Meta ядоса Twitter със своята нова социална мрежа Threads

Марк Зукърбърг и Илон Мъск изглежда имат още един аргумент за своя мач в клетка, с който привлякоха вниманието през юни. И макар че физическа битка най-вероятно няма да има, то борбата между двамата на технологичния „ринг“ става още по-ожесточена.

Конкуренцията между Meta и Twitter се ожесточи след като компанията на Марк Зукърбърг пусна платформата Threads. Тя е позиционирана като директен конкурент на Twitter и беше представена докато микроблогът на Мъск се бореше с поредния скандал, след като въведе ограничения на броя публикации, които потребителите могат да четат в рамките на един ден.

Threads Meta ядоса Twitter със своята нова социална мрежа Threads А1 Блог

Какво предлага Threads

Threads е доста семпла платформа на пръв поглед. Тя има за цел да улесни споделянето на кратки текстови публикации в реално време, точно както е Twitter. Дизайнът е още по-изчистен, като прилича на секцията с коментари на Instagram, но без големите снимки.

И действително, Instagram и Threads имат доста сериозна интеграция. Притежателите на профили в Instagram могат да ги прехвърлят в Threads, заедно с всички последователи. Част от функциите за управление на профилите в Threads са достъпни именно през Instagram. Разбира се, потребителите без профил в Instagram също могат да се регистрират в Threads.

Смисълът на Threads според Meta е да даде място за свободни дискусии, споделяне на новини и мнения. Публикациите могат да са с дължина до 500 символа, като към тях може да се добавят снимки, линкове или видеоклипове с дължина до 5 минути.

Threads ще поддържа и протокола ActivityPub. Той се използва и от доста други децентрализирани социални мрежи, включително един от основните конкуренти на Twitter – Mastodon. ActivityPub позволява на потребителите в различните платформи да комуникират и взаимодействат с тези на други системи. Например ще е възможно за потребителите на Threads и Mastodon да комуникират помежду си, без да е нужно да са регистрирани и в двете социални мрежи, а само в едната.

Threads привлече интереса на потребителите, като самият Марк Зукърбърг обяви, че за малко под 24 часа в платформата са се регистрирали над 30 млн. души. „Чувствам, че това е началото на нещо специално“, казва Зукърбърг и допълва, че предстои още много работа, за да може приложението да бъде „изградено“.

И действително, Threads все още има доста работа. ActivityPub ще бъде активиран „скоро“, предстои пускането и на още функции. И макар приложението да е достъпно в над 100 страни, то не може да използва в рамките на Европейския съюз, защото още не е пригодено според изискванията на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).

Макар Meta да не коментира официално защо това е така, според слуховете в специализираните ИТ издания, компанията е форсирала пускането на Threads с няколко седмици. Първоначалните планове са били да представи платформата по-късно през лятото, но скандалите около Twitter са се оказали атрактивна възможност да предложи своята алтернатива на недоволните потребители.

Threads Meta ядоса Twitter със своята нова социална мрежа Threads А1 Блог

Защо се ядоса Twitter

Не това обаче е причината Twitter и Мъск да се ядосат. Онлайн изданието Semafor публикува писмо, което твърди, че е изпратено от адвокати на Twitter към Meta. В писмото се съдържат доста директни обвинения и заплахи за съд.

Според Twitter, Meta е изградила Threads с крадени търговски тайни и интелектуална собственост. Компанията на Мъск твърди, че Meta е назначавала „дузини“ бивши служители на Twitter, които са имали достъп до такава информация и тя е използвана за изработката на Threads.

Адвокатите на Тwitter смятат, че Meta е извършила това съзнателно и систематично. Twitter иска Meta да предприеме „незабавни стъпки“ за спирането на използването на нейни търговски тайни. Компанията допълва, че е готова да се защитава в съда и да поиска съдебни забрани, ако Meta не се съобрази с призива ѝ.

Илон Мъск коментира в Twitter с краткото: „Конкуренцията е добре дошла, но маменето – не“.

Meta пък отговори също толкова кратко: „Никой в инженерния екип на Threads не е бивш служител – това просто не е факт“ и допълва, че обвиненията са неоснователни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*