Новата версия на iOS ще подобри защитата на личните данни от посегателства

През последните няколко години Apple усилено работи по увеличаване на защитите на устройствата и услугите си. Компанията въведе множество мерки за сигурност, които да защитават личните данни на потребителите.

С най-новата версия на iOS тя добавя още една важна система. Stolen Device Protection е част от iOS 17.3, която вече се разпространява до съвместимите модели на iPhone.

Чрез нея някои от елементите на операционната система ще добавят допълнително ниво на сигурност за достъп до лични данни. Новостите ще ограничат и възможностите за промяна на критични настройки за сигурността на iPhone, казва компанията.

Сигурността може да е и удобна

Допълнителните функции ще се активират автоматично, когато iPhone засече, че не се намира на доверено местоположение като дома или местоработата на потребителя. Тогава телефонът ще изисква допълнителна идентификация чрез Face ID или Touch ID, за да даде достъп до съхранени пароли, кредитни карти и друга лична информация.

Уловката е, че достъп ще се дава само чрез тази биометрична идентификация. Няма да има възможност тя да бъде заобиколена чрез ПИН код или друг метод за идентификация, както е възможно за отключване на iPhone. Тази възможност ще остане за стандартните дейности, но за достъп до въпросните лични данни ще се изисква само биометрична автентикация.

Ако iPhone-ът на потребителя бъде откраднат, ще се активира и друга функция – Security Delay. Тя пък ще добави и времево ограничение за промяна на някои настройки като парола за достъп до телефона. Освен това ще се изисква и двойна идентификация чрез Face ID или Touch ID. След като се направи първата идентификация и ако тя е успешна, телефонът ще отброява 1 час, като едва след изтичането на 60-те минути ще може да се направи повторна идентификация през Face ID или Touch ID и тогава паролата ще може да бъде сменена.

Security Delay също ще се активира според местоположението. Ако iPhone се намира на познато място, тогава функцията няма да е активна и устройството ще може да се използва както обикновено. Освен това iPhone автоматично ще преценява кои места са познати, на базата на няколко критерия, включително прекарано време.

Stolen Device Protection Новата версия на iOS ще подобри защитата на личните данни от посегателства А1 Блог

Как да ги използваме

Stolen Device Protection може да се активира през настройките на iPhone. Тя е налична в секцията Face ID & Passcode. Изисква единствено устройството да се използва с активен профил в Apple ID и съответно да е активен поне един метод за биометрична идентификация. С активирането ѝ се задейства и Security Delay.

Apple припомня на потребителите, които ще продават, подаряват или връщат своя iPhone, да изключат функцията преди да направят това. Така ще спестят неудобствата и на получателя.

Какво точно ограничава Stolen Device Protection

Когато функцията е активна и при покриване на изискванията за степен на риск, тя ще ограничава достъпа до споменатите вече пароли и данни за банкови карти. Освен това обаче няма да дава достъп и до функцията за автоматично попълване на формуляри за плащания в браузъра Safari.

Ще блокира и изключването на режима за загубен телефон и откриването му. Няма да позволява да се изтриват данни и съдържание от iPhone без биометрична идентификация. Няма да позволява да се кандидатства за нова Apple Card, нито ще показва номера ѝ. Ще ограничава функциите в Apple Wallet и др. Всичко това ще изисква биометрична идентификация при всяко действие докато устройството не се върне в пределите на доверено местоположение.

Security Delay пък ще активира 60-те минути отлагане не само за промяната на паролата на iPhone. Такова ще има за опити за премахване или промяна на настройките за сигурност, изключване на Face ID или Touch ID, промяна на Apple ID или излизане от профила.

Apple смята, че чрез тези промени ще затруднят значително крадците да използват iPhone, ако откраднат такова устройство. Амбицията на компанията е практически да обезсмисли кражбата на устройството и да даде повече време и сигурност на потребителите да защитят данните си в случай, че все пак се окажат с откраднат iPhone.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*