Изкуственият интелект идва в смартфона с идеята да го преобрази

Изкуственият интелект (AI) определено е основната тема и тенденция в много сегменти през тази година. Сред тях са и смартфоните, като първите модели с AI вече са на пазара. Това е само началото и се очакват още много устройства с AI, както и значително разширяване на възможностите им.

Амбицията на AI е „скромна“. Да преобрази смартфона напълно и да го превърне в своеобразно ново устройство. Това всъщност няма да е нещо лошо. Смартфонът като устройство вече е достигнал своя пик. Той трудно може да представи нещо изцяло ново, което да възроди гигантския интерес към него, както беше преди години.

В търсене на големия нов хит

Днес смартфонът не е лукс или екзотика. Той е задължително устройство от ежедневието на милиарди хора, но рядко предизвиква бурните емоции както преди време. Индустрията се опита да възпламени еуфорията на потребителите със сгъваемите модели. Те обаче остават доста скъпи и съответно с по-малък пазар и аудитория.

Затова голямото решение ще бъде по-скоро другаде. А именно в изкуствения интелект. За момента и той е достъпен в смартфоните от висок клас, но това ще се промени много бързо. Голяма част от AI моделите могат и най-вероятно ще работят в центрове за данни и за тях ще е нужна интернет връзка, но не и сериозни хардуерни ресурси в рамките на устройството. Това прави AI функциите потенциално достъпни за смартфони във всички ценови класове.

AI Изкуственият интелект идва в смартфона с идеята да го преобрази А1 Блог

Огромно разнообразие от възможности

Разбира се и при AI ще има известно разделение. Смартфоните от висок клас ще могат да предложат и по-мощен хардуер за локални AI модели. Предимството на този подход е, че част от алгоритмите могат да се обработват в рамките на устройството, без необходимост от интернет връзка. Този подход е по-подходящ за алгоритми, които ще обработват лични данни или пък има нужда от максимална скорост на реакция.

Например Samsung използва локална обработка за Galaxy AI в серията Galaxy S24, за да извършва преводите на разговорите по телефона и за лични разговори очи в очи. От Honor пък използват локалните ресурси на Magic6 Pro за своя Magic Portal, за да може той по-бързо и адекватно да обработва данните според ситуациите и да избира и предлага релевантни действия според нуждите на потребителя. Моделите се предлагат в магазините и в електронния магазин на A1.bg

AI технологии вече има и в камерите. Те също се обработват предимно локално, тъй като е нужна максимална бърза реакция за анализ на сцената, подбор на подходящите настройки и обработка на кадъра. Очакванията са това да бъде новата голяма битка между компаниите в сферата на камерите – кой ще създаде най-добрия AI софтуер за подпомагане на фотографите и ще може да извлече максимума от наличните сензори.

Амбициите на производителите са много големи. Те искат AI за преобрази всеки аспект на взаимодействието със смартфона. Например да можем да му казваме с глас какво искаме от него и той да го върши.

Също така той да предвижда нашите желания и нужди и да подготвя автоматично подходящ отговор. Например да запомни кога си тръгваме от работа и да подготви навигацията, да изпрати съобщение до половинката, че потегляме, дори да може да се свърже с другите устройства от умния дом и да активира климатика до подходящата температура, да подготви осветлението и всичко останало. Всичко напълно самостоятелно без да се налага команда от потребителя.

Има и едно „дали“

Основното предизвикателство не е дали компаниите ще успеят да реализират тези амбиции. Очакванията са, че това дори ще бъде лесната част от предизвикателството. Според Бен Ууд, анализатор от CCS Insight, по-трудната задача ще бъде убеждаването на потребителите. Пред CNBC той коментира, че в момента хората „нямат представа какво е AI смартфон и се нуждаят от казуси, които да им покажат предимствата му“.

Рискът е, че производителите може да заложат твърде амбициозни цели с кратък хоризонт за реализирането им. И те се забавят, което не е изключено, потребителите може да се „уморят“ да чакат и да загубят интерес. Въпреки това Ууд очаква, 2024 г. да бъде запомнена като годината, през която AI смартфонът е започнал своя път.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*