Да виждам как някой търси решения на всички предизвикателства, за мен е знак, че работя с правилния партньор

Интервю с инж. Димитър Иванов, основател и управител на Чех Пласт за SAP Business One от А1

 

Каква е ролята на технологиите във вашия бизнес?

Изключително важна. Следим детайлно най-новите световни тенденции в строителството на сгради, включително големите изложения в Европа, свързани с нашата индустрия. Иновациите са неизбежна част от нашия бизнес и според мен, ако останеш на едно място, дори да си на правилния път, конкурентите ще те „отнесат“.

Затова отдаваме изключително голямо значение на иновациите и дигитализацията във всичките ѝ проявления. Чех Пласт е сред първите компании в сектора в България, интегрирали IT решения за нуждите на бизнеса. Още през 2005 г. въве­дохме специализирани за сектора ни технологични програми за изчисления и автоматизация на производството. През 2016 г. изцяло преоборудвахме цеховете за производство на алуминий и ПВЦ с машини с цифрово програмно управление, което увеличи двойно производствения ни капацитет.

Това ни дава възможност да проектираме и произвеждаме съвременни окачени и вентилируеми фасади. Имаме капацитета да изпълняваме големи обеми, благодарение на фокуса ни върху непрекъснато развиващите се технологии в индустрията.

SAP Business One от А1 Да виждам как някой търси решения на всички предизвикателства, за мен е знак, че работя с правилния партньор А1 Блог

ДИМИТЪР ИВАНОВ е основател и управител на врачанската компания Чех Пласт, която е регионален лидер в производството на дограма със сериозен износ в Европа, като най-големият ѝ пазар е Белгия.
Димитър Иванов е завършил Техническия университет в София, след което работи като машинен инженер във врачанското предприятие Центромент АД.
През 1996 г. оглавява цех за алуминиева дограма във Враца. 4 години по-късно основава Чех Пласт с екип от 7 човека и развива предприятието до бизнес с близо 100 служители, специализирани в специфичните дейности на компанията.

Как SAP Business One от А1 подобрява процесите в компанията?

Отдавна работим с германски партньори и доставчици на оборудване, които работят със SAP и съм научил много за техните впечатления от решението, присъствал съм и на продуктови представяния и съм впечатлен от ползите от решението. Нямаше как обаче да го внедрим преди CNC трансформацията на производствените линии – първо трябваше да дигитализираме основните процеси в производството, за да пристъпим към мащабна ERP система. След като хората ни се научиха да работят едва ли не „със затворени очи“ с тези технологии, решихме да направим и следващата стъпка – внедряването на SAP Business One.

Избрахме за доставчик на решението А1, защото разчитаме на широк набор от услуги от компанията вече над 20 години и сме изградили отлични отношения с нея. Имаме висока степен на доверие към насоките и препоръките на представителите на А1, с които работим. За взимането на решението помогна и това, че успяхме да спечелим частично финансиране от Европейската банка за развитие за реализация на проекта точно в този момент.

Бях впечатлен от начина, по който екипът на А1 подходи към внедряването на SAP Business One в производствена компания, каквато сме ние, отчитайки детайлите и спецификите на индустрията. Да виждам как някой гори в такъв процес и търси решения на всички предизвикателства, за мен е знак, че работя с правилния партньор. Вярвам, че имахме отлична комбинация между подходящия за фазата ни на развитие момент, правилния партньор в лицето на А1 и изключително ентусиазирани и добре подготвени професионалисти от техния екип.

Обмисляме дори да наградим системата в бъдеще, но първо трябва да усвоим всички тънкости от работата с пълните ѝ функционалности.

SAP Business One от А1 Да виждам как някой търси решения на всички предизвикателства, за мен е знак, че работя с правилния партньор А1 Блог

Какви ползи за бизнеса си отчитате от внедряването на SAP Business One?

Сигурен съм, че с времето ползите за бизнеса ни от SAP Business One ще стават все по-видими, с натрупването на опит в екипа ни за използване на пълните функционалности на системата. Дори и няколкото месеца след старта, ефектите, които виждаме, са значителни. Чех Пласт работи с над 15 000 вида артикула. Планирането и изпълнението на техните доставки с помощта на SAP Business One, включително счетоводната част, извършваме за значително по-кратко време и с много по-малко усилия. На фона на високите обороти и повишените поръчки това подобрява ефективността и производителността ни – съответно и клиентите ни получават много по-качествено обслужване. Можем по всяко време да проверим в каква фаза на готовност е всяка поръчка, дали разполагаме с всички необходими артикули и т.н. Изпълняваме големи за нашия сектор поръчки и използването на SAP Business One ни помага по-добре да планираме производството.

Разглеждам внедряването на такова дигитално решение и като начин служителите да придобият нови умения, което допълнително ги мотивира да се развиват в крак с новите технологии.

Как оценявате партньорството си с А1?

Впечатлен съм от начина на работа на екипите на А1, виждам сред тях упорити професионалисти. Когато предлагат качествено решение, те искат – и могат – да го внедрят така, че компанията ни да извлече максималните ползи от него.

ЧЕХ ПЛАСТ

е сертифициран производител и оторизиран Rehau партньор, предлагащ производство и монтаж на алуминиева дограма, немска PVC дограма, окачени фасади, вентилируеми фасади с композитен панел, керамика, HPL, широкоформатен грес и фиброцимент, стъклени врати и витрини, зимни градини, слънцезащити, покривни конструкции с плътен поликарбонат. През 2016 г. компанията изцяло преоборудва цеховете за производство на алуминий и ПВЦ с машини с цифрово програмно управление (CNC), което увеличава двойно производствения ѝ капацитет.

Интервюто е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 6.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*