Генеративният изкуствен интелект влиза в 80% от фирмите до 2026 г.

Генеративният изкуствен интелект (Gen AI) вече е част от ИТ индустрията и по всичко личи, че ще остане с нас дълго време. През последните няколко месеца различните Gen AI услуги отбелязват впечатляващо подобрение в способностите си да създават съдържание и снимки. А услугите са на по-малко от година, което подсказва, че разгръщането на възможностите им тепърва предстои.

Въпреки това бизнесът вече показва сериозен интерес към технологията. Фирмите са все по-заинтригувани от това как да използват умните алгоритми, за да подобрят процесите си. Според нова прогноза на Gartner, Gen AI ще бъде внедрен от 80% от компаниите до 2026 година.

AI Генеративният изкуствен интелект влиза в 80% от фирмите до 2026 г. А1 Блог

От нищо нещо

За неофициален старт на Gen AI се приема пускането на ChatGTP от компанията OpenAI. Това стана на 30 ноември 2022 г. В началото на 2023 г. започна и „манията“ по услугата, която постави рекорд за най-бърз ръст и достигане на 100 млн. регистрации за изключително кратко време. Рекорд, който в началото на лятото беше отнет от Threads на Meta.

Първоначалният интерес към ChatGPT провокира бърза ответна реакция и от Google с Bard. Meta и други компании също работят по свои версии. Microsoft „прегърна“ идеята като съчета ChatGPT със своята търсачка Bing и постепенно внедрява всичко в услугата Copilot, която вече е част от Windows 11.

Стартът на Gen AI не беше от най-гладките. Няколко гафа във фактологията на генерираното съдържание бързо охладиха ентусиазма към технологията и провокираха скептицизъм. Въпреки това компаниите продължиха да развиват технологията и за кратко време тя осезаемо подобри възможностите си. Някои от ботовете вече могат да създават и доста красиви изображения само по кратки описания.

Ако темпото на подобрение се запази, с всяка изминала година Gen AI ще става все по-впечатляващ. И това няма да остане незабелязано и от бизнеса. Напротив, компаниите и в момента следят внимателно как се развива тази технология и се подготвят за използването й.

AI Генеративният изкуствен интелект влиза в 80% от фирмите до 2026 г. А1 Блог

Главоломен ръст

Според Gartner през 2023 г. едва 5% от фирмите са внедрили Gen AI го използват в някаква форма. Анализаторите обаче посочват, че технологията е станала „топ приоритет“ за мениджърите и те разглеждат всички възможности да я оползотворят. Затова Gartner предвижда, че навлизането на Gen AI в бизнеса ще е също толкова скоростно, колкото и развитието на технологията. А именно, че до 2026 г. 80% от фирмите ще използват Gen AI.

Анализаторите посочват, че възможността да се генерира текст или да се извърши някакво действие, анализ или друга дейност само чрез текстово описание, ще е от голяма полза и за самите работници. Те ще могат да съкратят времето за извършване на конкретни задачи и да имат повече свобода да вършат други дейности.

За много фирми Gen AI създава и по-лесен начин за комуникация и връзка с клиентите. Голяма част от първоначалните запитвания ще могат да се обработват само от алгоритмите, а служителите ще се включват в определени ситуации или при специфични казуси. Така ще имат и възможност да им отделят повече време, без да са затрупвани от множество базови заявки и въпроси, които ще могат да се решават от Gen AI.

Основното предизвикателство ще са т.нар. халюцинации, т.е. когато алгоритъмът грешно интерпретира наличните данни и си измисля данни и факти, които всъщност не съществуват. Затова за известно време ще е нужно повишено внимание от фирмите и служителите им, защото тези халюцинации може да доведат и до допускане на сериозни грешки.

ИТ компаниите вече работят по адресиране и ограничаване на халюцинациите. Трудно е да се каже дали ще може те да бъдат елиминирани напълно, но и самите хора също не са безгрешни. Затова и към работата на Gen AI ще трябва да се подхожда с внимание и не всичко, което алгоритмите генерират, да се приема за абсолютна истина.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*