Близо ли е бъдещето на автономните автомобили

Теориите на футуристите за самостоятелно движещи се превозни средства са все по-близо до момента, в който ще станат част от реалността. Когато Франсис Худина демонстрира прототип на първата кола без шофьор през 1925 година в Ню Йорк, тя била управлявана дистанционно от движещия се след нея автомобил. Днес темата за автономната мобилност е част от дневния ред на света и развитието на мрежите от пето поколение прави автономните автомобили все по-близка реалност. През 2021 година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта колко важно е ЕС да бъде свързан от качествена инфраструктура, която свързва предмети, хора и услуги по света. Непрекъсваемата 5G и роуминг свързаност е нишката, която свързва постиженията на автомобилните иновации, и помага да се повиши безопасността на транспорта, автоматизацията и логистиката.

Първата демонстрация в Европа на бъдещето на автономните автомобили беше направено от А1 по, проекта 5G SEAGUL, реализиран в партньорство с COSMOTE и Wings ICT Solutions. На границата Кулата – Промахон в края на април в присъствието на официални лица от ЕК, български и гръцки институции, трите компании демонстрираха на живо първите практическите примери за използване на мрежите от пето поколение в граничните райони, които показват напредъка в това отношение. Те включваха VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber и видео стрийминг, провеждани от автомобил, движещ се от гръцка на българска територия и обратно.

5G SEAGUL Близо ли е бъдещето на автономните автомобили А1 Блог

Друга от демонстрациите показа на живо приложенията на непрекъсваемата свързаност при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1, която ще позволи умни on-board units (OBU) устройства да изпращат телеметрични данни като температура, влажност и други важни параметри при транспортиране на  стоки през границата. Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки, храни и други чувствителни на различия в температурата и влажността товари.

При демонстрацията на резултатите от първата фаза на проекта в района на ГКПП Кулата – Промахон Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България, коментира, че като активен участник в проекта 5G SEAGUL и чрез постиженията на мобилната си мрежа и технологичен опит А1 допринася за по-добра автоматизация, безопасен транспорт и логистиката. По неговите думи постигнатите резултати в района на ГКПП Кулата – Промахон с 5G покритие в спектъра 3,6 GHz предоставя по-голям капацитет и по-добро изживяване за потребителите в районите, в които се очаква да има концентрация на голям брой потребители на мобилни услуги, особено във ваканционните периоди.

Плановете са А1 да използва в проекта както 5G non-standalone (NSA), така и самостоятелна 5G standalone (SA) архитектура. Българският телеком покрива по-голямата част от отсечката с 5G в спектъра 700 MHz, който предоставя отлично покритие по протежение на магистралата и много ниска латентност, задължителни за движението на автономните автомобили. 5G ULTRA мрежата на А1 е на разположение на абонатите във всички населени места с над 3000 души население и основните курорти и пътни артерии в България.“

След като бъде завършен през 2025 г., проектът 5G SEAGUL ще осигури непрекъсваеми 5G услуги в продължение на 450 км от София до Велестино, което ще позволи бъдещата реализация на свързана и автоматизирана мобилност (CAM). Автономните автомобили ще бъдат катализатор за подобряване на безопасността по пътищата, подобряване на трафика и намаляване на въглеродните емисии, което цялостно ще допринесе за конкурентоспособността на секторите на транспорта и мобилността в Европа.

Непрекъсваемият роуминг в района около ГКПП Кулата – Промахон ще даде възможност на потребителите и свързаните автомобили да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги. Така чрез изграждането на българската част от проекта 5G SEAGUL А1 ще предостави ползите от непрекъсваемата свързаност и ниското времезакъснение, които ще допринесат за развитието на селските райони около трансграничния транспортен коридор.

Консорциумът, който реализира 5G SEAGUL, включва WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна, и ще ускори изграждането на непрекъсваемо 5G покритие в протежение на 450 км от коридора София-Солун-Атина, включително и пограничната зона. А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км, докато COSMOTE Гърция ще изгради 5G покритие в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584. Connecting Europe Facility – Digital (CEF-Digital) се подкрепя и прилага от European Health and Digital Executive Agency (HaDEA).

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*