Аристотел ли предрече ползите от системната интеграция

Само за няколко години успешното прилагане на стратегията на А1 я изкачи на първо място в класацията на системните интегратори в България, с близо 200 млн. лв. приходи от комплексни ICT проекти

Твърди се, че древногръцкият учен-енциклопедист и философ Аристотел е автор на максимата „Цялото е повече от сбора на съставните си части“. В ерата на дигиталната трансформация мисълта продължава да е валидна. Независимо колко технологични решения внедрява една организация, ефектът им е частичен, ако не са интегрирани помежду си в едно цяло, в обща система. В това се корени и нарастващата необходимост от системна интеграция за всяка компания или публична институция, която използва постиженията на технологиите за повишаване на приходите и ефективността си. Ползите от внедряването на отделни технологични решения може да се умножи, ако бъдат интегрирани. Затова обаче е необходимо високо ниво на експертност, с каквото голяма част от фирмите в страната не разполагат.

Говори статистиката

Според данните на Националния статистически институт, нивото на използване на комплексни технологични решения като ERP системи е едва 21.8% от компаниите в страната, още по-нисък е процентът на фирмите, които се възползват от софтуер за управление на информацията за клиенти, т.нар. CRM. Статистиката сочи, че платените облачни компютърни услуги и Big Data анализите са част от IT „инструментариума“ на едва 12,8% и 6,3% от компаниите у нас. Ситуацията на българския B2B пазар, очертана от НСИ, се потвърждава и от анализи на ЕС, според които комплексната оценка на страната ни за ниво на дигитализация е на предпоследно място сред 27-те страни-членки. Според Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022 г., резултатите на страната ни в това отношение нарастват средно с 9% годишно от 2017 г. насам.

Най-големият системен интегратор в България

В този период А1 усилено развива компетенциите и екипите си в сферата на системната интеграция, за да може да подкрепя многобройните си корпоративни клиенти в предизвикателството да обединяват понякога разнородни технологични решения. Само за няколко години компанията изгради бизнес с оборот над 100 милиона евро, успешно навлезе в нови области и спечели челна позиция, изпреварвайки дългогодишни „ветерани“ в системната интеграция.

Така 2022 година се превърна в най-успешната за А1 до момента, в която постигна 11,5% общ ръст на приходите на годишна база. Резултатите доведоха до признанието за втора поредна година като най-голямата телекомуникационна и най-голямата ICT компания в страната с оборот от над 1,25 млрд. лева. Натрупаните високоспециализирани познания и опит, дават повод на голяма част от организациите в страната да делегират тези дейности на експертите от А1 и да се фокусират върху основната си дейност.

През последните няколко години А1 разшири значително експертността си в областта на системната интеграция и в екипа вече работят над 400 специализирани в ICT сферата специалисти. Това допълнително допринася за създаването и предлагането на широк набор от решения „като услуга“. Съчетанието от знания и опит в различни сфери на технологиите – от софтуер до центрове за данни, дава огромни преимущества на бизнес клиентите, които доверяват технологичните си нужди на екипите на А1. По този начин, следвайки стратегията си за развитие, за няколко години компанията оглави класацията Digitalk 101 като най-големият системен интегратор в България.

системна интеграция Аристотел ли предрече ползите от системната интеграция А1 Блог

Партньорства и синергии

За този успех допринася надграждането на традиционните телекомуникационни услуги с ICT и IoT решения, усъвършенстването на компетенциите на екипите, разширяване на партньорствата с водещи технологични компании като Cisco, Dell, SAP, Acronis, IBM и др.

В комбинация с множеството телекомуникационни решения, А1 подкрепя бизнес организациите и със софтуерни решения като услуга (Software as a Service), инфраструктура като услуга (Infrastructure as a Service), и решения с 360-градусов подход към киберсигурността.

Компанията се утвърди като ключов участник в пазара на ICT бизнес услугите и през първата половина на 2022 г. А1 придоби една от най-значимите български IT компании – СТЕМО. Синергията между екипите на двете организации още повече повишават многообразието от иновативни технологични решения, скоростта и качеството на обслужване на бизнес клиентите.

А1 е партньор на SAP в България и разполага с know-how и екипи да внедрява ERP системи за клиенти с мащабни и комплексни бизнес процеси, но и за представители на малкия и средния бизнес. В SAP компетентния център на А1 работят над 70 специалисти, а над 400 сертифицирани експерти с опит в предоставянето на IT услуги са част от екипа на компанията. Центровете за данни, които А1 развива в няколко града в страната, значително допринасят за високото качество и професионализъм при предоставянето на ICT услуги от компанията.

Над 1000 ICT проекта

Проектите в последната една година, реализирани в малки, средни и големи компании и организации от публичния сектор, надхвърлят 1000. Сред тях са специализирани решения за кол центрове, интелигентни софтуерно дефинирани виртуални частни мрежи от ново поколение – SD WAN, сложни интеграционни проекти с внедряване на софтуерни и инфраструктурни решения. Услугите на компанията в сферата на киберсигурността също предизвикват сериозно търсене поради пренасянето на все повече дейности в дигитална среда и нарасналото използване на конфиденциални и чувствителни данни в ежедневния бизнес.

В тази посока А1 развива редица проекти, включващи решения за превенция и защита на всички компоненти от инфраструктурата, мрежата и устройствата. Всички те се предоставят по утвърдени международни стандарти, сред които ISO/IEC, а за някои от специализираните по отношение на услугите за киберсигурност – Certified Ethical Hacker, OSCP, PNPT, Offsec Web Expert (OSWE) и др.

Изграждане на общност

Като част от работата си в сферата на ICT и IoT решенията за бизнеса, А1 си поставя за цел и да повишава информираността на бизнеса. Чрез конкурса DigitalK & A1 Awards, чието трето издание предстои, компанията изгражда общност от хора и организации, които имат визия и новаторски дух да използват технологични решения за повишаване на бизнес успехите си и създаване на стойност за цялото общество.

Повече от „сбора на съставните части“

Бизнесът днес повече от всякога се нуждае от комплексни решения и доверени партньори, за да се справи с предизвикателствата на конкурентната среда. Комбинацията от облачна и мрежова инфраструктура, професионални компетенции за лицензионните модели, високонадеждната мрежова комуникация, know-how в управлението на проекти и бизнес анализа, помогнаха на А1 да постигне статут на най-големия системен интегратор в страната.

Статията е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 8.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*