Windows влиза в ерата на изкуствения интелект с Copilot

На 26-ти септември Microsoft пусна есенната актуализация на Windows 11, която е и най-голямата за тази версия на платформата до момента. Тя съдържа над 150 новости, включващи дребни промени, но и няколко мащабни нововъведения.

Сред тях е внедряването на няколко различни функции с изкуствен интелект. Най-голямата от тях е Copilot, като тя ще бъде важна част от все повече услуги на Microsoft. Целта е постепенно да се създаде унифицирана система, която ще обедини нови и досегашни умни асистенти от различните приложения и услуги. Copilot ще бъде част и от Edge, Bing, Outlook, Microsoft 365 и все повече предложения на Microsoft.

copilot Windows влиза в ерата на изкуствения интелект с Copilot А1 Блог

Все по-умният Windows

Внедряването на Copilot първо в Windows е съвсем логична стъпка. Все пак преобладаващата част от потребителите на останалите услуги на Microsoft, използват именно Windows за своя операционна система. Така че наличието на Copilot в нея е задължително не само като подготовка на потребителите. Те със сигурност ще искат да могат да вършат възможно най-много дейности от едно място, например Copilot в Windows и от него да управляват и останалите приложения и услуги.

Copilot в Windows 11 предвижда точно това. Потребителят ще може да използва асистента за постоянно увеличаващ се набор от възможности и задачи в рамките на операционната система и приложенията ѝ. На първо място ще е възможността с помощта на Copilot да се управляват множество от функциите и настройките на операционната система. Вече няма да се налага на потребителя да търси дадена настройка в менюта и подменюта на Windows. Просто може да напише на Copilot да промени например опресняването на картината на монитора от 60Hz на 144Hz (ако мониторът поддържа това). Или пък да му каже да намери и пусне дадена песен, плейлист, да отвори файл или документ.

Ще са възможни и познатите от ChatGPT функции – създаване на резюме на документ, генериране на изображение по описание и др. Copilot ще „опознава“ потребителя на базата на неговите данни, работа, навици и ще може да му помага за все повече дейности от ежедневието му.

copilot Windows влиза в ерата на изкуствения интелект с Copilot А1 Блог

Windows е само началото

Занапред Copilot ще е неразделна част от Windows, като Microsoft има за цел да предложи унифицирано изживяване с услугата независимо през какво устройство и услуга се използва. Елементи от него ще са внедрени и в приложенията. Paint ще може да генерира изображения по описание. Photos ще улесни редакцията на снимки с изкуствен интелект, а OneDrive ще има по-умна търсачка.

Copilot ще намери място и в Microsoft 365 и всички приложения в пакета. Първо ще е Word, което ще даде възможност на потребителя да използва функцията Designer, за да генерира и предлага подходящи изображения според съдържанието на документа. С времето ще има специфични функции и възможности за всяко приложение.

Фирмите, които използват корпоративната версия на Microsoft 365, ще имат възможност да се абонират и за Microsoft 365 Copilot. Това ще е възможно от 1-ви ноември 2023 г. и Copilot ще е наличен в Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, както и в Microsoft 365 Chat и Bing Chat Enterprise. Всичко това ще може да се използва и директно от Copilot в Windows 11 за максимално удобство на служителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*