Двигателят на бизнеса в света

Стремежът към ефективност ускорява въвеждането на технологични иновации

Статистиката за процесите в ICT сферата e красноречива. Браншът на информационните и комуникационни технологии е основен инвеститор за промяна на качеството на обществената и икономическа среда. За последните 10 години секторът е увеличил близо 8 пъти оперативните си приходи, като към 2023-а година едно работно място в софтуерния бизнес генерира от данъци и такси приблизително три пъти повече от средното за страната. Същевременно, общият брой на заетите само в софтуерния бранш надхвърля 58 хиляди служители, а според прогнозите през следващата година ICT индустрията ще разкрие повече от 14 хиляди нови работни места, а данъците и осигуровките от сектора ще надминат три милиарда лева.

Зад всички тези числа обаче е волята за въвеждане на технологични нововъведения от страна на компании и организации от всички сектори и мащаб. Причината е, че ефективността на бизнеса днес не е възможна без тях, а стремежът към финансова устойчивост, стабилност и успех чрез иновации е двигателят на бизнеса в света.

Форум на технологичните иноватори
За трета поредна година съорганизаторите и участниците в конкурса DigitalK&A1 Awards препотвърждават нуждата от обща платформа, в която обединяващо звено е усетът им с нов подход да въвеждат технологични решения, за да постигат ефективност и успех. Неслучайно съорганизатор на конкурса е най-голямата телекомуникационна и ICT компания в България А1, като част от мисията си да подкрепя екосистемата на технологични иновации, които движат напред икономическото развитие на страната.

Технологичните проекти, които спечелиха първите места във всяка от трите категории, бяха реализирани от Община Габрово, ОББ и стартъп проекта Барин спорт 360. Специалната награда на организаторите беше връчена на Unicredit Bulbank за разработката „Моят автомобил“ в мобилното приложение Булбанк Мобайл.

Топ три на най-успешните проекти за 2023
В присъствието на технологични компании, бизнес и медии DigitalK&A1 Awards отличи трите най-добри техно иновации в България през 2023 година, реализирани от Община Габрово, ОББ и стартъп проекта Барин спорт. Проектът с най-висок резултат в категория „ИТ решение, внедрено в организация“, е интелигентна система за управление на паркоместа в реално време, въведена от Община Габрово с помощта на „СМАРТАЛОТ“.
В категория „Вътрешни решения“ първо място в конкурса получи дигиталният AI асистент на ОББ Кейт. Победителят в категория „Стартъп“ е проектът Барин Спортс 360, който повишава функционалните показатели при спортисти с над 20%. Специалната награда на организаторите беше връчена на УниКредит Булбанк за разработената от вътрешен екип на банката функционалност „Моят автомобил“ в „Булбанк Мобайл“.

Въпрос на подход
Визията на съорганизаторите А1 е, че иновативният подход при прилагане на технологични решения е най-важната съставка от рецептата за успешна дигитална трансформация на бизнеса и публичните институции. Общото между всички кандидатстващи проекти е, че организациите, които ги реализират, постигат по-висока ефективност и развиват по устойчив и предвидим начин своя бизнес, използвайки най-подходящите технологични решения.

Иноватори от всички сектори
Тази година общо 44 компании от всички сектори на икономиката се съревноваваха с модерни и иновативни технологични решения, допринасящи за дигиталната трансформация. Сред участващите в DigitalK&A1 Awards проекти бяха 20 решения, разработени и внедрени от IT компании в организации от различни сектори, сред които публична и общинска администрация, земеделие, производство, търговия, строителство, туристическа дейност и др. Разработените с вътрешен ресурс проекти са 9, а стартъп проектите – 15.

Всички кандидатури бяха оценени по специално разработена от Price Waterhouse Cooper методология, основана на четири основни критерия: „Стратегия и визия“, „Имплементация, ефективност и резултати“, „Иновативност и креативност“ и „Въздействие и перспективи за развитие“. Кандидатурите бяха оценявани от жури, в което се включиха опитни лидери в сферата на иновациите, представители на бизнеса, академичните среди, организациите с нестопанска цел, стартъп общността и др.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*