Истинските ползи от генеративния AI ще са факт до 5 години

Генеративният изкуствен интелект (Gen AI) е най-горещата тема в света на технологиите през тази година. Всичко започна с чатбота ChatGPT на компанията OpenAI, но впоследствие бяха разгърнати още подобни разработки, а с тях започнаха и множество прогнози за бъдещето на бизнеса като цяло.

Появиха се опасения, че хора може да останат без работа и да бъдат заменени от умни алгоритми. Други пък критикуват самата технология, която все още допуска доста грешки в създаденото съдържание. Има и още много други казуси и теми, които трябва да бъдат решени. В голяма степен това е нормално и очаквано за старта и разгръщането на всяка нова технология.

Според прогноза на Gartner истинските ползи от Gen AI тепърва предстоят. Компанията е направила нов анализ, в който отбелязва традиционния процес на развитие и навлизане на една технология. В случая е обърнато внимание на Gen AI и релевантни технологии, които ще последват или пък подпомагат AI като цяло.

На гребена на вълната

Gartner описва процес от пет етапа, през които минава всяка технология. Той започва с „катализатор“ на иновацията и след това преминава към пик на „надути очаквания“. Следва процес на „премахване на илюзиите“. Четвъртата стъпка е плавен възход на „просветление“ и накрая следва „платото на продуктивност“. Това е моментът, когато технологията вече е приета с нейните реални предимства и недостатъци, и бизнесът и обществото я използват за продуктивни цели.

Времето за изминаване на целия път е различно за всяка технология и зависи от много фактори. Според Gartner Gen AI в момента е във втората фаза. И то в пика ѝ. Това означава, че би трябвало да предстои период на рязко охлаждане на емоциите и очакванията от технологията. А след това да започне по-плавен процес на трезва преоценка на ситуацията преди достигане до платото на продуктивността.

Анализаторите очакват, че за Gen AI ще са нужни между 2 и 5 години, за да достигне до платото. Тогава ще започнат да се проявяват големите, „трансформиращи“ ползи от проектите с GenAI.

„Популярността на много нови AI технологии ще има дълбоко въздействие върху бизнеса и обществото. Огромното предварително обучение и мащабът на базовите модели на AI и разпространението на генеративни AI приложения предвещават нова вълна на производителност на служителите и креативност от алгоритмите“, казва Арун Чандрасекаран, вицепрезидент на Gartner.

Светът не е само Gen AI

От Gartner посочват, че в момента ръководителите на фирми от най-различни индустрии внимателно следят AI. Анализаторите обаче препоръчват на мениджърите да не забравят останалите технологии. Оформят се и други разработки с потенциал, който да трансформира цели сектори.

Очаквано, сред тях са други разновидности на изкуствения интелект. Например AI симулации, машинно обучение за конкретни цели, обработка на данни, както и по-авангардни проекти като AI с невронни структури, които един ден да конкурират или дори да надминат човешкия мозък.

Важни проекти има и в сферата на сигурността. Тя също ще се трансформира значително благодарение на изкуствения интелект и дори на Gen AI. Хакери вече създават собствени чатботове, които да им генерират кодове и кампании. Само този факт ще провокира допълнителни мерки и системи за сигурност, а AI ще има важна роля в развитието им.

Голяма част от тези технологии са в сходни фази според доклада на Gartner. Анализаторите предвиждат те също да достигнат платото на продуктивността в рамките на следващите две до пет години. Очаквано невронният AI е с по-дълъг хоризонт за след 10 години, тъй като технологията е още в много ранна фаза на разработка.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*