Qualcomm обяви, че ще преобрази персоналния компютър с процесорите си

Qualcomm е известна със своите процесори за мобилни устройства, но компанията всъщност предлага и чипове за компютри. Досега те не можеха да се похвалят с голяма популярност, но  Qualcomm е готова да промени ситуацията.

По време на изложението Computex тя обяви своята нова стратегия, която нарича „The PC Reborn” или „Прераждане на персоналния компютър“. Изпълнителният директор Кристиано Амон разказа повече за проекта, който започва с новия клас компютри Copilot+ PC, който Microsoft представи през май тази година.

Готов за AI

Първата вълна от Copilot+ PC предложения излиза на пазара през юни, като ще включва над 20 устройства от всички водещи производители на компютри, при това не само лаптопи, но и традиционни настолни компютри. Всички те ще предлагат само процесори на Qualcomm, което е голяма победа за компанията в битката ѝ с Intel и AMD.

Вероятно във времето и тези две компании ще предложат Copilot+ PC хардуер, но засега категорията ще е водена от Qualcomm. Компютрите от този клас ще използват един от двата процесора Snapdragon X Plus или топ версията Snapdragon X Elite.

И двата модела разполагат и с невронен модул (NPU), който покрива изискванията на Microsoft за изчислителна мощ за локална обработка на AI алгоритми. Snapdragon X серията е създадена от самото начало да бъде максимално ефикасна за AI обработка, като Амон изтъква, че X Elite чипът осигурява 51% по-бърза обработка на данните с 65% по-малко енергия спрямо Intel Core Ultra 7 155H.

От гледна точка на обработка на AI, NPU-то на X Elite дава 2.6 пъти по-голяма производителност на ват спрямо Apple M3 и 5.4 пъти повече в сравнение с Intel Core Ultra 7, казва още Амон. Правени са и сравнения с бенчмарк тестове на Geekbench и при обикновена работа с интернет браузърите Microsoft Edge и Google Chrome. Според Амон при всички тестове Snapdragon X Elite отчита значително по-високи резултати в сравнение с предложенията на Intel (Core Ultra 7 155H и Core Ultra 9 185H) и на AMD (Ryzen 7 7840HS).

AI е бъдещето

Qualcomm вижда големи възможности в развитието на AI, особено в рамките на персоналния компютър. Очаквано компанията иска да се възползва от това и да се позиционира като един от предпочитаните доставчици на чипове за AI компютри.

„Това е нова ера за персоналните компютри и нашето сътрудничество с Microsoft съчетава силата на Snapdragon X Series със силата на Copilot+, за да предостави революционни AI възможности, които предефинират персоналното компютърно изживяване – всичко това с водеща в индустрията производителност и продължителен живот на батерията ”, казва Алекс Катузиан, генерален мениджър на групата, Mobile, Compute & XR, Qualcomm Technologies.

Освен това Qualcomm ще предлага специален комплект за разработчици за Windows, който включва компактен компютър с X Elite. Чрез него програмистите ще могат по-бързо и лесно да разработват, тестват и подготвят приложения и игри за бъдещите машини с този процесор.

Част от стратегията е и Qualcomm AI Hub. Той също е за разработчици, като ще ги улеснява да създават приложения за Windows компютрите с процесори Snapdragon X. Основната полза ще е възможността да се оптимизират и внедряват AI модели, които да се обработват локално, т.е. в рамките на компютъра, без да се споделят данни по интернет. Това е от особено значение за по-бързата и сигурна обработка на данните и „отваря вратата“ за специфични и персонализирани AI услуги и функции за всеки Copilot+ компютър.

Амон смята, че именно AI и особено генеративният изкуствен интелект, ще е в основата на следващата ера в развитието на персоналния компютър. Според него технологията ще стане „незаменима“ за потребителите и те ще разчитат на нея все повече и повече. Особено, когато моделите се развият  и започнат да комуникират с нас по-добре не само с текст, но и с глас. Те ще могат например дори да предупреждават, че някое устройство от умния дом е пред повреда и трябва да бъде прегледано от техник или сменено. Амон допълва, че AI компютрите и Windows ще се подобряват и променят все повече и разбира се, иска Qualcomm да предлага хардуера, който да е в основата на всичко това.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*