Изкуствен интелект, автомобили и дисплеи: тенденциите на CES 2024

Както винаги новата година започва и с най-голямото изложение за потребителска електроника CES (Consumer Electronics Show). То традиционно се провежда в Лас Вегас, като CES 2024 започна с над 4000 изложители и очаквани 130 000 посетители.

CES 2024 е и мястото, на което много компании представят своите нови устройства, както и концептуални идеи. Така се придобива добра представа какво можем да очакваме в близкото бъдеще от IT индустрията. Всъщност, през последните няколко години CES вече обръща все по-голямо внимание и на автомобилите. Това не е изненада, тъй като те също започват да използват все повече технологии.

И така, на CES 2024 може да се види всичко. От умни тостери през очакваните смартфони, таблети и лаптопи, та чак до летящи коли, електрически мотори и тежка строителна техника. Всички те предлагащи и поне няколко модерни дигитални технологии. Няма да е изненада, че водеща е изкуственият интелект (AI).

CES 2024 Изкуствен интелект, автомобили и дисплеи: тенденциите на CES 2024 А1 Блог

AI инвазия

Ако през 2023 г. изкуственият интелект просто се „запозна“ с мейнстрийма, то през 2024 г. ще започне да му разкрива и истинските си амбиции. А те са да превземе всичко, което можем и не можем да се сетим.

Intel например представи цяла платформа за AI за автомобили, която съчетава опита на компанията в процесорите, както и новопридобитата от нея Silicon Mobility. Тя специализира в разработка на чипове за енергийно управление на електрически коли. Освен това Intel иска да разработи и „иновативни AI решения“ за автомобили, които да отворят нова бизнес ниша за компанията.

Едно от тях е система, която да използва изкуствен интелект, за да наблюдава състоянието на шофьора и пътниците. Други идеи са е-огледала и забавление за пътниците, включително гейминг и др. Компанията Zeekr ще е сред първите, които ще използва технологията, за да предложи AI асистенти в колите си.

Qualcomm и Bosch също имат своя платформа в тази посока. Тя предвижда процесори и софтуер, които да управляват всички аспекти на автомобила – от забавленията, през асистиращите системи за поведението на пътя, дигиталния кокпит и дори автономното управление.

Samsung, Hyundai и Kia пък обявиха общ проект, който предвижда внедряването на платформата SmartThings в автомобилите на двата производителя. Така те ще са част от умните домове на собствениците им и ще могат да участват в подобряването на живота им. Шофьорите ще могат да управляват аспекти от SmartThings през автомобилите си. Например, когато колата засече, че тръгва към дома на потребителя, да изпрати сигнал до умните уреди, които да подготвят осветлението, температурата и други неща според предпочитанията на собственика.

Разбира се, AI ще има и за потребителската електроника. Малко преди началото на CES 2024 Microsoft обяви, че тази година ще постави основите на „AI PC” – мащабното навлизане на изкуствения интелект при компютрите. И по време на CES 2024 доста производители представиха лаптопи, които по един или друг начин ще интегрират по-добре Copilot и други AI системи за подобряване на взаимодействието с компютрите като цяло и за помагане на хората в ежедневната им работа и задачи.

CES 2024 Изкуствен интелект, автомобили и дисплеи: тенденциите на CES 2024 А1 Блог

Да се раздвижим

Автомобилният бранш харесва все повече CES и това си личи с всяка изминала година. А и IT компаниите стават все по-заинтригувани от автомобилите. Така се появяват и идеи като тази на Sony Honda Mobility. Да, двете компании работят заедно в общ проект и резултатът от него е Afeela. Това е електрически автомобил, който обаче може да се управлява не само по традиционния начин, а и с контролер от PlayStation 5. Не е ясно защо, но със сигурност ще се хареса на геймърите. Амбициите на двете компании са Afeela да влезе в серийно производство през 2025 г.

Hyundai използва CES 2024, за да покаже и еволюцията на друг свой проект, който пък представи отново на същото изложение през 2020 г. преди пандемията да обърка всичко. Тогава компанията показа летящото такси S-A1, а сега и неговата усъвършенствана версия S-A2. Тя е по-близо до серийното производство, като сега предстои сертифициране за авиационна безопасност. Корейският гигант иска през 2028 г. да започне производство и да може в големите градове и покрай тях да се пътува с тези електрически таксита.

По време на CES 2024 Kia пък показа четири електромобила и дългосрочна визия за развитието на пътуванията. Тези концептуални модели са за улеснение за градските пътувания, както и за пренос на товари. А Continental и Aurora Innovation обявиха, че са завършили хардуерната разработка по общата си платформа за автономни камиони. Тя ще може да се произвежда серийно и да се внедрява в камиони на различни производители, като има за цел още през 2027 г. по пътищата да има „хиляди“ такива влекачи.

CES 2024 Изкуствен интелект, автомобили и дисплеи: тенденциите на CES 2024 А1 Блог

Още по-гъвкави и дори прозрачни екрани

Дисплеите традиционно са една от любимите ниши на CES. Много компании обичат да представят разработките си в тази сфера именно по време на тази конференция. CES 2024 не се отклони от традицията и ни показа доста интересни проекти.

Samsung например показа работещи прототипи на прозрачни Micro-LED дисплеи. Те предлагат значително подобрение на картината спрямо предишни подобни модели и отварят вратата за още по-необичайни телевизори и авангардни разработки.

Корейският гигант също така показа и нов прототип на сгъваем смартфон. На пръв поглед той прилична на познатите вече модели Flip, но има изненада. Дисплеят може да се сгъва и в двете посоки – не само да се затвори като книга, но и да се обърне в другата посока, за да може дисплеят да остане отвън. Затова и устройството се казва Flex In & Out Flip.

Обратно при телевизорите, LG също показа своя идея за прозрачен дисплей. LG Signature OLED T е 77-инчов прозрачен телевизор, който ще излезе на пазара още тази година. С помощта на изкуствен интелект той ще може да прави визуални ефекти и изображенията дори да наподобяват на холограми. Прозрачният телевизор ще може да се поставя навсякъде, като е напълно безжичен. Единственият недостатък е цената, която ще бъде много, много висока.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*