Nvidia заложи бъдещето си на процесорите за изкуствен интелект

Nvidia е компания, която дълго време се свързва предимно с видео картите и гейминга. През последните около две години обаче тя стремглаво се преориентира към изкуствения интелект (AI) и започна да разработва специализирани процесори за обработка на умни алгоритми.

На пръв поглед това изглеждаше рисково. Защото компанията остави сякаш на заден план сигурния пазар на видео карти, които се ползват с висок интерес и от страна на феновете на криптовалути? Те ги използват за „копаене“ на виртуалните валути, тъй като графичните процесори са по-ефективни. Навлизането в пазара на AI хардуер беше по-опасно, тъй като макар и нов и необработен, този сегмент е и несигурен без ясно бъдеще и дали ще има достатъчно нужда от него.

Рискът на Nvidia обаче не просто се оправда. Той се оказа изключително печеливш за компанията. За последните около 6 месеца акциите на компанията растат все по-уверено, като към средата на март 2024 г. са с цели 241% по-скъпи отколкото бяха през март 2023 г. Така тя влезе в клуба на компаниите с цена над 2 трилиона долара. Огромният ръст се дължи именно на големия интерес към AI разработки.

Чатботовете като ChatGPT, Copilot и всички останали се нуждаят от все по-мощен хардуер, за да обработват повече информация и по-бързо. Центровете за данни са основното място, в което AI „живее“, макар и да има олекотени алгоритми, които работят локално в устройствата. В мнозинството от случаите, AI винаги ще се нуждае от дейта центрове с много мощен хардуер.

А Nvidia успя да се позиционира като основен производител на специализирани процесори за AI. Нейните разработки са много търсени от операторите на центрове за данни. Продажбите ѝ са се утроили след като ChatGPT привлече голямо внимание и накара бизнеса и потребителите да се интересуват от тази технология.

„Най-мощните в света“

Успехът на процесорите H100, от които компанията продаде рекордни бройки, не я накара да се отпусне. Напротив, тя бързо направи ново поколение, което представи през март тази година.

Nvidia го описва като „най-мощния чип в света“ за обработка на AI. Той е „създаден, за да демократизира AI с трилион параметри“. Новият Blackwell GB200 е „суперчип“, който комбинира два графични процесора Blackwell B200. Само един B200 разполага с 208 млрд. транзистора и осигурява 20 петафлопа изчислителна мощ. Така GB200 може да предложи 30 пъти по-голяма производителност спрямо H100, но същевременно да намали разходите и енергийната консумация с до 25 пъти, казва Nvidia.

Всички тези числа звучат впечатляващо, но и неразбираемо. Затова Nvidia дава малко контекст. Големите езикови модели са в основата на чатботовете. Те се изграждат от огромни бази данни с много информационни единици в тях. Всеки елемент информация в една база данни е параметър. AI алгоритмите използват тези параметри, за да се обучават и да ги обработват, когато се нуждаят от информация по конкретна тема или въпрос.

Тази дейност изисква мощни процесори, за да става бързо, което от своя страна изразходва и доста енергия. Например един модел с 1,8 трилиона параметъра би се нуждаел от 8000 процесора от миналото поколение на Nvidia, за да бъде обработен и обучен, като ще консумира и 15 мегавата енергия. Nvidia казва, че новите процесори GB200 ще консумират само 4 мегавата за същата дейност и ще са нужни само 2000 чипа.

Друг пример, който дава компанията е, че настоящият бенчмарк тест с GPT-3 е със 175 млрд. параметъра. GB200 може да го обработи 4 пъти по-бързо от H100 и има седем пъти по-добра обща производителност. Има и много други подобрения, включително възможност по-голям брой процесори да бъдат обединени в общ клъстер – до 579. Може да се използват общи системи с десетки хиляди суперчипове в една мащабна, свърхмощна, платформа, която да обработва AI алгоритмите значително по-бързо.

Следващата стъпка в по-мащабна стратегия

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг казва, че компанията няма за цел да бъде само производител на чипове. Всъщност Blackwell е начало на цяла нова платформа, а не просто име на нов чип, коментира той по време на събитието на компанията.

Амбицията на Nvidia е да предложи цяла платформа, която други компании да използват, за да изграждат софтуерните си продукти. За целта Blackwell ще е част и от софтуерен бизнес на Nvidia. Той ще включва нужните програми и инструменти, чрез които клиентите на компанията да могат да извлекат максимума от процесорите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*