми, свързани с продуктите и услугите на компанията.

Паралелно с тях се развиват и по-амбициозни системи и модели, включително поредицата GTP на OpenAI. От нея произлезе и ChatGPT, който практически се оказа най-големият катализатор за сегмента. GPT моделите са езикови, т.е. те научават думи и значението им, като чрез тях могат да изграждат мнение и да пишат текстове по указания.

И макар в момента да има впечатление, че ChatGPT и сходните разработки са пътят към универсален изкуствен интелект, това не е точно така. Те са само част от пъзела. За да може да е „супер“, един изкуствен интелект ще се нуждае от още много способности. Включително да разпознава обекти в снимки и видео, да може да „слуша“ и генерира звуци, да създава визуални елементи и разбира се, да „вижда“ света около себе си в реално време и да взаимодейства с него както хората.

AI В преследване на суперинтелекта А1 Блог

За да се постигне суперинтелект, ще е нужно паралелно развитие на множество „обикновени“ изкуствени интелекти. Освен споменатите вече, ще трябва да се развиват и други технологии, включително невронни мрежи, интеграция на системи, компютърни интерфейси, сензори, модулни системи и др.

Звучи сложно и наистина е така. Ще са нужни години преди суперинтелектът да е готов. Той няма да се появи изведнъж, а ще е постепенна еволюция. Според Саймън Торп обаче, суперинтелектът не е чак толкова далеч, колкото ни се струва. Торп в продължение на години е бил директор на френския Национален център за научни изследвания. През октомври миналата година той прогнозира, че суперинтелектът е по-близо от очакваното. Много по-близо. Според него още преди края на 2023 г. ще видим първите реални опити в сферата на общия изкуствен интелект.

Предимства и рискове на суперинтелекта

Разбира се, подобна технология ще донесе със себе си промени във всички сфери на обществото и живота. Някои от тях ще са хубави, други – потенциално много опасни.

Най-големият риск е да се загуби контрол над суперинтелекта и той да възприеме човечеството за заплаха. Подобен сценарий е част от доста филми, но е и напълно възможен при евентуалното изпълнение и съвпадение на множество факти. Рискът да няма възможност подобна система да бъде спряна, изглежда малък, но все пак съществува.

В тази сфера е и използването на суперинтелекта като оръжие или неговите цели да не съвпаднат с тези на човечеството. „Убеждаването“ му да размисли, може да се окаже трудна или дори непосилна задача. Не е ясно как той ще реагира и на лъжи и дали самият той няма да лъже и да скрие истинските си намерения. Потенциален проблем може да бъде и оставането на много хора без работа и нуждата от преосмисляне на социалната система.

AI В преследване на суперинтелекта А1 Блог

Но суперинтелектът има и много потенциални ползи за хората. Той ще намали грешките, ще направи неподозирани за момента открития във всички сфери. Ще подобри образованието, здравеопазването, сигурността, строителството, социалната среда като цяло. Ще е винаги наличен и готов да помогне и да отговори на всякакви въпроси.

За да се случи всичко това ще е нужна много работа, свързана не само с технологиите. Трябва да се обсъдят и приемат мерки за регулация, за защита, за социалната система. Макар суперинтелектът да е (сравнително) далеч от ежедневието, тези дискусии и мерки трябва да започнат да се изготвят още сега, за да не стане твърде късно изведнъж.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*