AI в помощ на пазара на смартфони

Продажбите на смартфони спадат по целия свят. Ситуацията обаче не е изненадваща. В документи, подадени пред американската Комисия по ценни книжа и фондови борси, Qualcomm коментира, че отчита спад на продажбите си през второто тримесечие на годината с 23% спрямо година по-рано, съобщава онлайн изданието Telecoms. Компанията казва, че основната причина са макроикономическите проблеми, които са отслабили търсенето от страна на потребителите.

За да се справи с възникналите проблеми, пред бранша се появява необходимостта от въвеждането и усъвършенстването на нови технологични решения, които да правят потребителското изживяване пълноценно. Заедно с необходимостта от интегрирането на изкуствения интелект във все по-голяма част от устройствата, които използваме на ежедневна база.

Време е за нова вълна иновации

Според Qualcomm AI е в „уникална позиция да помогне за оформянето и капитализирането на възможността да се използва генеративен изкуствен интелект в рамките на самото устройство“. Това ще е важна тенденция, която ще е нужна на пазара на смартфони. Производителите трябва да предложат нова вълна от иновации за мобилните устройства, ако искат да увеличат интереса на потребителите и да ги накарат да сменят устройството си, вместо да задържат настоящия си телефон още по-дълго време.

Внедряването на повече функции с AI в смартфоните ще е една от тези иновации. За целта е важно телефоните да имат по-мощен хардуер, който да може да обработва тези алгоритми. Когато това се случва в рамките на устройството, може да се използват и лични данни, без те да се препращат до сървъри. Така е по-сигурно и по-бързо.

Но само AI няма да е достатъчно. За сметка на това, изкуственият интелект вече е част от ежедневните дейности, които сме свикнали да извършваме с помощта на смартфоните си. Пример са: гласовото разпознаване, machine learning-а; чатботовете, разпознаванията на текст и изображение, както и много други.  Смартфон браншът ще трябва да предложи и още иновации. Той трябва да се възползва от напредъка при сгъваемите смартфони, да предложи още по-добри камери, повече взаимосъвместимост между стандарти и аксесоари и др.

Въпреки това

Според данни на IDC, през втората четвърт на годината доставките на смартфони падат със 7.8% спрямо същия период година по-рано. Спад отчитат практически всички производители. Донякъде очаквано, смартфоните от висок клас запазват сравнително добро представяне. Техните продажби също намаляват, но с доста по-малко темпо спрямо по-масовите модели. Тези с по-високи доходи засега нямат причина да са толкова внимателни и не ограничават покупките на скъпа електроника толкова осезаемо.

IDC дори казва, че има сравнително оптимистична нагласа за втората половина на годината. Анализаторите прогнозират, че нивото на инвентар ще се стабилизира до по-добри за производителите нива, а ако няма големи икономически сътресения, пазарът дори може да започне да отчита ръст  към края на годината. По-положителното представяне ще продължи и през 2024 г., очакват анализаторите. Най-големият производител на процесори за смартфони се подготвя и за нови поприща, а именно изкуственият интелект (AI).

Пред нас остава да очакваме появата на все по-атрактивни и интригуващи технологични постижения в полето на смартфоните с все по-любезното съдействие на AI.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*