Google, Mozilla, Microsoft и Apple се обединяват, за да направят интернет по-бърз

В наши дни интернет връзките по света са доста бързи и за милиарди хора светкавичното зареждане на интернет страниците вече е нещо съвсем нормално. Това обаче не означава, че IT компаниите смятат, че няма място за подобрения.

Според данни на Ookla от техния световен индекс за средните скорости, към края на януари 2024 г. средната скорост на мобилния интернет за целия свят е 50 Mbps за теглене и 11.30Mbps за качване. Средната скорост на фиксирания интернет пък е 91.93Mbps за качване и 43.40Mbps за теглене. И двете услуги отчитат трайна тенденция на плавен ръст.

Но все пак, има още какво да се желае, особено по отношение на качеството на самите интернет страници и скоростта на тяхното зареждане. Това е така, тъй като има един рядко споменаван факт. Човек може да има изключително бърза интернет връзка, но ако сайтът, който иска да отвори, не разполага с поне еквивалентна скорост и/или не е оптимизиран добре, то тази връзка няма да бъде използвана пълноценно.

Не добре оптимизираните интернет страници са проблем, който от много време създава главоболия на всички. Потребителите се ядосват, че въпросните сайтове не се зареждат достатъчно бързо или цялата работа с тях е „тромава“. Интернет доставчиците отнасят това недоволство, а и самите те използват ненужно много ресурси, за да обработват заявките. Хостинг компаниите също отчитат похабени ресурси заради лошо конфигурирани и оптимизирани сайтове.

В помощ на всички

Самите интернет гиганти от години се опитват да помогнат. Google например използва качеството на връзката и на оптимизацията на сайта в крайната оценка и рейтинг, чрез които търсачката преценява къде да постави дадена страница в резултатите.

От няколко години компанията използва бенчмарк теста Speedometer, за да сравнява различните технологии и сайтове и да преценява какво и как може да се направи, за да се подобри цялостното изживяване за потребителите.

по-бърз интернет Google, Mozilla, Microsoft и Apple се обединяват, за да направят интернет по-бърз А1 Блог

С времето други компании също се присъединяват в използването и развитието на Speedometer. Сега Google, Apple, Microsoft и Mozilla са се обединили за новия Speedometer 3.0. Тази версия предлага още повече подробности в анализите и може да се използва за по-голямо разнообразие от задачи и натоварвания.

„Няколко теста не могат да симулират целия интернет, но докато разработвахме Speedometer 3, установихме нови критерии за избрани казуси, които са критични за потребителското изживяване. Сега сме по-близо до по-точен сравнителен тест откогато и да е било“, казва Google в блога на Chromium.

Ползата от единен сравнителен тест, който ще използват четирите водещи IT гиганта с най-популярните интернет браузъри, ще е голяма. Тъй като всички те ще имат еднакви очаквания от сайтовете, за самите администратори ще е много по-лесно и удобно да оптимизират страниците си наведнъж за всички тях. Досега често имаше случаи, в които се налага да се предприемат различни мерки за отделните сайтове, което усложнява и оскъпява процеса и съответно повечето малки страници не го правят.

Освен това самите IT гиганти обменят своя опит и идеи и могат по-лесно и бързо да обхванат по-голям брой реални казуси, които да решат и да отразят в Speedometer. А по-бързо работещ Интернет, който същевременно използва по-малко ресурси, е добре дошъл за всички ни. А, знаете ли, че A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според Ookla® SpeedtestTM, като медианната скорост на download на А1 е с 25,6% по-бърза в сравнение с втората мобилна мрежа в анализа на Ookla®.

*Според Ookla®, на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на периода април-септември 2023 г. за медианна скорост на изтегляне (download) и качване (upload) в мобилна мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на А1: www.А1.bg.

**Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*