AI ерата на Apple официално започна

Apple беше единственият IT гигант, който не предлагаше услуги с изкуствен интелект (AI). Това обаче се промени по време на годишната конференция WWDC на компанията, която се проведе в централата ѝ в Купертино преди дни.

AI ерата започна и за Apple, като компанията я нарича Apple Intelligence. Името обединява всички AI усилия на Apple, които тепърва ще се развихрят в годините напред.

Първите стъпки очаквано са за мобилната платформа iOS и гласовия асистент Siri. Те ще се възползват от възможностите на AI, които Apple е предвидила, но това ще е само началото. Постепенно умните алгоритми ще навлязат във все повече от предложенията на IT гиганта.

Но засега началото е по-скромно, което обаче е само привидно. Всъщност всичко това поставя основите за последващото по-бързо разгръщане на повече и повече възможности.

Новото начало за Siri

Гласовият асистент Siri сякаш беше позабравен през последните няколко години. Почти нямаше никакви новости за услугата и дори на моменти изглеждаше, че е въпрос на време тя да бъде заменена с нещо друго.

Оказва се обаче, че Apple е работила доста усърдно за новата, значително подобрена версия на Siri. Гласовият асистент ще разчита на AI, за да разбира хората по-добре, да комуникира с тях по-пълноценно и да върши повече и по-сложни задачи.

Сред по-семплите, но отдавна желани възможности, са въвеждане на повече гласови команди. Например ще можете да кажете на Siri да отвори конкретно приложение в iPhone. И ще има по-голяма свобода в начина, по който се изразяваме, така че Siri да ни разбира. Целта е хората да могат да говорят естествено и свободно, а не да повтарят заучени команди.

В някои случаи дори няма да е нужно да се споменава конкретно приложение, а Siri сама ще разбира какво да направи. Например с командата „покажи ми снимки на моето куче“, виртуалният асистент ще знае, че трябва да отвори галерията със снимки на телефона и да избере релевантни такива. AI алгоритъмът на Siri ще може да запомня естествения говор, стила на изказване, структурата на изреченията и командите на различните потребители и да се адаптира към тях.

Много от внедрените в iOS приложения на Apple ще получат допълнителна AI интеграция със Siri. Това означава, че асистентът ще може да управлява и използва повече функции в тях според нуждите както на потребителя, така и за изпълнение на задачата. Например команда в стил „напиши имейл на Иван Иванов, в който да му потвърдя за часа на срещата“, ще означава да се използва приложението Mail.

В приложението Books също ще има много нови възможности. Ще можете да отворите конкретна електронна книга само с изричане на заглавието ѝ. Както и да търсите в нея, да слагате маркери, прелиствате страници и т.н.

Подобрения ще има и за приложението на камерата. Siri ще може да ги управлява според командата на потребителя. А той ще има възможност да му задава в какъв режим да е камерата, какъв да е таймерът за снимката, дали иска запис на клип и т.н.

Виртуалният асистент ще помага и в браузъра Safari. Освен очевидните команди за отваряне на интернет страници, създаване на нови табове и други подобни „дреболии“, комбинацията Siri и Safari ще предложи и още възможности. Новата функция Intelligent Browsing ще позволи на потребителя да търси в интернет по по-интерактивни начини, както и да създава резюмета на текстовете. А Web Eraser ще  дава възможност на ползвателите на iPhone  по-лесно да блокират съдържание, което не желаят да виждат.

Siri ще е от полза и за персонализирането и настройването на смартфона. Например потребителят ще може да каже на виртуалния асистент, че яркостта на екрана е прекалено силна и той ще я намали.

Възможностите на Siri ще включват и генериране на отговори на имейли и съобщения. Освен това ще може да прави и обобщения на получените до момента известия.

iOS 18 обича AI

Новата версия на платформата ще предложи AI функции и извън Siri. В приложението Photos например ще има възможност за обработка на снимките с изкуствен интелект. А Apple Music ще може автоматично да генерира плейлисти с подходящи песни.

iOS 18 ще разполага и с функцията да прави транскрипция на гласови записи с диктофона. Както и да генерира емоджита на база на контекста на съобщението, което означава множество уникални емоджита според ситуацията.

Операционната система ще предложи и обновен дизайн с нов начален екран с повече възможности за персонализация. Цветовете на иконите също ще бъдат променени.

Apple обяви, че ще интегрира ChatGPT в iOS 18, iPadOS 18 и новата macOS Sequoia. Потребителите ще имат възможността да използват алгоритъма и през Siri.

Компанията ще обърне внимание и на сигурността. Новото приложение Passwords ще улесни съхранението и управлението на множеството пароли на потребителите не само за сайтове и услуги, но и за Wi-Fi мрежи и всякакви други кодове за достъп.

iOS 18 и функциите с AI ще са налични като бета версия от есента на тази година. Apple Intelligence ще е безплатна за потребителите и ще може да се използва от iPhone 15 Pro и нататък, както и от iPad и Mac устройства с процесор М1 или по-нов, като засега ще е наличен само на английски език.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*