Как да изберем правилния монитор

Мониторът е един от най-важните компоненти в компютърната конфигурация. Все пак именно чрез него виждаме всичко, което правим в дигиталния свят. Пазарът изобилства от монитори, които са насочени към конкретни цели, има най-различни ценови класове, производители, спецификации и технологии.

Всичко това може да е объркващо, особено за хора, които не са запознати с всички особености на тези устройства и просто искат екран, който ще им върши работата, която очакват. В основата си всички искаме едно и също – монитор, който да има красива и ясна картина и да е на разумна за възможностите си цена.

Изискванията ни и средствата, с които разполагаме, обаче са различни. Затова пазарът предлага достатъчно голямо изобилие и изборът на най-подходящата за нас опция е напълно възможен, но е нужно малко търпение. И предварителна подготовка.

Какъв монитор търсим

Първата стъпка е да определим какъв тип монитор ни трябва. А това зависи от основната дейност, която ще вършим – гейминг, гледане на филми, дизайн, сърфиране в интернет, офис работа или друго. Няма смисъл да се купува скъп геймърски монитор, който всъщност ще се използва за сърфиране в социалните мрежи и текстообработка.

Следващата стъпка е определяне на размера на монитора. Изкушаващо е да се вземе най-големият възможен екран, но това невинаги е правилно. Когато дисплеят е твърде голям, ще трябва да се седи по-далеч от него, ще заема повече място на бюрото и т.н. Твърде малък монитор пък ще натоварва очите повече и ще изисква по-голямо взиране.

Обикновено оптималната дистанция между монитора и очите е около 1 „ръка“, т.е. 50-60 см. В зависимост от предпочитанията, мястото и наличния бюджет, трябва да се изберат приблизителните размери на моделите, които ще бъдат кандидати за покупка. Обикновено 24-инчовите модели са подходящи за дистанция по-малка от 90 см, а 27-инчовите – за 90-120 см., твърдят от Dell.

Следващото решение, което трябва да вземем, е дали мониторът да е извит, или не. Мониторите с по-голям размер съответно имат и по-голям радиус на извивка с по-осезаем ефект. При по-малките екрани извивката обикновено е минимална и не особено визуално изразена. Освен това извитите екрани са подходящи предимно за гейминг и гледане на филми, но нямат практически ползи за сърфиране в интернет, работа с документи и офис дейности.

Какви спецификации трябват

Най-важна е резолюцията. Full HD 1920×1080 вече е своеобразният минимум и почти няма монитори с по-ниска резолюция. Тя е практически задължителна за екрани, които са над 17 инча, за да може да има прилично качество на картината.

Напоследък на пазара има и много други резолюции – 2K, 4K, 8K и безброй техни производни. На теория по-високата резолюция е равна на по-добро качество на картината. В реалността, това не е точно така. Трябва да се вземе предвид и типът съдържание. Например, ако се възпроизвежда Full HD видео на 8K монитор, то дори може да изглежда малко разочароващо. Тук на помощ обикновено идват технологии за мащабиране и конвертиране на видеото, но и те не са всесилни.

Освен това по-високата резолюция ще изисква повече подходящо съдържание и по-мощен хардуер. Но пък тя ще осигури и повече работна площ за едновременно разполагане на повече работни прозорци. Така че тук изборът трябва да е съобразен с възможностите на хардуера, за какво ще се използва и личните предпочитания. Ако целта е гейминг на мощен компютър с топ качество, то тогава 4K монитор с по-голям размер и извит панел с ниско време за реакция ще е перфектен избор. Гейминг монитори на най-различни производители като Acer, Dell, Samsung и още може да разгледате на сайта на А1.

Сред другите важни спецификации са споменатото време за реакция, скоростта на опресняване на картината, контраст, яркост и т.н. Бързото време за реакция означава по-малко размазване на динамичните сцени и по-бързо представяне на подадената команда на екрана – важно за геймърите, но не чак толкова за филми, интернет и офис работа.

Високата скорост на опресняване означава по-малко трептене на екрана и по-плавни движения. Помага и за намаляването на зрителната умора. Това я прави подходящ избор за всяка дейност, макар и да вдига цената. Повечето хора не забелязват особена разлика, когато преминат от 60Hz монитор на 144Hz например, но след като са използвали подобен екран известно време – моментално усещат, когато видят дисплей с по-ниско опресняване.

Някои монитори имат и допълнителни технологии като HDR, различни сертификати за качество, специални режими за дадено съдържание и т.н. Тук именно предварителното определяне на целите, нуждите и бюджета ще помогнат да се прецизира кои от тези спецификации са важни за постигането на желания резултат и кои могат да бъдат пропуснати и съответно да се спестят пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*