Светът се обединява в регулацията на изкуствения интелект, но не е ли късно

Изкуственият интелект (AI) продължава да е най-важната тема в ИТ индустрията през тази година, а това вероятно ще продължи да е така още дълго време. Вече няма съмнения дали това е следващата голяма технология. Времето на AI настъпва и светът трябва да е готов за това. А дали е?

В самото начало на ноември т.г. във Великобритания водещи световни ИТ и политически лидери се събраха в Блетчли Парк в Милтън Кийнс на много важна конференция. Тя имаше за цел да обедини всички около няколко общи цели, които могат да се опишат съкратено така: AI да бъде регулиран.

Сред присъстващите лично бяха ИТ експерти от цял свят, представители на всички водещи компании в сферата на изкуствения интелект, Илон Мъск, премиерът на Великобритания Риши Сунак, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и др. Видеопослание изпрати и крал Чарлз III.

Много и неясни рискове

Основното предизвикателство е, че AI тепърва ще се развива. Ясно е само, че технологията има огромен потенциал и ще промени практически всичко. Обаче никой няма представа как и кога ще се случи това. Съответно е трудно да се посочи какви рискове има и как могат да се адресират.

„За пръв път имаме ситуация, в която нещо ще бъде много по-умно и от най-умния човек. И сега не сме по-силни или бързи от другите същества, но сме по-интелигентни. Сега, наистина за пръв път в човешката история, има нещо, което ще бъде значително по-умно от нас… Не е ясно дали ще можем да го контролираме. Можем само да се опитваме да го насочваме в посока, която да е от полза за човечеството“, коментира Илон Мъск, цитиран от Guardian. Мъск е сред най-изявените критици на AI от много време насам. Той отново заяви, че според него технологията е „една от най-големите заплахи за човечеството“.

Все пак той посочи и някои ползи на AI. Например, създаване на интелигентни роботи, които да помагат в рискови ситуации, но също така очаква постепенно AI да завземе всички професии. Въпреки това той смята, че AI може и трябва да бъде използван в полза на човечеството.

Екзистенциалният и/или катастрофалният риск за човечеството предизвика разнопосочни дискусии. Според част от участниците, това е съвсем реална опасност, а според други – риск има, но притесненията на мнозина са хиперболизирани. Спор предизвиква и кой точно трябва да реши какви са тези рискове.

Какво да се направи

Според Риши Сунак, правителствата са в позиция да определят какви са рисковете от AI за националната сигурност. Същевременно обаче страните имат свои виждания и темпо на въвеждане на регулациите. ЕС например се подготвя да приеме Закон за изкуствения интелект до края на тази година. Китай вече има действащи правила, които ще бъдат модернизирани. В САЩ също текат дискусии и се подготвят първи чернови на регулации. Великобритания обаче предпочита да изчака и да въведе правила според развитието на сектора.

Именно това беше една от най-важните задачи на срещата в Блетчли Парк. Тя искаше да обедини участниците поне в основните посоки, които да зададат тон на по-нататъшните действия. Те постигнаха това, като подписаха общ документ, който беше кръстен „Декларацията Блетчли“ от името на страните участници – близо 30, включително и Европейският съюз.

Тя няма задължителен характер, но все пак ще помогне на страните да имат отправна точка в усилията си за регулиране на AI в обща посока. Всички те съзнават, че това е много бързо развиваща се индустрия, която ще изисква гъвкавост и от страна на институциите, които бързо да се адаптират и да въвеждат допълнителни правила. Особено като се има предвид, че с всяка изминала година AI моделите ще стават все по-мощни и умни.

Самият текст на декларацията също е общ. В него се споделят общите принципи за това, че AI трябва да е полезен за обществото, да се разработят инструменти, които помагат за тестването и сигурността на моделите и др. През следващата година ще има нова среща, която да помогне на подписалите декларацията да „сверят часовниците си“ и да споделят напредък, опит и идеи.

Усилията определено са в правилна посока, но дали са достатъчни и навременни. И това е трудно да се каже, тъй като AI все още е в доста ранна фаза от своето навлизане в ежедневието на хората, а именно тогава ще си проличи дали избраната посока на регулации е правилна.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*