Samsung отваря бъдещето за новите по-тънки и мощни сгъваеми смартфони

Samsung представи новото поколение на сгъваемите си смартфони. Моделите Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 идват с по-мощен хардуер и по-тънки корпуси. Те залагат на още подобрения в дизайна и показват, че този тип смартфони са тук, за да останат дълго време сред нас.

Сгъваемите смартфони са своеобразният технологичен пик на бранша. Това са устройствата с най-сложните за момента технологии, които постепенно се развиват все повече. Новите предложения на Samsung ясно показват това и южнокорейският гигант ги представи с мотото, че „бъдещето е отворено“.

А1 вече приема предварителни поръчки за новите смартфони на Samsung, които са налични с редица бонуси и мобилните планове Unlimited до 10 август. Доставките за първите поръчали ще започнат на 4 август. Всеки, който поръча от А1 някой от новите сгъваеми флагмани – Samsung Galaxy Z Fold5 и Z Flip5, ще получи версията с по-голямата памет на цената на модела с по-малко памет (512GB на цената на 256GB). Само при 1TB версията на Z Fold5 има доплащане в размер на 50% от разликата с версията с 512GB. Освен това първите 1000 клиента ще получат дигитална карта Samsung Mastercard с 300 лева при покупка на Z Fold5 и 200 лева, ако закупят Z Flip5.

Galaxy Z Fold5 Z Flip5 Samsung отваря бъдещето за новите по-тънки и мощни сгъваеми смартфони А1 Блог

Да преминем към другата страна

Galaxy Z Flip5 е новият модел на по-компактния сгъваем смартфон. Z Flip5 запазва размерите на своя предшественик, но има доста новости в него. Външният дисплей, познат като Flex Window, е още по-голям и покрива почти цялата половина на телефона, като достига 3,4 инча и е Super AMOLED. Пантата е изцяло нова и позволява по-прецизно използване и „прибира“ двете половини на телефона по-близо една до друга.

Освен това корпусът е с около милиметър по-тънък спрямо предишния модел и вече е 15,1 мм, когато е сгънат и 6,9 мм при разгънато положение. Теглото е 187 грама.

Разбира се, устройството има и по-мощен хардуер. На разположение е мощен процесор, а оперативната памет е 8GB, като ще има версии с 256GB и 512GB памет за файлове. Батерията е с капацитет 3700mAh.

Външната камера остава двойна със сензори по 12МР. На разположение са и режими като Nightograpghy, а камерата автоматично разпознава, кога телефонът е оставен във Flex режим, за да записва и активира подходящия обектив, например ултраширокоъгълния, за да „събере“ всички в кадъра. Има и механична стабилизация за снимки и видео.

Galaxy Z Fold5 Z Flip5 Samsung отваря бъдещето за новите по-тънки и мощни сгъваеми смартфони А1 Блог

Основният дисплей остава със същия размер – 6,7-инчов, но с подобрени характеристики. Той е Dynamic AMOLED 2X със 120Hz адаптивно опресняване на картината. При него има и 10МР камера за селфита.

Flex Window поддържа още повече функции, включително и уиджети, чрез които потребителят може да вижда различна информация от любимите си приложения. Поддържа се и едновременно разполагане на няколко уиджета, има и опция за директен отговор на текстови съобщения и чатове от сгънато положение, като има и възможност за пряк достъп до Samsung Wallet за плащания и билети без да се разгъва целият телефон. Могат да се  използват и много различни екрани за персонализация.

Да разгънем всичко

Z Fold5 запазва своята позиция с основен фокус върху продуктивността. Смартфонът също има нов хардуер, който е воден от процесора на Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, оптимизиран специално за устройствата, както е при S-серията. Този процесор се предлага и за Flip5. Освен това има и повече RAM – 12GB. Паметта за файлове може да е 256GB, 512GB или 1TB. Батерията е с капацитет 4400mAh.

Корпусът на телефона също е по-тънък, като вече 13,4 мм в разгънато състояние. И той има нова, подобрена панта, която ще улесни разгъването и сгъването на устройството и ще го направи още по-здраво. Z Flip5 и Z Fold 5 продължават да бъдат защитени от прах и вода. Те са с рейтинг IPX8, като са с алуминиеви рамки и защита от Corning Gorilla Glass Victus 2.

Z Fold5 получава подобрения и при камерите. Телефото камерата e 10МР, а основният сензор е 50МР. Има и трета камера с 12МР сензор и ултраширокоъгълен обектив. Камерата при външния дисплей е 10МР. Има и още една камера, която е под вътрешния дисплей и тя е с 4МР сензор.

Galaxy Z Fold5 Z Flip5 Samsung отваря бъдещето за новите по-тънки и мощни сгъваеми смартфони А1 Блог

Дисплеите остават със същите размери като предишния модел – 7,6-инчов вътрешен и 6,2-инчов външен дисплей. И двата са Dynamic AMOLED 2X с адаптивно опресняване до 120Hz. Те също поддържат удобни уиджети, функция за прехвърляне на работата на едно приложение от единия дисплей на другия, работа с няколко прозореца едновременно и др. Z Fold5 работи и със стилуса S Pen, който има нова версия – S Pen Fold Edition – по-тънка и лека, за да се побере в джоба или в калъфа Slim S Pen Case.

И двата модела следват стратегията на Samsung за по-добра грижа за околната среда. Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 използват повече рециклирани материали за своите компоненти. Част от пластмасата например е взета от преработени стари рибарски мрежи, варели за вода и бутилки за вода. Алуминият също е рециклиран, където е възможно. Така и двата модела използват рециклирани материали в 15 вътрешни компонента, спрямо 6 при предишното поколение.

Цените на Samsung Galaxy Z Fold5 512GB с план Unlimited Ultra и всички бонуси започват от 2 779,99 лeвa и от 3 179,99 лeвa за версията с 1ТВ памет. Galaxy Z Flip5 е достъпен на цени от 1 639,99 лeвa за 512GB със същия план и включени бонуси.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*