Как социалните мрежи скараха двама от най-богатите мъже в света

Социалните мрежи са канал за споделяне на мнения и позиции за много хора. Това е прекрасно, но понякога води и до спорове между потребителите. И ако повечето спорове са предимно размяна на остри реплики, някои „дискусии“ са по-разгорещени.

Сигурно е едно – потребителите на социалните мрежи са готови пламенно да защитават мнението си. Оказва се, че същото може да се каже и за техните собственици. През последните дни двама от най-богатите мъже в света – Илон Мъск и Марк Зукърбърг, решиха до стигнат до закани за „бой в клетка“ заради компаниите си.

На пръв поглед това изглежда като поредното шоу, но реалното естество на казуса е малко по-сложно и интересно. Всичко е заради намаляващото доверие в социалните мрежи и търсенето на нова онлайн дестинация, която да „приюти“ разочарованите потребители.

Илон Мъск и Марк Зукърбърг Как социалните мрежи скараха двама от най-богатите мъже в света А1 Блог

Клонинг с разум

Спорът между Мъск и Зукърбърг започна заради слухове, че Meta разработва своеобразен „клонинг“ на Twitter. В специализираните ИТ издания бяха публикувани различни спекулации, които сочеха, че Twitter скоро може да има нов конкурент в лицето на проект от Meta. Кодовото му име е Threads и ще използва елементи от Instagram, за да предложи начин за онлайн потребителите да обменят коментари и новини бързо и лесно.

Това, което наистина ядоса Мъск обаче, беше една конкретна фраза в тези слухове. Твърди се, че един от аргументите на Meta за Threads, е да предложи платформа, която „се управлява разумно“. Според HackerNoon, фразата е била изречена от Крис Кокс – главен продуктов директор на Meta, когато е представял проекта на служители. От както придоби Twitter, Мъск е критикуван за начина, по който ръководи компанията и развитието ѝ. Често е обвиняван именно, че не действа разумно.

Meta е потвърдила пред CNBC, че обмисля и експериментира със „самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяна на текстови ъпдейти“. Компанията не влиза в повече подробности и разбира се, в нито един момент не напада Twitter или Мъск. Допълнителна информация на The Verge сочи, че платформата ще използва елементи от Instagram, като потенциално може да позволи на потребителите да прехвърлят профилите и последователите си в новата социална мрежа, за да имат по-бърз старт.

Според допълнителните слухове, Threads, която е с кодово име Project 92, ще използва и протокола ActivityPub. Той се използва и от основния в момента действащ конкурент на Twitter – Mastodon. Този протокол е отворен и позволява на различните социални мрежи да се свързват помежду си и улесняват потребителите да споделят съдържание на много места.

Според данни на CNBC и Bloomberg, Meta иска да завърши работата по проекта още това лято и да представи услугата в близките седмици. Даже вече е говорила с известни личности, които да са сред първите, които ще използват услугата и ще помогнат за популяризирането ѝ. Няма официален коментар от компанията, че това е така.

Илон Мъск и Марк Зукърбърг Как социалните мрежи скараха двама от най-богатите мъже в света А1 Блог

По-мащабните цели

Според анализ на в. The Washington Post Зукърбърг има по-големи амбиции от просто да направи конкурент на Twitter. През последните години неговият имидж пострада значително поради поредица скандали около Facebook, главно с личните данни, разпространението на фалшиви новини и цялостното поведение на компанията.

От около година Зукърбърг започна да сменя имиджа, коментира изданието. Той започна да се появява в популярни подкастове, започна да тренира усилено бойни изкуства, да участва в спортни турнири. „Мисля, че Марк започна да усеща, че не е уважаван. Боят в клетка е начин да покаже, че може да е смел и да е атрактивен“, коментира Баскар Чакраворти, декан на бизнес факултет в университета „Туфц“.

Според източници на Washington Post, от много време Зукърбърг има стратегия да смени имиджа си. Проучвания на компанията показали, че хората го свързват директно с нея и нейният имидж се отразява и на неговия. Оказва се, че Зукърбърг иска да бъде възприеман като визионер и иноватор, а не просто като ръководител на голяма компания.

Затова именно той обявява големите новини, продукти и планове на компанията. Той е и по-активен в Instagram, за да покаже повече от живота си и да акцентира над спортните си предизвикателства.

В този аспект анализаторите виждат постепенно раздалечаване от имиджите и позициите на Зукърбърг с тези на Мъск. Милиардерите са известни със своята ексцентричност, но тя е и доста различна. Мъск обича да предизвиква полемики и спорове, докато Зукърбърг иска да се представи като човек, който иска да развива себе си и съответно останалите.

И двамата са известни и с големите си амбиции за бъдещето на цивилизацията. Но имат и много различни позиции. Мъск е един от водещите критици на развитието на изкуствения интелект, докато Зукърбърг е сред основните му привърженици. Мненията им за регулации и други казуси също се разминават, така че изглежда, че спорът между двамата беше въпрос на време. И тъй като и двамата са ексцентрици, естествено, няма да искат да спорят само на бизнес ринга, но и на бойния. Евентуално.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*