Наближава ли ерата на устойчивите смартфони

Преди години мобилните телефони можеха да се ремонтират сравнително лесно. А батериите им се сменяха за секунди от всеки. С развитието на технологиите обаче, телефоните еволюираха в смартфони с множество по-сложни, по-малки и по-деликатни технологии. И това промени много неща.

Включително и факта, че модерните смартфони вече не могат да се ремонтират от техния собственик. Дори и батериите отдавна са недостъпни без специални инструменти. Ситуацията е още по-сложна при водоустойчивите модели.

Нови регулации от Европейския съюз (ЕС) обаче може да променят това, съобщава Guardian. През последните месеци евродепутатите в Европейския парламент (ЕП), както и представители на Европейския съвет и Европейската комисия (ЕК) активно разработват и приемат множество регулации, които ще преобразят смартфона.

телефони Наближава ли ерата на устойчивите смартфони А1 Блог

От зарядното навътре

Всичко започна с въвеждането на единното зарядно за смартфони и други малки устройства. От втората половина на 2024 г., всички нови смартфони, които се продават в ЕС, ще трябва да използват един стандарт за зареждане – USB-C. Дори и Apple ще се съобрази и ще предложи бъдещите модели на iPhone с този порт, вместо своя досегашен Lightning.

Целта на ЕС е по този начин да намали значително изхвърлянето на стари зарядни, които всяка година генерират хиляди тонове допълнителни отпадъци. Самите производители също започват да махат зарядното от комплекта за все повече нови модели.

Това обаче е само първата част. ЕС иска да промени и вътрешните елементи на смартфоните. Включително самите батерии. През юни т.г. ЕП прие нова регулация, която казва, че сменяемите елементи в смартфоните трябва да могат да се заменят от самия потребител и той да има достъп до части в рамките на 5 години след края на производството на устройството. Това включва както оригинални, така съвместими части, които са произведени от трета страна.

Основното внимание в случая попада върху батериите. Има изискване, че те трябва да могат да се сменят от потребителя без нужда от специализирани инструменти и без да се налага да се използва горещина или друг метод за разтопяване на лепилото. Трябва да се осигурят и нужните инструкции. Нещо повече, на производителите е забранено да използват софтуер, за да блокират работата на неоригинални батерии.

Разбира се, има и критики. Например, че регулацията не е описана достатъчно ясно. Липсва конкретика какво означава специализиран инструмент и именно как ще се третират устройствата, които са водоустойчиви и специалното запечатване е от критично значение за тази екстра. Има доста време, за да се изяснят и тези детайли, тъй като регулацията ще влезе в сила чак през 2027 г.

телефони Наближава ли ерата на устойчивите смартфони А1 Блог

Екологията на първо място

Всички тези мерки целят да позволят на потребителите да използват устройствата си максимално дълго време, ако желаят това. Предимството е намаляване на отпадъците и по-малко производство на нови устройства – и двете действия ще се отразят благоприятно на намаляването на вредните емисии.

Но има и още промени. През юли т.г. ЕП прие и още правила. Този път те са за екологичен дизайн, който да превърне устойчивите продукти в норма. Това означава устройства, които използват повече рециклирани и/или рециклируеми материали, да са по-лесни за ъпгрейд и ремонт.

Правилата въвеждат минимални изисквания и за устойчивост от прах, вода, изпускания, дълготрайност на батериите. Срокът за наличност на някои части се увеличава до 7 години след края на производството на дадения смартфон или таблет. Въвежда се и задължение за осигуряване на достъп до нужния софтуер за работа на устройството и след професионален ремонт, т.е. смяна на по-специфични компоненти.

И тук има неясноти, тъй като дори и хардуерът да бъде поддържан, ако софтуерът, например операционната система, не получава актуализации след определено време, това ще доведе до спиране на работата на доста приложения и излагане на потребителите на риск заради липсата на адекватни актуализации на сигурността.

Някои производители вече експериментират с устройства, които да са по-лесни за ремонтиране от страна на потребителите. Отзивите на хората и сервизите могат да са от полза, тъй като тези нови правила също трябва да преминат сравнително дългият процес на одобрение от институциите. След това има и 21-месечен гратисен период преди правилата да влязат в сила.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*