Изкуственият интелект завладя и Световния мобилен конгрес в Барселона

Изкуственият интелект (AI) продължава да навлиза във все повече сфери на нашето ежедневие. По време на Световния мобилен конгрес (MWC 2024) в Барселона, очаквано тази технология е в центъра на вниманието.

Практически всички големи имена показаха своите нови устройства, проекти и идеи. Общото е, че в голяма част от тях има AI в някаква форма. Умните технологии влизат в смартфоните, таблетите, лаптопите, носимите аксесоари и мобилната индустрия като цяло. Това е естествената следваща стъпка в тяхното развитие и очаквана, имайки предвид големия възход на AI миналата година.

Сега всички компании са наясно, че големите езикови модели (LLM), чатботовете и генеративният изкуствен интелект (Gen AI) са следващата и настоящата голяма тенденция на IT индустрията. Виртуалният дигитален асистент на А1, чатботът AVA, който компанията стартира преди близо две години, отговаря мигновено на клиентски запитвания. Това не означава, че AI ще ни замени и направи ненужни. Напротив, целта на настоящите разработки изобщо не е такава. Вместо това производителите намират все повече начини, по които AI може да ни помага и да направи ежедневието ни по-лесно.

По-добър за работата

Samsung например обърна внимание на своята платформа Galaxy AI, която има доста широк набор от функции. Сред тях са превод на разговори очи в очи или по телефона в реално време. Също така Galaxy AI може да транскрибира гласови записи, да ги превежда и да прави резюмета на казаното. Технологията може да помага и за резюмиране на документи и интернет страници. А чат асистент позволява на потребителя по-лесно да намира различни и по-добри начини да се изразява.

Изкуственият интелект Изкуственият интелект завладя и Световния мобилен конгрес в Барселона А1 Блог

А новият смартфон Magic6 Pro на Honor, предварителни поръчки за който вече се приемат от А1, разполага с функцията Magic Portal. Тя използва AI, за да анализира съобщения и други данни и да предлага подходящи действия. Например да отвори Google Maps, за да активира навигиране до адреса на мястото на срещата. А Magic Capsule може да отвори релевантно приложение за дадена дейност, без да се налага потребителят да го търси. Това ще е възможно чрез специален алгоритъм, който ще следи погледа.

Google също обяви още новости със своята платформа Gemini. Алгоритъмът ще бъде внедрен в основното приложение Messages и ще може да помага на потребителите да подобряват качеството на разговорите си с близки, приятели и колеги. Те ще могат да задават въпроси на Gemini, както и да получават съвети за разговора или да генерират съдържание по описание. AI система за Android Auto ще чете съобщенията и ще ги резюмира в кратък вид и ще ги прочита на глас на шофьора. След това ще му предлага подходящи отговори на база на контекста, например кога ще пристигне, къде отива и т.н.

Изкуственият интелект ще има своята голяма роля и в други дейности. Samsung казва, че ще развива Galaxy AI в множество сфери и иска да обедини здравните данни от различните умни аксесоари и носими устройства, за да може платформата да ги анализира и да даде още по-добра представа за благосъстоянието на потребителя. За целта ще помагат и нови устройства като Galaxy Ring – умен пръстен, който ще следи основните здравни показатели подобно на смарт часовник. Само че е много по-малък и подходящ за целодневно носене.

Все по-смели идеи

Развитието на технологиите не е само в сферата на AI. По време на MWC 2024 дебют правят и други интересни идеи. Lenovo например показа своя прозрачен лаптоп. Той има Micro-Led дисплей, който е напълно прозрачен, но въпреки това е способен да показва съвсем плътни и красиви изображения и да се използва с Windows. Разбира се, компанията показа и гама от AI компютри, които са друга голяма ниша тази година. Те обединяват нови функции и разработки, които да направят работата с персоналния компютър по-удобна и лесна, както и в крак с очакванията на потребителите. А именно повече интерактивност и по-малко ровене в менюта в търсене на разнообразни настройки за всяко нещо.

Изкуственият интелект Изкуственият интелект завладя и Световния мобилен конгрес в Барселона А1 Блог

Компанията HMD, която произвежда и телефоните с марката на Nokia, също взе участие на MWC 2024. Тя обяви нова стратегия, която включва повече достъпни устройства и партньорства. Така през лятото на тази година тя планира да предложи ретро флип телефон с бранда на Barbie. Освен това ще има и нов смартфон, който хората ще могат да ремонтират у дома, включително да сменят дисплея му, ако той се счупи. Нещо, което се случва доста често и според проучванията на компанията, над 60% от британците използват смартфона си с повреден екран именно защото подмяната е трудна и скъпа.

Xiaomi взе участие с новия си смартфон Xiaomi 14 Ultra. Той е още по-здрав и луксозен, като идва и с основна камера, която е разработена заедно с Leica. Разполага с множество функции за правене на снимки и видео с професионално качество и е смартфон, насочен към любителите на фотографията. По това направление ще се конкурира сериозно и със Samsung Galaxy S24 Ultra, Honor Magic6 Pro, Apple iPhone 15 Pro Max. Така че високият клас на смартфоните през тази година ще е много динамичен и оспорван.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*