(р)Еволюция ли е Apple Intelligence, или хитър ход на ИТ гигант

В началото на юни тази година Apple най-сетне коригира един значим според мнозина анализатори и коментатори свой недостатък. Компанията беше единственият ИТ гигант без свой изкуствен интелект (AI) и беше обещала, че ще ни предложи своя разработка.

Това се случи по време на годишната конференция WWDC, когато се запознахме с Apple Intelligence – мащабната платформа на Apple, която с времето ще бъде развита като един от най-всеобхватните изкуствени интелекти досега. Или поне такива са очакванията, съдейки от амбициите на ИТ гиганта.

Макар името да изглежда идеално за използването на акронима AI, Apple държи да се изписва цялото название и да е ясно, че AI си е „Artificial Intelligence” (Изкуствен интелект). Apple Intelligence изненада със своя подход. Името е обединяващо за цялостния пакет AI функции и възможности на услугите и устройствата на компанията, като в тях влизат и разработки, които не са дело само на Apple.

Неочакваният обединител

Apple Intelligence има доста функции, които са движени от вътрешни AI разработки. Изненадата обаче дойде от решението на компанията да използва и алгоритми на трети лица. Досега Apple беше известна с факта, че обича да е изолирана от другите платформи и услуги и да предлага затворена екосистема, в която се разчита почти изцяло на собствени разработки. Именно затова премина и към собствени процесори, за да намали зависимостта си от трети лица максимално.

При Apple Intelligence обаче подходът е коренно различен. Още от самото начало Apple е сключила партньорство с OpenAI, за да използва алгоритъма GPT-4o и функции на ChatGPT в своята платформа. Те ще помагат на гласовия асистент Siri да е още по-интелигентен, да предлага по-добри отговори на въпроси и да може да води разговор с потребителя.

И това няма да е единственият партньор. Според публикации на множество водещи ИТ медии и информационни агенции от последните дни, Apple води разговори с Google, Meta, Anthropic и Perplexity за потенциална интеграция на техните AI алгоритми в рамките на Apple Intelligence. И макар да няма нищо официално, очакванията са, че до края на годината компанията ще добави още поне един-двама партньори като OpenAI.

Семпла, но гениална идея?

Всичко това е символ за голяма промяна в политиката на Apple. И потенциално много хитър ход от страна на ИТ гиганта. Вместо да влага милиарди за собствени разработки, може да използва най-доброто от всички и да го обедини в обща платформа, в която системите да си помагат взаимно или просто да позволи на потребителите да комбинират функции и услуги според собствените си предпочитания.

Apple изглежда е наясно с факта, че изкуственият интелект ще бъде съвкупност от множество алгоритми, а не един универсален модел, който обединява всичко. В Apple Intelligence AI системите ще могат да съжителстват и да помагат на потребителя да постига целите си. Поне такава е идеята. И компаниите ще могат да се „учат“ заедно и да развиват AI в една посока, което е особено важно.

И още нещо – отговорността за поведението на AI ще е споделена. Компанията ще може лесно да управлява достъпа на алгоритмите до продуктите и услугите си и при проблем – да ограничи „нарушителя“, без да губи пълна функционалност на Apple Intelligence. И няма да носи цялата отговорност при „непослушен“ алгоритъм, но пък ще споделя неговите успехи и печалби.

Защо другите създатели на AI системи биха били съгласни да споделят разработките си? Най-вече заради огромната аудитория и популярност на Apple. Apple Intelligence ще е достъпна през iPhone, iPad и Mac устройствата, което е обща потребителска база от над 1 милиард души. Разбира се, по-старите модели смартфони и таблети ще са ограничени, но все пак Apple има и името си, както и оптимизираната платформа и екосистема, което ще улесни потребителите да използват алгоритмите редовно и по-уверено. А това дава най-добрия шанс на AI технологията да достигне до хората по-бързо и масово и да ги убеди в предимствата си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*