Microsoft ни въведе в ерата на Copilot+ PC

Беше въпрос на време изкуственият интелект (AI) да достигне и персоналния компютър. Преди няколко месеца Microsoft обеща, че през тази година ще даде началото на ерата на AI PC и направи това по време на конференцията Build 2024.

Софтуерният гигант ни представи своята идея, която нарича Copilot+ PC. Това е комбинацията от изкуствения интелект Copilot на Microsoft и подобрен и специализиран хардуер, който ще бъде задължително изискване, за да може един компютър да бъде наречен Copilot+ PC.

Най-мощните компютри

Microsoft казва, че Copilot+ PC устройствата ще са „най-бързите и интелигентни компютри с Windows правени някога“. Те ще предлагат по-мощен хардуер, който вече задължително ще включва и невронен процесор (NPU). Изискването е той да осигурява минимум 40 TOPS (т.е. трилиона операции в секунда). Освен това този тип компютри трябва да имат и по-мощни и издръжливи батерии и да се справят с най-новите и сложни AI технологии.

„Първата вълна на Copilot+ PC е само началото. През последната година видяхме невероятно темпо на развитие на иновациите на AI в клауда и Copilot ни позволи да вършим неща, които не вярвахме, че са възможни. Сега започваме нова глава в AI иновациите в рамките на устройството. Напълно преоткрихме персоналния компютър – от чиповете до операционната система, през приложенията и клауда. AI е в центъра, като това ознаменува най-значимата промяна в Windows от десетилетия“, заявяват от Microsoft.

За да бъдат означени като Copilot+ PC, компютрите ще трябва да имат достатъчно мощни централен и графичен процесор, NPU, батерия и т.н. Microsoft казва, че този тип конфигурации ще са 20 пъти по-мощни и до 100 пъти по-ефикасни в изчисленията на AI задачи спрямо досегашните компютри тип 2-в-1 с Windows 10 или Windows 11. Софтуерният гигант твърди още, че тези конфигурации използват енергия много по-ефикасно, като ще осигуряват до 22 часа гледане на видео или 15 часа сърфиране в интернет само с едно зареждане на батерията.

Microsoft споделя, че е тествала референтна система Copilot+ PC спрямо Apple MacBook Air с 15-инчов дисплей и че Copilot+PC е с до 58% по-добра производителност и 20% по-дълъг живот на батерията за локален видео плейбек.

Компанията изтъква още, че този тип компютри ще са и по-сигурни. Всички устройства от този клас по подразбиране ще разполагат с активиран процесор Microsoft Pluton Security, който дава допълнителни защити и повече контрол на потребителите да персонализират настройките- си за сигурност.

Кралят AI

Разбира се, Copilot+ PC устройствата са създадени, за да осигурят максимално „комфортна“ среда за работа на изкуствения интелект. И освен познатите вече възможности на Copilot, Microsoft е подготвила и нови функции, които ще са достъпни за този тип компютри.

Характерното е, че основният фокус на тези модели и услуги е да работят локално, т.е. в рамките на устройството и да не споделят данни със сървъри. Това ускорява работата и обработката, повишава сигурността и дава повече възможности за внедряване на функции в самите приложения.

Най-голямата новост е функцията Recall. Тя ще може да помни всичко, което някога е било правено с компютъра и да го изкарва по команда от потребителя. Microsoft го описва като фотографска памет, която позволява откриване на стари файлове, приложения, документи и всичко останало, продължаване на работата по тях в същото приложение, в което са били отворени и т.н. Разбира се, потребителите ще имат контрол чрез филтриране какво да се помни и какво – не.

Следващата новост е Cocreator. Чрез нея потребителят може да описва или пък дори да рисува идеите си, а Cocreator ще ги превръща в изображения. И те ще могат да се подобряват, редактират, променят според допълнителните желания. Предвижда се да има и функция за редактиране на снимки през приложението Photos.

С времето ще има и още възможности за Copilot+ PC-тата. Сред тях е гласово управление и натурален разговор с тях чрез GPT-4o и Copilot, активиране на функцията посредством отделен бутон на клавиатурата и други. Windows ще може да генерира и субтитри в реално време „за всяко аудио, което минава през компютъра“.

Няма да се наложи да чакаме дълго за първите Copilot+ PC-та. Те ще започнат да излизат на пазара още през юни тази година, като всички водещи производители вече са подготвили по няколко модела.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*