Изкуственият интелект ще преобрази и Android

Google представи първите нови функции с изкуствен интелект (AI), които започва постепенно да внедрява в Android. Компанията направи това по време на годишната конференция Google I/O, която проведе през май месец тази година.

„Намираме се в момент, който се случва веднъж на поколение. Най-новите развития в изкуствения интелект преоткриват възможностите на телефоните“, заявяват отGoogle.

Компанията споделя някои от функциите с AI, които вече са интегрирани в операционната система Android, както и част от новите ѝ идеи. Първата е Circle to Search, която предлага по-различен и интересен начин за търсене на информация. Тя е внедрена в смартфоните Pixel на Google и флагманите на Samsung. Функцията се използва от над 100 млн. устройства, като Google планира да удвои броя им до края на тази година.

Огради и търси

Circle to Search също ще бъде развивана с нови възможности. Една от тях вече е факт и ще е от помощ на учениците и студентите. Те ще могат да ограждат задачи по математика например и ще получават конкретни и подробни инструкции как да я решат. Постепенно ще бъдат добавяни възможности за решаване на по-сложни формули, анализиране на диаграми, чертежи и други. Всичко това ще бъде внедрено директно в Circle to Search и съответно част от възможностите на Android по подразбиране.

Gemini ще иска да ни помага

Асистентът Gemini също ще се похвали с новости. Скоро той ще може да бъде изведен над всяко приложение и съответно да взаимодейства с него. Google дава за пример генериране на изображения по команда, които след това да бъдат интегрирани в Gmail, Google Message и не само. Или пък, ако потребителят гледа клип в YouTube, може да го прехвърли в Gemini и да задава въпроси за него. Опцията ще се появява и при съвместими файлове, например търсене в PDF без да се налага той да бъде отворен. Тези функции ще станат достъпни „за стотици милиони устройства през следващите няколко месеца“ по думите на Google.

Gemini във всичко

Олекотената версия Gemini Nano ще бъде внедрена в Android, с което той ще стане първата мобилна операционна система с подобен вграден модел, който да работи локално в рамките на устройството. Първи ще се възползват от това смартфоните Pixel, а по-натам и други производители. Те ще имат и т.нар. мултимодални възможности, т.е. ще могат да работят едновременно с различни видове информация като текст, снимки, аудио и говор.

Gemini Nano ще помогне и за подобряването на функцията TalkBack. Тя е от полза за потребителите със зрителни проблеми, като заедно с Gemini Nano ще разпознава по-добре обектите и изображенията и ще им дава по-добри и естествени описания. Функцията ще бъде достъпна по-късно тази година.

Изкуственият интелект ще подобри и качеството на входящите обаждания. Gemini Nano ще сканира в реално време разговорите и ще може да предупреждава, ако има риск от измама. Алгоритъмът ще следи за познати похвати от телефонни измамници и ще сигнализира потребителя да е внимателен и да прекрати разговора. Функцията ще използва само ресурсите на телефона, като няма да споделя данни с трети лица и така разговорите ще остават поверителни. И потребителите ще трябва да я активират ръчно, ако желаят да я използват, когато стане достъпна по-късно тази година.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*