14 неща, които трябва да знаем за Android 14

Мобилната операционна система Android достигна своето 14-то поколение. Google завърши разработката й и вече започва да я разпространява. Самите производители на смартфони също получават достъп до Android 14 и ще могат да актуализират избраните от тях смартфони.

Google обяви, че още до края на тази година водещите производители ще започнат да изпращат Android 14 до смартфоните си. Кои модели и кога е въпрос към всеки производител, като те отново имат свободата да избират графиците си.

Google е положила усилия максимално много от новостите да са съвместими и налични за всички смартфони, които ще използват Android 14. И все пак, това в голяма степен ще зависи и от хардуера на устройствата. Някои конкретни екстри като Ultra HDR ще са достъпни стига да има нужната хардуерна мощ за тях.

Android 14 14 неща, които трябва да знаем за Android 14 А1 Блог

Като цяло Android 14 ще има доста дребни новости, като целта им е да дадат повече възможности на потребителите да персонализират смартфона си. Компанията обобщава 14 от най-интересните новости така:

 • Ultra HDR: още по-високо качество на снимките с извличане на повече детайли, по-добър акцент на сенките, балансиране на светлината.
 • Монохромни теми: те ще позволят на потребителите да персонализират устройствата си със стилни теми, които ще се адаптират и към всички приложения и менюта.
 • Персонализиране на заключения екран: повече възможности за избор на формат на часовника, шрифтове, уиджети и бърз достъп до избрани функции.
 • Генеративен изкуствен интелект: първо ще е достъпен за създаване на „тапети“ за началния и заключен екран. Потребителят ще може да описва какво изображение иска и системата ще го създава специално за него. Ще има и готови шаблони, които да са като основа.
 • Телефонът ще може да се използва като уебкамера: няма да е нужно да се използва допълнително приложение, за да се използва тази функция и тя най-сетне ще е внедрена в Android.
 • Информация за споделени данни от приложенията: Android 14 ще уведомява потребителя, когато приложение, което използва, споделя негови данни с трети лица и той ще може да спира тази дейност.
 • По-добра защита с ПИН код: устройствата ще поддържат 6-цифрен ПИН код, като ще се отключват по-бързо и без допълнително натискане на бутон при въвеждане на правилния код.
 • Health Connect: виртуален център, който обединява всички здравни данни на едно място и ги криптира. Никой няма да има достъп до тях без потребителят предварително и изрично да даде разрешение, например на избрани от него фитнес приложения.
 • Google Home: интерфейсът е обновен и ще е по-лесно за потребителя да управлява съвместимите устройства и функции в рамките на приложението. Това вече ще е възможно и директно от заключения екран или падащото меню с бързи настройки.
 • Подобрена виртуална лупа: потребителят ще има по-удобно меню за активиране и управление на лупата и зоните от екрана, които иска да увеличи, за да види по-добре.
 • Нелинейно мащабиране на шрифта: Android 14 ще съобразява по-интелигентно да увеличава само размера на текста, който е по-малък от избрания размер и също така дали е само заглавие на категория или на текст, писмо и т.н.
 • Бърза промяна на размера на шрифта: тази функция вече ще може да се изведе на бутон за бърз достъп в падащото меню и няма да е „заровена“ в основните настройки.
 • Подобрения за слухови апарати: повече интуитивни начини за свързване на съвместими устройства и управление на функциите им.
 • Известия със светкавицата на камерата: ще може да се използва и дисплеят като светкавица, за да дава визуална индикация за нови известия по всяко време.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*