6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10

По време на годишната си конференция Apple представи обновените версии на операционните системи за iPhone и Apple Watch. Това са съответно iOS 17 и watchOS 10, като и двете платформи получават доста промени. Повечето от тях са дребни и се изразяват в обновени менюта, променен дизайн и др.

Но има и няколко по-големи новости. Всички те целят да направят и двете платформи още по-практични и лесни за персонализиране. Ето и няколко от по-значимите промени, които са част от обновените платформи.

Да си припомним телефона

Модерните смартфони от много време обръщат повече внимание на мултимедийните и интерактивните си функции, отколкото на добрите стари гласови разговори. iOS 17 ще ни припомни и тях, като ще предложи няколко новости за приложението Phone.

Една от тях е новата функция за „плакати за контакти“, т.е. потребителят може да добави по-голяма снимка за всеки контакт в телефона. Тя дава повече опции за персонализиране и „изразяване на себе си“.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

Друга изцяло нова функция е Live Voicemail. При нея iPhone ще може да „слуша“ съобщението, което обаждащият се записва на гласовата поща на потребителя и да показва транскрипция в реално време. Това позволява на потребителя да види какво е съобщението и може да прецени дали да „вдигне“ и да започне разговор или да го остави за по-късно. Apple казва, че функцията е подходяща, когато човек е в среща например и допълва, че обработката на разговорите се прави само в рамките на устройството и те не се предават на сървъри. По този начин информацията на потребителите е по-добре защитена.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

Повече опции във видеоразговорите

Услугата за видеоразговори FaceTime също има нови функции. Една от тях е интеграция с Apple TV. Така iPhone може да се превърне в камера, а видеото от нея ще се показва на телевизора редом с видеото от другите участници в разговора. Има и опция така да се гледа филм, който ще е синхронизиран за всички.

FaceTime ще поддържа и възможност за записване и изпращане на аудио или видео съобщение, което получателят да види по-късно.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

iPhone е и будилник

Много хора използват смартфоните си за будилници. iOS 17 надгражда тази концепция с функцията StandBy. Тя поддържа различни дизайни на екрана, които да превърнат iPhone в нощен часовник, когато е поставен на стойка или е облегнат настрани върху някакъв предмет и се зарежда. Потребителят може да избира от различни комбинации с уиджети, часовници, снимки и др. Поддържа се и функцията Smart Stacks, която ще предвижда кои уиджети да покаже според навиците на потребителя.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

Новият дизайн на watchOS 10

Операционната система на Apple Watch също е чувствително обновена. Интерфейсът и навигирането са „както никога досега“. Добавени са умни уиджети, които значително подобряват потребителското преживяване. Потребителят може да избира кои уиджети да вижда, а и самият часовник може да активира и скрива тези приставки според ситуацията – например при активен таймер или изтичането му.

Интерфейсът включва и добавянето на нови бутони в менютата и приложенията, когато има място за тях. Разработчиците на приложения за Apple Watch също могат да използват новия дизайн.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

Повече спорт

Новата платформа разпознава и анализира повече видове спорт. Един от тях е колоездене. watchOS 10 ще може да следи как се справя потребителят и да му показва подробен разбор на скоростта, маршрута, натоварването, активните зони и др. Поддържа се и свързване с допълнителни сензори и аксесоари.

Друг подобрен режим е за пешеходни преходи. watchOS 10 ще може да следи местоположението на потребителя, да показва карта с изминатия път, маркери за връщане и др. Има и интеграция с Apple Maps за откриване на интересни места по маршрута, пътеки и др.

iOS 17 и watchOS 6 интересни новости в iOS 17 и watchOS 10 А1 Блог

По-добро здраве

Здравето също е важна тема и продължава да е фокус на watchOS 10. Платформата ще помага за грижата за зрението чрез следене на това колко време на ден децата прекарват навън. Препоръчително е това да са поне 80-120 минути. Това време е от полза за очите, общата физическа активност и психиката.

Системата ще има и специален режим за подобряване на психичното здраве. Функцията Mindfulness позволява на потребителя да записва емоциите и настроенията си през деня, а приложението Health ще анализира данните и ще дава съвети.

Новите версии на двете операционни системи ще бъдат достъпни за потребителите от септември 2023 година.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*