Apple поглежда към бъдещето си след iPhone

Apple даде началото на нов етап в своето развитие – ерата на „пространствения компютър“. Така изпълнителният директор на Apple Тим Кук описа новото устройство, което компанията представи по време на годишната си конференция WWDC.

Това е шлемът за смесена реалност Vision Pro – първият опит на Apple в тази категория. Компанията казва, че е разработвала продукта няколко години. По неофициална информация, проектът датира поне от 2015 г. насам. Той е с дългосрочна амбиция да създаде изцяло нова компютърна платформа и да гарантира бъдещето на Apple след iPhone.

Vision Pro Apple поглежда към бъдещето си след iPhone А1 Блог

Нов тип компютър

Vision Pro е устройство, което показва как Apple си представя използването на компютърни технологии занапред. А в основата на всичко е смесената реалност. Въпреки това компанията внимателно избегна да „принизява“ Vision Pro само до шлем за смесена реалност. В типичния си стил Apple представи доста по-грандиозна концепция – „пространствен компютър“, който ще създаде „безкрайно платно за приложения“.

Шлемът е изработен от скъпи материали и е със сменяеми приставки за по-голямо удобство. Основната част – дисплеите и хардуерът са в метален корпус, чиято предна част е едно голямо полирано стъкло. То осигурява ясна видимост за вградените камери на Vision Pro, както и за външния дисплей. Чрез него хората около носещия шлема ще могат да получават визуална информация дали той ги снима или записва и дори дали ги гледа в момента. Дисплеят ще изобразява очите на потребителя в реално време, което позволява да се комуникира без да се сваля шлемът всеки път. А когато потребителят използва приложение или гледа филм, дисплеят ще „скрива“ очите, за да знаят хората около него, че той не ги гледа.

Vision Pro има два отделни вътрешни дисплея, които са поставени на подвижни механизми, за да могат да регулират позицията си според очите на потребителя. Пред тях има специални лещи за постигане на обгръщащ визуален ефект, които също могат да се сменят в зависимост от диоптъра на потребителя. Рамката около тези лещи е от мека материя и може да се сменя в зависимост от размера на главата. Каишката също е сменяема според желания размер.

Шлемът е оборудван с процесор M2 дело на Apple, както и изцяло новия чип R1, също собствена разработка на компанията. Те обработват данните за двата дисплея, които имат общо 23 млн. пиксела или над 4K резолюция за всяко око. В страничните части на шлема са разположени и високоговорители за пространствен звук. Те са двойни и могат да се адаптират според средата.

Vision Pro разполага общо с 12 камери, пет сензора и шест микрофона. Самото устройство няма вградена батерия. То може да се използва свързано с ел. мрежата или до два часа с допълнителна външна батерия.

Vision Pro Apple поглежда към бъдещето си след iPhone А1 Блог

Нов софтуер, нов свят

Няма да е изненада, че Vision Pro има собствена операционна система. Тя се казва visionOS, като очаквано ще използва много елементи от iOS и macOS. Apple казва, че това е съзнателно решение, като visionOS ще надгражда двете платформи. Резултатът е система, която ще може да използва много от приложенията и функциите, които са добре познати от другите устройства на Apple, но по свой начин.

Цялото изобразяване на приложения ще става по нов начин. Те ще „оживяват“ пред очите на потребителя в големи самостоятелни екрани, които той може да разполага в пространството около себе си. Vision Pro ще прожектира реалната среда около потребителя, например неговия хол или офис и да разполага виртуалните елементи над тази картина подобно на интерактивните екрани в много футуристични филми.

Важна част от взаимодействието с новия „пространствен компютър“ е управлението. Това ще става с жестове на ръцете, като има специални камери, които да следят за тях. Ще се използва и позицията на очите. Няма да се налага на потребителя да ръкомаха като мажоретка. Системата отчита и съвсем леки движения с пръстите и целта е всичко да се управлява с леки, естествени движения. Тя ще може да се съчетава и с допълнителни аксесоари, включително традиционна клавиатура и тракпад, за по-лесна работа в офис например.

Голямата амбиция на Vision Pro е бъдеще без традиционни компютри. Вместо това компютърът ще е виртуален и ще е навсякъде около очите на потребителя.

Това е едва първата версия на Vision Pro и тя не е подходяща за използване навън или в движение. Но загатва и дългосрочната цел на Apple. Слуховете по-рано тази година правилно посочиха, че по време на WWDC Apple ще представи това устройство в този му вид. Те също така твърдят, че компанията работи и по втори модел – истински очила с добавена/смесена реалност – още по-компактни и интерактивни, които ще могат да се използват навсякъде. Те обаче се нуждаят от още няколко години работа преди да са готови.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*