Търсачката на Google стана още по-умна чрез изкуствен интелект

Генеративният изкуствен интелект (Gen AI) вече „превзема“ и търсачката на Google. Интернет гигантът обяви, че Gen AI става част от търсачката в над 120 държави и територии по света.

От няколко месеца компанията тества своята система SGE (Генеративно изживяване при търсенето). Тя беше достъпна само за потребители в САЩ, които са се записали за платформата Search Labs. След това постепенно бяха добавяни още страни, а сега SGE става достъпна за всички потребители във въпросните над 120 държави и територии. Големият липсващ засега е целият Европейски съюз. Google не е коментирала защо, но вероятната причина е, че в ЕС предстои въвеждането на Закон за изкуствения интелект и интернет гигантът може да изчаква да види какви ще са точните правила и дали SGE ще отговаря на тях или ще се налагат модификации.

Фундаменталната промяна

От създаването си търсачката на Google се е развила значително, но основната ѝ функционалност си остава същата. А именно, че потребителят кликва на линковете в резултатите, за да получи пълната информация, която търси. Самата търсачка също с времето добави карета, които дават кратки отговори, но за пълните подробности винаги трябваше да се кликне на линка.

SGE има за цел да прескочи тази стъпка и да дава възможно най-точен и дори подробен отговор, без да се налага посещаване на линковете в резултатите. Разбира се, те винаги ще са налични и потребителят ще може да кликне на тях и да свери дали предложената информация е точна. Но по същество масовият потребител винаги е предпочитал възможно най-кратък и бърз път до търсената информация, така че, ако отговорите на SGE са точни, той все по-рядко ще кликва на линковете.

Очаквано, това поражда големи притеснения сред администраторите на всякакви интернет страници. Все пак SGE ще продължи да използва информацията в тях, за да генерира отговорите си, но няма да препраща толкова много потребители. А Google е основният източник на онлайн трафик за мнозинството сайтове и дори активното участие в социалните мрежи не успява да компенсира разликата за мнозина.

Засега е трудно да се предвиди какво точно ще се случи, тъй като промяната е съвсем нова. Според по-големите оптимисти, тя дори може да даде нови възможности на интернет страниците да изпъкнат с качествено съдържание. Това е така, тъй като SGE ще показва към отговорите и каре със страници, от които е почерпил информация. Подобно позициониране и може да е от голяма полза и при някои експерименти на Search Engine Land трафикът към сайта дори расте, вместо да намалява.

Все по-умният Google

SGE е в своята съвсем ранна фаза на развитие, но едно е сигурно – той тепърва ще развихря потенциала си. С пускането на SGE за повече държави, Google добави и нови езици, които платформата поддържа, както и още функции. Search Labs също остава, като през нея ще се тестват новостите, които постепенно ще си проправят път към всички.

Една от тях е възможността за задаване на уточняващи или допълнителни въпроси директно в страницата за търсене. Това ще позволи на потребителя да задълбочава или продължава търсенето на информация. SGE ще помни и предишните въпроси и резултати. Разбира се, навсякъде ще има и отделени зони за показване на реклами.

Изкуственият интелект навлиза и в Google Translate. Системата ще разпознава кога думите в едно изречение могат да значат коренно различни неща и ще ги подчертава. Потребителят ще може да кликва на тях и да избира кое значение има предвид. Така преводачът ще коригира превода си подобаващо.

SGE ще може да показва и допълнителни описания, когато разпознае здравни или програмистки термини. Тогава ще подчертава думите, а задържането на курсора на мишката върху тях ще изобразява кратко обяснение.

Google казва, че разработва проекта на базата на своите „Принципи за развитие на изкуствен интелект“ и той е съобразен с местните регулации. Основната цел е AI разработките на компанията да са полезни за обществото, да са безопасни, да защитават личното пространство, да отговарят на високи научни стандарти, да избягват създаването или подкрепянето на неточни или нечестни пристрастия. Google припомня, че няма да разработва AI, който може да навреди, да се използва като оръжие, за шпионаж или нарушение на човешките права.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*